článek

Japonská kuchyně


Estetika na prvním místě Japonská kuchyně se vyznačuje svou lehkostí, jednoduchostí a okrasným způsobem servírování. Opra..
(celý článek)

Estetika na prvním místě Japonská kuchyně se vyznačuje svou lehkostí, jednoduchostí a okrasným způsobem servírování. Opra...


Estetika na prvním místě
Japonská kuchyně se vyznačuje svou lehkostí, jednoduchostí a okrasným způsobem servírování. Opravdu hodně se dbá na estetiku, jelikož jak se říká, jíme očima. U Japonců to platí dvojnásobně, úhlednému servírování věnují mnoho času a dbají na celkový výsledný dojem. Jejich specialitou je vyřezávání květů a různých obrazců z ovoce a zeleniny. Čímž poté zdobí talíře nebo rautové stoly.

Základní suroviny
Hlavní a nejčastěji používanou surovinou, bez které by to jednoduše nešlo, je rýže. Japonská rýže se vyznačuje tím, že je (při správné přípravě) lepivá, což pak umožňuje ji jíst hůlkami. Další základní surovinou je maso. Velice často vaří hovězí, na jihu země spíše vepřové. Z historického hlediska je více tradiční surovina ryba a mořské plody, které jedí Japonci hojně. Běžně je jedí syrové, ale také vařené či smažené. Poslední základní surovinou, která nesmí chybět skoro u žádného pokrmu, je kvašená nakládaná zelenina.
Typickou chuť jídlům dodává jedinečné koření a originální ingredience jako je například wasabi, čerstvý koriandr, zázvor, sójová omáčka, pasta miso, rýžové víno mirin, sezamový olej a samozřejmě mořské řasy konbu, nori a wakame.

Japonská kuchyně se vyznačuje čerstvostí a sezónností. Dalším rysem je různost dle regiónů. Co ochutnáte na severu Japonska, na jihu vůbec najít nemusíte. V restauracích dost často připravují svá originální jídla, také rodiny si chrání své recepty a tím i jedinečnost. Možná i díky tomu, byla Japonská kuchyně v roce 2013 připsána na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO.

Typické pokrmy jsou:
Sushi -  už je rozšířené a oblíbené po celém světě. Skládá se z vařené rýže, syrových ryb a zeleniny. Variací je opravdu mnoho. Tvarují se okrasné válečky, které se balí do řas.
Sashimi – velice čerstvé mořské syrové ryby nebo plody, které se servírují se sójovou omáčkou a wasabi.
Udon – jsou velice oblíbené nudle podávané s vývarem a sójovou omáčkou a rýžovým octem.
Takojaki – se spíše prodávají ve stáncích na ulici. Jedná se o kuličky z těstíčka, které jsou plněné robotničkami, podávají se s majonézou z křepelčích vajíček a sladkou omáčkou.
Dále také donburi, miso, karé a nabe…


  • Kuchař: Dana F.
  • Publikováno:

Kategorie: Rady a tipy

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako Japonská kuchyně.
Nebo hledejte podobné podle části názvu japonská kuchyně .
Další recepty na Japonská kuchyně.

Naši partneři