článek

Jíst či nejíst hovězí maso?


To je otázka pro fundované Mnoho odborníků a lékařů se rozchází v n&aacut..
(celý článek)

To je otázka pro fundované Mnoho odborníků a lékařů se rozchází v n&aacut...
Sdílejte obsah s přáteli



To je otázka pro fundované
Mnoho odborníků a lékařů se rozchází v názorech na to, zda jíst či nejíst hovězí maso. Co se tvrdilo před pěti lety, se dnes vyvrací, a tak to je pořád dokola. Zde prostě a jednoduše platí zásada – nic se nesmí přehánět. No, a pokud se rozhodnete z jídelníčku maso jako takové vynechat, je důležité si nastudovat, které suroviny našemu organismu dodají potřebné látky k jeho správnému fungování. Jelikož nedostatek některých látek, vitamínu a minerálů muže mít na naše zdraví fatální následky. Přes vypadávání vlasů, únavu, vyšší nemocnost, špatnou funkci srdce, ale i mozku, aj.

Proč hovězí maso vyřadit z našeho jídelníčku?
Jednou z nevýhod hovězího masa je, že většinou kupujeme levnější, tučnější části. Tento živočišný tuk není pro naše tělo příliš zdravý. Snadno se totiž ukládá na stěny tepen a tím může způsobit jejich neprůchodnost. Proto s sebou nese vyšší riziko srdečních onemocnění. Všeobecně je také známo, že živočišné tuky zvyšují hladinu cholesterolu v krvi. Další nevýhodou je, že hovězí maso může obsahovat zdraví nebezpečné bakterie. Dříve to byla nemoc šílených krav, v dnešní době jde spíše o salmonelu nebo bakterii E. coli. Proto oblíbený tatarák je pro naše zdraví opravdu rizikový. A poslední co můžeme zmínit je nezdravé tepelné zpracování masa. Hovězí maso nejčastěji pečeme, smažíme, restujeme nebo grilujeme, čímž nám vznikají karcinogenní látky, které v budoucnu mohou způsobovat rakovinu tlustého střeva.

Proč si hovězí maso naopak dopřát?
Hovězí maso je zdrojem kvalitních bílkovin, bez kterých se náš organismus neobejde. Podílejí se na růstu, stavbě svalů, správném vývoji mozku, imunitního systému, apod. V tomto druhu masa najdeme také množství minerálních látek a vitamínu jako je např. vápník, hořčík, draslík, sodík, ale také vitamíny skupiny B a A. Nejlepší způsob přípravy je dušení, sou-vide, vaření nebo vaření v páře. Tím zachováme nejvíce živin.


  • Kuchař: Dana F.
  • Publikováno:

Kategorie: Rady a tipy

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako Jíst či nejíst hovězí maso?.
Nebo hledejte podobné podle části názvu jíst nejíst hovězí maso? .

Naši partneři