Jíst či nejíst hovězí maso?

Článek byl publikován

To je otázka pro fundované
Mnoho odborníků a lékařů se rozchází v názorech na to, zda jíst či nejíst hovězí maso. Co se tvrdilo před pěti lety, se dnes vyvrací, a tak to je pořád dokola. Zde prostě a jednoduše platí zásada – nic se nesmí přehánět. No, a pokud se rozhodnete z jídelníčku maso jako takové vynechat, je důležité si nastudovat, které suroviny našemu organismu dodají potřebné látky k jeho správnému fungování. Jelikož nedostatek některých látek, vitamínu a minerálů muže mít na naše zdraví fatální následky. Přes vypadávání vlasů, únavu, vyšší nemocnost, špatnou funkci srdce, ale i mozku, aj.


Proč hovězí maso vyřadit z našeho jídelníčku?
Jednou z nevýhod hovězího masa je, že většinou kupujeme levnější, tučnější části. Tento živočišný tuk není pro naše tělo příliš zdravý. Snadno se totiž ukládá na stěny tepen a tím může způsobit jejich neprůchodnost. Proto s sebou nese vyšší riziko srdečních onemocnění. Všeobecně je také známo, že živočišné tuky zvyšují hladinu cholesterolu v krvi. Další nevýhodou je, že hovězí maso může obsahovat zdraví nebezpečné bakterie. Dříve to byla nemoc šílených krav, v dnešní době jde spíše o salmonelu nebo bakterii E. coli. Proto oblíbený tatarák je pro naše zdraví opravdu rizikový. A poslední co můžeme zmínit je nezdravé tepelné zpracování masa. Hovězí maso nejčastěji pečeme, smažíme, restujeme nebo grilujeme, čímž nám vznikají karcinogenní látky, které v budoucnu mohou způsobovat rakovinu tlustého střeva.


Proč si hovězí maso naopak dopřát?
Hovězí maso je zdrojem kvalitních bílkovin, bez kterých se náš organismus neobejde. Podílejí se na růstu, stavbě svalů, správném vývoji mozku, imunitního systému, apod. V tomto druhu masa najdeme také množství minerálních látek a vitamínu jako je např. vápník, hořčík, draslík, sodík, ale také vitamíny skupiny B a A. Nejlepší způsob přípravy je dušení, sou-vide, vaření nebo vaření v páře. Tím zachováme nejvíce živin.








To je otázka pro fundované Mnoho odborníků a lékařů se rozchází v názorech na to, zda jíst či nejíst hovězí maso. Co se tvrdi...

Sdílejte článek:

Recenze a hodnocení receptu


Napište vaší recenzi nebo komentář


Tento recept ještě nebyl okomentován
Jíst či nejíst hovězí maso?

Autoři článku

Dana F.
Velikonoční recepty - kuchařka ke stažení

Velikonoční recepty - kuchařka ke stažení

Připravili jsme pro vás nový velikonoční ebook, s trochou receptů, návodů, rad a postřehů....

Jak jsme zapojili děti do úklidu domácnosti

Jak jsme zapojili děti do úklidu domácnosti

Dítě, které se samo s chutí a bez domlouvání zapojuje do úklidu domácno...

Kopřiva dvoudomá, hnojivo pro naše tělo

Kopřiva dvoudomá, hnojivo pro naše tělo

Kopřiva dvoudomá roste všude kolem nás. Většinou kolem ní procházíme be...

Francouzské brambory

Francouzské brambory

Máte rádi francouzské brambory a hledáte recept na jejich přípravu? Potom jste na spr...

Top 10 smoothie

Top 10 smoothie

Od prvních slunečních paprsků na jaře, až do konce horkého léta, nám nápoje......

Heřmánek léčí nejen děti

Heřmánek léčí nejen děti

Heřmánek pravý se podává především dětem v podobě čaje na nadýmá...

Jak vařit rýži

Jak vařit rýži

Rýže a pokrmy z ní jsou každému notoricky známé a tak zabývat se teď tí...

Smoothie všeho druhu

Smoothie všeho druhu

Co je to vlastně smoothie? Jedná se o míchaný nápoj složený buď ze zeleniny, nebo ovo...

Jak vařit při cukrovce

Jak vařit při cukrovce

Cukrovka, neboli diabetes, je nemoc, při které náš organizmus nedokáže udržet správno...

Jak uvařit italské risotto

Jak uvařit italské risotto

Nebude v žádném případě řeč o vařené rýži, do které jsme přidali pytlík...

Jak vařit špagety

Jak vařit špagety

Špagety patří v naší kuchyni k nejoblíbenějším těstovinám. Zřejm...

Jak uvařit ledvinky

Jak uvařit ledvinky

  Leckdo z nás nad vnitřnostmi ohrnuje nos, ale v kuchyni některých zemí, například ve...

Naši partneři

×

Váš recept je nyní uložen!

Zaregistrujte se, aby jste se k uloženým receptům později dostal/a.
Přihlásit se přes sociální sítě


Podmínky použití | Ochrana os.údajů