článek

Je libo šampaňské a kaviár?


Z literatury nebo ze zpráv z vyšší společnosti všichni toto slovní spojení určitě známe. Souvisí obvykle s něčím výjimečn..
(celý článek)

Z literatury nebo ze zpráv z vyšší společnosti všichni toto slovní spojení určitě známe. Souvisí obvykle s něčím výjimečn...


Z literatury nebo ze zpráv z vyšší společnosti všichni toto slovní spojení určitě známe. Souvisí obvykle s něčím výjimečným a na úrovni, možná i s trochou snobství. Jak kaviár, tak i šampaňské se považuje za afrodiziakum. Také se říká, že slaná chuť kaviáru zvýrazňuje chuť šampaňského. Určitě asi v tomto případě není myšlen Bohemia Sekt DEMI SEC nebo BRUT, ale nic proti němu samozřejmě. Znakem noblesy a kvality bývá podávat na významných recepcích a rautech sklenku pravého šampaňského a nabízet k ní ve stříbrných mísách nebo na minitoustech kaviár.

Že kaviár jsou vlastně rybí jikry a že je v mnoha zemích považovaný za pochoutku, to není žádné velké tajemství. Ale že existuje pravý a nepravý kaviár, že důležité je množství použité soli a že pravý kaviár je vlastně bílý, to už úplně každý asi neví.

Pravý kaviár je ze tří druhů jeseterovitých ryb. Z vyzy velké (belugy), jesetera ruského (osetry) a jesetera hvězdnatého (sevrugy). Je nejdražžší, nejchutnější a největší. Má velká pevná, světlá a pružná zrnka bez zápachu. Jeho původní barva je bílá, čím je tmavší a slanější, tím je starší a méně kvalitní. Cena se zvedá hlavně proto, že je stále vzácnější. Velký výlov v posledních letech způsobil úbytek těchto jeseterovitých ryb, a tak je dnes již hodně omezen.

Víc než 90% světové produkce pravého kaviáru pochází z Kaspického a Černého moře. Nejvíce se ho tedy vyváží z Ruska, Iránu, Kazachstánu, Ázerbajdžánu a Turkmenistánu.

Všechny druhy kaviáru, které nejsou vyrobeny z jiker jeseterovitých ryb, ale například z ryb lososovitých, označujeme jako nepravý kaviár. Nejlepší a nejdražší z nepravých kaviárů je oranžový kaviár z jiker divokého lososa z Tichého oceánu. Má velká pružná světle oranžová zrna a je velmi málo slaný. Čím více jsou totiž jikry prosolené a čím více konzervačních látek obsahují, tím je kaviár levnější. Maximální nožství soli by ale nemělo přesáhnout 7%.

Další druhy nepravého kaviáru se vyrábí například z jiker lipana, tuňáka, candáta, kapra a z mnoha dalších sladkovodních a mořských ryb.

Ne každému samozřejmě kaviár chutná. Těm ostatním ho podáváme nejčastěji s toustem a nesoleným máslem, nebo s bliny (ruské lívanečky). Každý gurmán vám ale řekne, že nejlépe chutná kaviár samotný. Oranžový kaviár se občas používá i v teplé kuchyni, ale většinou kaviár konzumujeme tepelně neupravovaný.

Ačkoliv je to spíš jenom výjimečně konzumovaná delikatesa, je to delikatesa značně zdravá. Obsahuje zdravé tuky s nenasycenými mastnými kyselinami, vitamíny A, E, D a také draslík, jód a hořčík. To vše našemu organizmu velmi prospívá. Také preventivně působí při srdečních chorobách a snižuje hladinu cholesterolu. Kromě toho, jak většina žen ví, se používá v kosmetickém průmyslu pro svou regenerační schopnost.

Vypadá to tak, že jediné co se dá kaviáru vytknout, je jeho slanost. Takže až bude vhodná příležitost a budete si se svými hosty připíjet šampaňským na zdraví, podávejte k němu kaviár. Pro zdraví.


  • Kuchař: HanaRohlenová
  • Publikováno:

Kategorie: Rady a tipy

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako Je libo šampaňské a kaviár?.
Nebo hledejte podobné podle části názvu libo šampaňské kaviár? .
Další recepty na Je libo šampaňské a kaviár?.

Naši partneři