Sdílet:

Jak uvařit kroupy

Hana R.

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

V poslední době se při vaření více a více vracíme k základním surovinám, ze kterých vařily už naše prababičky. Většinou jsou to potraviny zdravé, levné a neobsahují žádná zbytečná přidaná, éčka jako některé upravované potraviny, které jsou nyní také na trhu. Jednou z těchto, možná trochu neprávem opomíjených potravin, jsou kroupy.

Jsou to vlastně zrnka ječmene zbavená vrchní slupky. V obchodech je obvykle najdeme v oddělení luštěnin a obilovin. Kromě krup můžeme koupit také trhané krupky, neboli lámanku. Jsou menší a k uvaření potřebují kratší dobu, ale jejich chuť a nutriční hodnota je stejná jako u krup. Kroupy jsou výživné a syté jídlo. Obsahují některé vitamíny skupiny B, kyselinu listovou, vápník, hořčík, zinek, železo a další minerální látky. Dobře se skladují, nekazí se, a protože jsou chuťově nevýrazné, můžeme je připravovat na spoustu způsobů a hned tak se nám nepřejedí. Jídla z krup jsou vhodná pro každého, mohou a mají je jíst i děti, jsou vhodné i pro těhotné ženy. Další jejich nesporná výhoda je to, že jsou dost levné.

Před samotným vařením je dobré kroupy promýt ve vodě. Také je výhodné nechat je namočené přes noc v čisté vodě, protože tím zkrátíme dobu potřebnou k jejich uvaření. Při vaření kroupy výrazně nabydou na objemu, takže je vaříme až v trojnásobném objemu vody a podle potřeby vodu i doléváme. Protože se na povrchu tvoří pěna, vaříme je raději odkryté. Pokud je předem nenamočíme, je doba potřebná k jejích uvaření do měkka asi 1 hodinu. U předem namočených krup se čas sníží až na polovinu. Během vaření je dobré kroupy občas promíchat a hlídat, aby byly stále ponořené ve vodě. Po uvaření je scedíme a můžeme použít k další úpravě. Také je můžeme zamrazit a použít kdykoliv později.

Některá jídla která obsahují kroupy jsou nám už dávno známá. Kdo by neznal třeba kroupová jelítka, zabijačkovou polévku, černého kubu nebo třeba šoulet. Kroupy jsou také velmi vhodné jsou jako zavářka do polévek, třeba uzených, často je přidáváme do bramboračky. Známe také hrstkovou polévku, což je polévka, která obsahuje hned několik druhů luštěnin, včetně krup.


Máme-li předem uvařené kroupy, připravíme si snadnou přílohu třeba k minutkovým masům. Na sádle osmahneme nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme vařené kroupy, okořeníme mletým pepřem a osolíme. Je to rychlé, jednoduché a velmi dobré.

Směs z hrachu, krup, česneku, majoránky, soli a pepře možná známe jako šoulet, většinou připravený na husím sádle a podávaný k pečené huse. Nebo jen s uzeninou. Někdo v šouletu místo hrachu používá cizrnu.

Také si můžeme uvařit nastavovanou kaši a to tak, že do bramborové nebo hrachové kaše přidáme smaženou cibulku a vařené kroupy nebo krupky. Je to skvělá příloha k masu, nebo ji můžeme podávat jen s volským okem.

Kroupy můžeme přidávat i do masových karbanátků. Vegetariánské karbanátky zase snadno připravíme smícháním povařené kapusty nebo květáku a krup, okořeníme podle chuti, přidáme vejce, případně zahustíme namočeným starším pečivem. Vytvoříme karbanátky, osmažíme je a podáváme s kaší, nebo jen s čerstvým pečivem a hořčicí.

Jídel, kde můžeme využít kroupy nebo krupky, je spousta. Kroupy se dříve jedly ve všech domácnostech, hlavně v těch prostých. Vařily se ve špitálech, v armádách, všude tam, kde bylo potřeba levně nasytit hodně lidí. Bylo to obyčejné jídlo. A protože teď už víme, že kroupy obsahují velmi potřebné látky pro naše zdraví, měli bychom je do našeho života vrátit a pravidelně je zařazovat do svého jídelníčku. Jsou totiž nejen hodně zdravé, ale i velmi chutné.

Odkazy na tématické stránky

Recepty s kroupami


Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Jak uvařit kroupy, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako Jak uvařit kroupy.
Nebo hledejte podobné podle části názvu: jak, uvařit, kroupy.

Kde najít informace



×