Jak vařit rýži

Článek byl publikován

Rýže a pokrmy z ní jsou každému notoricky známé a tak zabývat se teď tím, jak ji správně vařit, by se mohlo zdát naprosto zbytečné. Jenže i u této tak zdánlivě jednoduché práce je hodně důležité dodržovat určitá pravidla. Především, zakoupíme-li rýži ve varných sáčcích, nebo dokonce rýži předvařenou, nečekejme žádné kulinářské zázraky. Vaření je v tomto případě rychlejší, snadnější, ale věřte, že na výsledku je opravdu znát, že to není ono. Máme-li rýži opravdu rádi a vyzkoušíme-li oba způsoby, rychle se vrátíme k tomu, používat na vaření obyčejnou rýži.


Počet odrůd rýže se počítá na tisíce. Liší se jak místem původu (Indie, Čína, Itálie, Pákistán, Vietnam, Thajsko, Írán atd.), tak tvarem a velikostí zrna (dlouhozrnná, kulatozrnná, krátkozrnná apod.), podle technologie výroby (bílá , natural, parboiled) nebo způsobu pěstování (nížinná, horská). Rozdíly odrůd rýže jsou také v tom, jaké obsahují výživné látky. Třeba rýže natural (hnědá rýže) jich obsahuje mnohem více než rýže bílá, protože většina jich je ve svrchních obalech zrnka, kterých je bílá rýže technologií výroby zbavena.


V obchodě se tedy setkáme s různými druhy rýže a záleží především na tom, jaké jídlo budeme z rýže vařit. Třeba skvělá italská rizota se nejčastěji připravují z kulatozrnné rýže arborio nebo carnaroli, protože dobře vstřebává vodu, takže je pak krémovitá, ale uvnitř zůstávají zrnka rýže „na skus“.


Jedním z nejoblíbenějších druhů rýže je rýže basmati. Je to dobře stravitelná indická rýže, požívaná hojně v indické kuchyni.


Jak tedy snadno a bezchybně uvařit rýži tak, aby byla nadýchaná a sypká? Především musíme mít na paměti, že poměr rýže a potřebné vody by měl být 1 : 1,5. Je to poměr objemový, nikoliv váhový, takže nejlépe bude použít hrnek, nebo odměrku. Pro vaření rýže bychom si měli vybrat širokou nízkou nádobu s dobře padnoucí poklicí. Dále potřebujeme kousek másla nebo trochu rostlinného oleje a sůl.


Na plotně zahřejeme v kastrole máslo nebo olej a nasypeme do něj rýži. Za stálého míchání ji prudce opékáme přibližně 1 minutu. Pak ji opatrně zalijeme odměřenou vroucí vodou, osolíme a zamícháme. Nyní kastrol přikryjeme poklicí a na slaboučkém plameni necháme 12 minut dusit. Po celou tu dobu pokličku neodkrýváme a rýži nemícháme. Po uplynutí 12 minut sejmeme pokličku a rýži jen zlehka načechráme vidličkou.


Jak sami vidíme, je to vlastně velmi snadné. Kromě tohoto základního postupu můžeme, a často to děláme, připravit rýži ochucenou. Třeba takovou kari rýži, která je voňavá a pěkně žluťoučká, připravíme tak, že do oleje v kastrole přisypeme kari a necháme ho rozvonět, pak teprve přisypeme rýži. Tím bude kari rýže žlutá nejen na povrchu ale i uvnitř zrnka a tím i chutnější. Na oleji můžeme třeba orestovat cibuli či česnek, majoránku, kardamom nebo i nakrájené hříbky. Pak už jen pokračujeme s dalším, už uvedeným postupem vaření. A nebo stačí jen přidat do vody s rýží oloupanou bílou cibuli s několika zapíchnutými hřebíčky, jak to dělaly už naše maminky a babičky. Po uvaření rýže stačí cibuli odstranit.


Musíme také zmínit, že pro ty, kdo si chtějí práci s vařením rýže usnadnit, je k mání speciální hrnec na vaření rýže, tzv. rýžovar. Tam při správném použití a správném dávkování rýže a vody nemůžeme nic pokazit.


Co se týká proplachování rýže před vařením, někteří kuchaři to doporučují, jiní ne. To už je asi na každém z nás, pro co se rozhodne.


Rýže, původem z Číny, je dnes rozšířená po celém světě. Je to zdravá, poměrně lehce stravitelná bezlepková potravina. Je nenáročná na přípravu, jako příloha je velmi žádaná a existují tisíce a tisíce receptů na jídla z rýže. Třeba všechny ty kaše, nákypy, pudinky, rizoto a další a další. Pokud potřebujeme obměnit náš jídelníček, uděláme dobře, když si uvaříme rýži. A budeme-li používat japonské rýžové víno na dochucení nějakého exotického pokrmu z rýže, můžeme si ho také sklenku dopřát. Jsou různá, pijí se teplá i za studena. Ale o tom až jindy.

Rýže a pokrmy z ní jsou každému notoricky známé a tak zabývat se teď tím, jak ji správně vařit, by se mohlo zdát naprosto zbytečné...

Sdílejte článek:

Recenze a hodnocení receptu


Napište vaší recenzi nebo komentář


Tento recept ještě nebyl okomentován
Jak vařit rýži
Jak vařit rýži Jak vařit rýži

Autoři článku

Hana R.
×

Váš recept je nyní uložen!

Zaregistrujte se, aby jste se k uloženým receptům později dostal/a.
Přihlásit se přes sociální sítě


Podmínky použití | Ochrana os.údajů