Jak vařit špagety

Článek byl publikován

Špagety patří v naší kuchyni k nejoblíbenějším těstovinám. Zřejmě proto, že jejich přípravu zvládne i naprostý kuchařský amatér, a v neposlední řadě také proto, že jejich vaření zabere opravdu velmi málo času. A hlavně, jsou skvělým a chutným jídlem.


Jak asi všichni tušíme, špagety jsou vynález italské kuchyně. Jsou to těstoviny, vyrobené ze žloutku a z mouky, dlouhé cca 30 cm a tlusté asi 2 mm. Co ale možná netušíme, tzv. „boloňské špagety“ nemají s Itálií pranic společného, je to výmysl světové komerční kuchyně. Pravé a klasické italské špagety se vaří „alla carbonara“, to znamená s vajíčky a se slaninou, anebo třeba s rajčatovou omáčkou. Název spaghetti znamená v italském překladu provázky.


Dnes dostaneme špagety v každém obchodě s potravinami. Sice jsme v úvodu řekli, že na špagetách se nedá nic zkazit, ale tak úplně pravda to není. Leckdo dělá nevědomky při vaření špaget spoustu chyb. Jak tedy špagety správně uvařit?


V každém případě zapomeňme na přidávání oleje do vody a proplachování uvařených špaget. Olej by způsobil, že těstoviny ztratí tzv. lepivost, díky níž k nim pak omáčka krásně přilne. Další důležitá věc je velký hrnec. Těstoviny potřebují prostor a také 1 l vody na 100 g špaget. Díky tomu se neslepí a rychleji se uvaří. Další dobré pravidlo zní: vaříme je v osolené vodě, ale sůl vhodíme do vody teprve když začne vřít. Počítáme se lžící soli na každý litr vody.


Takže chceme-li dobře uvařit špagety, vezmeme velký hrnec a naplníme ho vodou podle toho, kolik špaget vaříme. Když se voda začne vařit, dostatečně ji osolíme. Vložíme špagety, po změknutí je lehce promícháme, aby se neslepily. Vaříme je tak dlouho, jak požaduje výrobce na obalu. Měly by být al dente (na skus).


Jsou-li hotové, vodu slijeme. Připravujeme-li je s rajčatovou omáčkou, pamatujme si také, že špagety se přidávají do omáčky, ne naopak. A když je navrch posypeme nějakým dobrým, třeba italským sýrem, pochutnáme si.


Ještě na závěr, možná má někdo problém s tím, jak správně špagety jíst. Tak tedy, rozhodně zapomeňme na nůž a na krájení. Při stolování si většinou vystačíme s vidličkou, tak jako to dělají Italové, na kterou sousto ze špaget natočíme. Mezi zoubky vidličky stiskneme špagetu, vidličku opřeme o talíř a pomalu sousto na vidličku navineme. Pokud v tom nejsme příliš zběhlí, pomáháme si lžící v levé ruce. Pro ty, kdo připravují doma špagety často, je dobré pořídit si špagetový příbor, který je u nás na trhu. A navíc ještě jeden tip. Můžeme si pořídit i hrnec na špagety a vaření pro nás bude velice snadné.


Italské těstoviny, jako jsou lasagne, makarony nebo špagety, se v naší kuchyni již úplně zabydlely. Způsobů, jak je připravit, je od těch nejjednodušších až po pracnější a složitější, velmi mnoho.

Špagety patří v naší kuchyni k nejoblíbenějším těstovinám. Zřejmě proto, že jejich přípravu zvládne i naprostý kuchařsk&yac...

Sdílejte článek:

Recenze a hodnocení receptu


Napište vaší recenzi nebo komentář


Tento recept ještě nebyl okomentován
Jak vařit špagety
Jak vařit špagety Jak vařit špagety

Autoři článku

Hana R.
×

Váš recept je nyní uložen!

Zaregistrujte se, aby jste se k uloženým receptům později dostal/a.
Přihlásit se přes sociální sítě


Podmínky použití | Ochrana os.údajů