článek

Jak vybrat kvalitní kuchyňské nože?


Nejen profesionál může mít kvalitní nůžMožná nevaříte příliš často a vo..
(celý článek)

Nejen profesionál může mít kvalitní nůžMožná nevaříte příliš často a vo...
Sdílejte obsah s přáteli



Nejen profesionál může mít kvalitní nůž
Možná nevaříte příliš často a volíte spíše jednodušší jídla snadná na přípravu. To ale není důvod mít doma nekvalitní nože nebo tzv. šunty. Pokud si dopřejete kvalitní kuchyňské nože, uvidíte, že je to radost s nimi pracovat. Většina lidí používá sadu 3-5 nožů, od menších po větší, které jsou vhodné na všestranné použití. V tomto článku vám poradíme, jak vybírat.

Důležité parametry
Při výběru nožů je dobré sledovat několik parametrů. Nejdůležitější je čepel, která by měla mít správné provedení ostří, tvar a pružnost. Pozor, nůž by měl být tuhý a pružný zároveň, po prohnutí by se měl vrátit do původního stavu.
Materiál – kvalitní kuchyňské nože, které jsou vyráběny sériově a jsou z nerezové oceli. Na uhlíkovou ocel narazíte u profesionálních nožů vyráběných na zakázku. Nekvalitní nože poznáte podle nápadně lesklé čepele v barvě chromu.
Čepel kvalitních nožů mívá tvar jako klasické kuchyňské nože, zde nic speciálního nevymyslíme. Avšak ostří by mělo být nabroušeno souměrně z obou stran. Ostří by také mělo zasahovat od špičky až k záštitě a čepel by se měla klínovitě zužovat od tupé k ostré straně.
A co je záštita? Zjednodušeně je to ochrana našich prstů, která slouží k tomu, aby nám prsty nesklouzly na ostří. Její další funkce může být i vyvážení nože, pokud je kovová a součástí čepele. Záštita někdy bývá ze stejného materiálu jako střenka.
Důležité je také upevnění čepele do střenky. Kov čepele by měl probíhat celou délkou střenky, což také zaručuje dobré vyvážení. Pokud to tak není, neznamená to, že nůž není kvalitní, ale měl by být vyvážen.
Nyní se zaměřme na střenku, která musí dobře padnout do ruky. V tomto případě je to na každém, co mu nejlépe vyhovuje. Střenka se vyrábí z různých materiálů, jež mají své výhody a nevýhody. Například někdo preferuje dřevo – jeho nevýhodou je možnost mechanického poškození a rychlejšího opotřebení než u plastu. Plast je lepší na údržbu, neklouže v ruce, ale někdy je nevzhledný.
Kovová střenka má dlouhou životnost, avšak může klouzat v mokré či mastné ruce a může se také zahřát. Pak také existuje micarta, která napodobuje vzhled dřeva a má stejný charakter jako plastové střenky. Pogumované střenky bývají příjemné do ruky, nekloužou, ale časem se můžou mechanicky poškodit. K tomuto článku jsem čerpali informace ze stránky Homeware.cz


  • Kuchař: Dana F.
  • Publikováno:

Kategorie: Rady a tipy

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako Jak vybrat kvalitní kuchyňské nože?.
Nebo hledejte podobné podle části názvu jak vybrat kvalitní kuchyňské nože? .

Naši partneři