článek

Japonský matcha tea


Matcha (vyslovuj „mača“) je japonský zelený čaj, který se liší svým charakterem a stylem podávání od klasických čajů...
(celý článek)

Matcha (vyslovuj „mača“) je japonský zelený čaj, který se liší svým charakterem a stylem podávání od klasických čajů....
Sdílejte obsah s přáteli



Jedinečný zelený čaj
Matcha (vyslovuj „mača“) je japonský zelený čaj, který se liší svým charakterem a stylem podávání od klasických čajů. Nejde totiž o lístky, které se louhují ve vroucí vodě, ale o jemný čajový prášek. Ten se získává namletím kvalitních čajových lístků zeleného čaje zvaného tencha na žulových mlecích kamenech. Celý proces je monitorován, aby byla zaručena vysoká kvalita a splnily se přísné výrobní normy. Před samotným zpracováním se čajové plantáže na čtyři týdny zakrývají plachtami, aby došlo ke zvýšení obsahu chlorofylu v listech. To je také důvod, proč je matcha dobrá pro naše zdraví. Připravuje se z čerstvého prášku našleháním speciální metličkou, tím se zachovají všechny živiny jako je například železo, zinek, draslík, vápník, z vitamínů beta karoten, vitamin C a E, což jsou vynikající antioxidanty. Dále obsahuje katechiny a aminokyseliny. Zde můžeme zmínit aminokyselinu L-theanin, který působí proti ospalosti a navozuje v mozku pocity uvolnění.

Trochu historie
Zelený sypaný čaj se původně používal v Japonsku v léčitelství, zejména proti otokům, horečkám a jiným symptomům. Přibližně ve 3. st. n. l. japonský velvyslanec dynastie Tang vyvezl do Číny semínka zeleného čaje, kde se čaj začal s oblibou pěstovat a popíjet. Způsob přípravy matcha čaje pak přivezl zpět do Japonska zen buddhistický mnich Eisai, který Čínu navštívil. Popíjení čaje se pak rozšířilo mezi šlechtou a samuraji.

Velký výběr čajů najdete na stránkách eshopu Chvilkanacaj.cz. Kupte si Matcha tea a váš den bude plný energie!

Příprava a použití
Zelený matcha tea si připravíme nasypáním 1-2g matcha prášku do nádoby, kde prášek důkladně vyšleháme bambusovou metličkou (zvanou časen) s horkou vodou o 75°C. (Vodu nejdříve převaříme a poté necháme zchladnout.) Na povrchu vznikne krásná nefritově zelená hustá pěna. Ještě teplý popíjíme. Matcha tea se také používá jako přísada do zmrzlin, studených nápojů, různých pokrmů a dezertů.


  • Kuchař: Dana F.
  • Publikováno:

Kategorie: Rady a tipy

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako Japonský matcha tea.
Nebo hledejte podobné podle části názvu japonský matcha tea .
Další recepty na Japonský matcha tea.

Naši partneři