Jak zpracovat rajčata

Článek byl publikován

Koncem léta každý pěstitel zeleniny, který se o svou zahradu dobře staral a samozřejmě pokud nám příroda nepředvedla nějaké extrémní počasí, které by zničilo celou naši úrodu, sklízí a sklízí a sklízí. A nejoblíbenějším druhem zeleniny v našich zahrádkách jsou nepochybně rajčata. Ať už pro to, že se pěstují velmi snadno, nejsou náročná na vhodnou půdu, odolávají i chladnějšímu počasí, nebo pro velkou rozmanitost jejich využití ve studené i teplé kuchyni.

Konzumace rajčat je také velmi prospěšná našemu zdraví. Správně zralé plody mají velký obsah vitamínů A, B, C a minerálních látek. Jsou výborným prostředkem při zlepšování imunity, mají protizánětlivé účinky, prospívají našemu srdci. Rajčata zrající na slunci obsahují oproti rajčatům koupeným v zimních měsících v supermarketu mnohem více všech těchto důležitých a zdravých látek. Právě proto je velmi výhodné úrodu, kterou nespotřebujeme hned, dobře zpracovat a uskladnit tak, abychom si mohli dopřávat jídla s kvalitními rajčaty až do jara.

Rajčata můžeme nakládat, sušit, vyrábět z nich různé kečupy, omáčky, čalamády, můžeme je uskladnit jako polotovar v mrazničce. Důležité je, jak už jsme zmínili, sklidit rajčata ve správnou dobu, a to je, když je rajče již celé zbarvené ale pořád pevné. Konzumovat nezralá rajčata totiž může být zdravotně rizikové. Nikdy je také po natrhání neskladujeme v lednici, snižuje se tím výrazně jejich chuť.

Nakládání rajčat je jeden z obvyklých způsobů jejich zpracování. Můžeme je do sklenic dávat samostatně, nebo kombinovat s jinými druhy zeleniny, třeba s mrkví nebo s paprikou. Můžeme použít klasický nálev na okurky, nebo přidáním různých bylinek a s různými nálevy můžeme dosáhnout toho, že budou mít pokaždé trochu jinou chuť. Můžeme je také nakrájet na menší kousky a sterilovat jen ve vlastní šťávě, aby jim zůstala jejich vlastní chuť. Pak stačí jen je přidat k masu a připravit jídlo podle vlastního receptu. Můžeme si do sklenic připravit směs na lečo, nebo třeba omáčku z pečených rajčat, možností máme mnoho a sterilované ve sklenicích nám to vydrží hodně dlouho.

Nejvíce koncentrovanou chuť rajčat získáme jejich sušením. Sušení v sušičce je snadné a pak můžeme použít různé bylinky a koření a po usušení rajčata ještě třeba naložit do olivového oleje. Je to delikatesa velmi oblíbená hlavně v Itálii a my si na ní takhle můžeme pochutnávat celý rok.

Doma vyrobený kečup z vlastních rajčat je také nezastupitelnou součástí naší kuchyně. Jeho výroba je nenáročná a použitím svých oblíbených přísad si můžeme připravit ten „svůj“ nejchutnější. Kvalitní a zdravý.

Výborná pikantní příloha k masům, kterou si také můžete snadno připravit, je čatní z rajčat. Přidáním pálivé papriky, zázvoru nebo česneku si tuto hustou omáčku po sterilizaci uložíte do spíže a bude pro vás připravena kdykoliv.

Je také spousta receptů na marmeládu z rajčat. V podstatě je postup výroby stejný jako u ovoce. Chuťově připomíná marmeládu z meruněk a rozhodně se bude hodit jako náplň do buchet, koblih či koláčů, nebo jen tak na čerstvé pečivo k snídani.
Zmražení je také jeden ze způsobů, jak rajčata uchovat. Můžeme z nich připravit různé polotovary nebo omáčky na těstoviny, nebo je zmrazit jen tak samotné, celé, nakrájené nebo rozmixované a použít třeba k přípravě polévek, omáček, nebo pod maso.

Možností, jak si během dlouhé zimy pochutnávat na kvalitních rajčatech nebo pokrmech z nich, je jak sami vidíte dost. A když už se nám podařilo vypěstovat velkou úrodu téhle výtečné zeleniny, tak určitě stojí za to věnovat jí ještě trochu svého času.

Koncem léta každý pěstitel zeleniny, který se o svou zahradu dobře staral a samozřejmě pokud nám příroda nepředvedla nějaké extrémní počasí, které by zničilo celou naši úrodu, sklízí a sklízí a sklízí...

Sdílejte článek:

Recenze a hodnocení receptu


Napište vaší recenzi nebo komentář


Tento recept ještě nebyl okomentován

Naši partneři

×

Váš recept je nyní uložen!

Zaregistrujte se, aby jste se k uloženým receptům později dostal/a.
Přihlásit se přes sociální sítě


Podmínky použití | Ochrana os.údajů