článek

Jedlé květiny na našem talíři


Někteří dobře známe květy černého bezu, které smažíme v trojobalu nebo v palačinkov&e..
(celý článek)

Někteří dobře známe květy černého bezu, které smažíme v trojobalu nebo v palačinkov&e...
Sdílejte obsah s přáteli



Někteří dobře známe květy černého bezu, které smažíme v trojobalu nebo v palačinkovém těstíčku a pochutnáváme si na nich nejlépe s novými brambory politými máslem. Nebo květák, či brokolici, zdravé květy skvěle chutnající zeleniny. Ale právě tyhle květy dnes zrovna na mysli nemáme.

Možná jste se už setkali, třeba někde v exotickém zahraničí, že na talíři plném zeleniny a pečeného masa leží pár čerstvě rozkvetlých a voňavých květů. Také jste je opatrně odhrnuli stranou jako pěknou ozdobu a věnovali se jen ostatnímu jídlu? Správnější by možná bylo, pokapat je olivovým olejem nebo citronovu šťávou a pochutnat si i na nich. V posledních letech se totiž jedlé květiny stávají inspirací nejen pro aranžéry a dizajnéry, ale i pro kuchaře.

Samozřejmě je třeba vědět, že ne všechny krásné květy jsou jedlé. Některé jsou dokonce jedovaté. Také mohou být nepříjemné pro alergiky. Na to všechno si musíme dát veký pozor, když chceme náš talíř obohatit o tuto neobvyklou pochoutku. Používáme květiny ve vrcholném květu a určitě bychom se měli ujistit, že při jejich vypěstování nebyly použity pesticidy a nejsou ani jinak chemicky ošetřeny.

Které jsou tedy ty dobré a jedlé květy? Jedním z oblíbených je květ levandule. Hodí se ke zmrzlinovým pohárům, moučníkům, sladkým jídlům. Její omamnou vůni všichni dobře známe. Květ růže je výborným doplňkem do salátů. Je krásně barevný a hezky voní. Květy fialky vypadají skvěle třeba na chlebíčcích, můžeme je i kandovat. Sedmikrásky mají sladkou až medovou chuť. Krásně budou vypadat třeba přidané do vařené rýže. Také maceška hezky ozdobí každý talíř a chutnat bude i v salátech. A spousta dalších květů je do našeho jídleníčku vhodná.

Stejně tak jako už se nikdo nepodiví salátu z polníčku nebo z rukoly, nedivme se tedy ani čerstvým jedlým kvítkům na talíři. Mohou naši kuchyni obohatit nejen z estetického hlediska, ale mnohé jsou i velmi zdravé. Vždy bychom ale měli mít na paměti, že květiny, které neznáme a o kterých určitě nevíme, zda jsou jedlé, nikdy nekonzumujeme.


  • Kuchař: HanaRohlenová
  • Publikováno:

Kategorie:

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako Jedlé květiny na našem talíři.
Nebo hledejte podobné podle části názvu jedlé květiny našem talíři .

Naši partneři