Jak zdravé jsou burgery z alternativního masa?

Redakce

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Zdá se, že produkty z „alternativního masa“, tj. náhražek rostlinného původu, které se skutečnému masu přibližují jak vzhledem, tak chutí, se staly skutečným gastronomickým hitem poslední doby. Produkty jako Beyond Burger společnosti Beyond Meat nebo Impossible Burger řetězce Burger King se těší velké oblibě mezi příznivci ekologicky šetrného stravování i milovníky zdravé stravy. Zatímco o ekologickém významu rostlinných masových náhrad není sporu, s jejich automatickým řazením mezi zdravé potraviny je to výrazně problematičtější a diskutabilnější. Čím dál tím častěji se totiž ozývají hlasy upozorňující na fakt, že složení rostlinných náhražek je masu opravdu podobné a nenabízí proto oproti němu příliš zdravotních výhod.

Složení produktů z alternativního masa

V zásadě platí, že všechny tyto produkty mají velmi podobné složení, nalezneme zde např. kokosový nebo slunečnicový olej, škrob, a především pak proteinové koncentráty (v případě burgeru Impossible se jedná o protein sojový, u Beyond burgeru je použit protein hráškový). Složení obou produktů bylo s ohledem na očekávanou cílovou skupinu zákazníků pečlivě voleno tak, aby bylo burgery možné označit za veganské.

Zní to dobře, ale…


Zkušenosti zákazníků s burgery rostlinného původu jsou vesměs pozitivní a většina konzumentů se shoduje na tom, že se tomuto produktu velmi dobře daří napodobit chuť pravého hovězího. Pokud by však očekávali, že je díky svému rostlinnému složení výrazně zdravější než skutečný burger, mýlili by se.

Při porovnání alternativních burgerů s těmi skutečnými, srovnatelně velkými, zjistíme, že množství kalorií je víceméně srovnatelné, na úrovni 240-260 kalorií. Podobná je situace i u obsahu nasycených tuků (9 gramů hovězí burger, 8 náhražkový). Oproti tomu krůtí burger se může pyšnit energetickým obsahem okolo 220 kalorií a výrazně nižším obsahem tuků (5 gramů). Ještě lépe je na tom pak z hlediska obsahu kalorií i nasycených tuků klasický vegetariánský burger, který se nepokouší maso nikterak simulovat.

Závěr

Burgery z masových napodobenin (tzv. faux meat burgers) jsou nepochybně gastronomickou zajímavostí. Celkem věrně se jim daří napodobovat chuť i strukturu masa (u některých typů dokonce i s napodobeninou krve), absence masa navíc jednoznačně šetří životní prostředí, neboť chov skotu zanechává na naší planetě poměrně výraznou stopu. Nejedná se ale v porovnání s klasickými burgery o nikterak zdravější alternativu, maso je tak v tomto ohledu napodobeno opravdu dokonale.


Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Jak zdravé jsou burgery z alternativního masa?, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako Jak zdravé jsou burgery z alternativního masa?.
Nebo hledejte podobné podle části názvu: jak, zdravé, jsou, burgery, alternativního, masa?.

Kde najít informace



×