Jak zacházet s vejci?

Článek byl publikován

Nevařte chladná vejce

Vajíčka, která se chystáte uvařit, je nejprve třeba vyndat z ledničky a to nejlépe i o několik hodin dříve. Pak vám při vaření opravdu neprasknou.

Ocet do vody

Vajíčka nebudou při vaření praskat, pokud do vody přidáte trochu octa, nebo vejce na jejich tupé straně propíchnete jehlou.

Oloupejte vejce snadno

Vařená vejce mnohem snadněji oloupete, když dáte do vody špetku soli a pak je ihned po uvaření přelijete studenou vodou.

Zbarvený žloutek do modra či zelena po uvaření

Jestliže se vám po uvaření vajíček takto zbarví žloutky, nejde o nic zdravotně závadného. Znamená to ale, že vejce již nebyla úplně čerstvá.

Vaření prasklých vajec

Lze také uvařit i prasklé vejce. Před ponořením do horké vody je zabalte do alobalu. Vajíčko můžete také položit na sítko a tak minutu jej podržet nad párou, bílek uvnitř ztuhne a vejce se již dál nerozteče.

Vařené nebo syrové vejce

Vařené vejce od syrového poznáte velmi snadno. Vařené vajíčko se po roztočení na stole krásně točí jako káča. Syrové vejce se ale točí velmi pomalu, nestejnoměrně a brzy se zastaví.

Čerstvé vejce vařené

U vařeného vejce jeho čerstvost poznáte tak, že je jeho žloutek uprostřed a vzduchové bublinky v bílku jsou malé. Uvařená stará vejce mají žloutek na okraji bílku a vzduchové bublinky jsou větší.

Čerstvé vejce syrové


Jakmile vajíčko rozklepnete, poznáte velmi snadno, zda je čerstvé. Pokud ano, obklopuje žloutek zahoustlý bílek. Pokud je vejce staré, bílek je řídký a rozteklý.

Otestujte čerstvost

Čerstvost vajíčka si můžete také otestovat ve slané vodě. Tam totiž čerstvé vejce klesne ihned ke dnu. Staré a zkažené vejce plave na povrchu, protože jeho vzduchová bublina je větší a vejce je lehčí. Když vajíčkem zatřepete, lze to poznat i sluchem, protože stará vejce ve své skořápce žbluňkají.

Našlehejte bílek snadno

Pokud chcete snadno a trvanlivě ušlehat sníh z vaječného bílku, nejprve vejce vyndejte na několik hodin z ledničky. Bílek ušleháte mnohem snáz.

Rychle ušlehaný sníh z bílků

Vaječný bílek ušleháte mnohem rychleji, pokud do něj přidáte špetku soli nebo také jemného krystalového cukru. Metla na šlehání i mixér musí být úplně čisté, suché a zabavené všeho tuku.

Zbylý žloutek

Zůstal vám žloutek a nechcete jej ihned použít? Zalijte jej olejem nebo vodou. V ledničce vám vydrží déle čerstvý a neseschne.

Záchrana přesolené polévky

Přesolenou polévku budete moci opět jíst, pokud do ní přidáte jeden či dva vaječné bílky. Jakmile bílek ztuhne, pohltí většinu soli z polévky. Polévku pak lze scedit a bílek vyndat. Stejným způsobem také pročistíte kalnou hovězí polévku. po použití vaječného bílku bude krásně čirá.

Olej do smažených vajec

Pokud do rozšlehaných, lehce osolených vajec přidáte pár kapek oleje, bude vaše omeleta lehká, jemná a křupavá. Vejce nikdy neřeďte vodou ani mlékem.

Barva žloutku

Pokud bezpečně víte, že máte vejce od sousedky, a její slepice se pasou celé dny venku, barva žloutků prozrazuje, že jsou vejce velice kvalitní. Nenechte se ale zmást barvou vaječného žloutku u kupovaných vajíček. Ať je nažloutlý, žlutý, oranžový nebo nahnědlý, nemá to vliv na kvalitu vajíčka. Barva žloutku závisí pouze na tom, čím byly slepice krmeny. A jak víme, dnes se dá nabarvit vše. 

Nevařte chladná vejceVajíčka, která se chystáte uvařit, je nejprve třeba vyndat z ledničky a to nejlépe i o několik hodin dříve. Pak vám při vařen...

Sdílejte článek:

Recenze a hodnocení receptu


Napište vaší recenzi nebo komentář


Tento recept ještě nebyl okomentován
Jak zacházet s vejci?
Jak zacházet s vejci?

Autoři článku

Podpora uživatelů

Naši partneři

×

Váš recept je nyní uložen!

Zaregistrujte se, aby jste se k uloženým receptům později dostal/a.
Přihlásit se přes sociální sítě


Podmínky použití | Ochrana os.údajů