Jíst maso je zdravé, ale záleží na druhu, množství a správné úpravě

HanaRohlenová

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Maso máme většinou rádi a není třeba se za to stydět. Je to přece odedávna jedna z našich základních potravin. Před nějakou dobou si maso mohli dovolit jen ti bohatší, dnes už se ale pravidelně objevuje téměř na každém stole. Přesto bychom si měli trochu dávat pozor na to, jaký druh masa, jaké množství a jak upravené je jíme.

Rozhodně maso konzumujeme až po tepelné úpravě. Výjimku tvoří snad jen některé ryby a tatrský biftek. A v těchto výjimečných případech bychom rozhodně měli mít jistotu, že jde o maso nezávadné a kvalitní. Přesto se doporučuje syrové maso konzumovat spíš jen velmi výjimečně.

Maso je především významným zdrojem bílkovin. Obsahuje také některé vitamíny (skupinu vitamínů B, vitamín D a vitamín A), a minerální látky, z nichž je cenné především železo. Bílkoviny jsou základním stavebním kamenem pro růst vlasů, nehtů, pro stavbu kostí a svalů v našem těle. Také jsou velmi důležité pro naše hormony a krvinky.

Protože všechny potřebné bílkoviny si naše tělo nedokáže samo vyrobit, je nezbytné přijímat je i v potravě. Podle nutričních poradců bychom měli přijmout nejméně 0,8 až 1 g bílkovin na každý kilogram naší tělesné hmotnosti. A alespoň polovina bílkovin přijímaných v potravě by měla být živočišného původu. A i proto je pro nás maso důležitou součástí jídelníčku.


Za nejlepší zdroje bílkovin jsou považovány ryby, krůtí a kuřecí maso bez kůže, králičí maso. Obsahují méně tuku než například maso vepřové, hovězí a jehněčí. Nesmíme ale zapomínat také na to, že velmi záleží na kvalitě jednotlivého druhu masa, na jeho množství v naší stravě. A samozřejmě je třeba brát také v úvahu životní styl a aktuální zdravotní stav konzumenta.

Velmi tučná masa, jako je husa, kachna, prejt, jitrnice, ovary, paštiky, tlačenky apod., bychom měli podle odborníků konzumovat spíše jen při vyjímečných příležitostech a v rozumném množství. A uzeniny bychom si měli vybírat také spíše podle kvality než podle ceny, a rozhodně nejsou to, co bychom měli mít na stole každodenně.

Při nákupu masa dbejme na to, zda je maso čerstvé, z prověřeného chovu a správně ošetřené. Na baleném mase na etiketách najdeme nejen dobu trvanlivosti, ale jsou tam i další údaje, kterých bychom si měli všímat.

Nejzdravější tepelná úprava masa je ta přírodní. A rozhodně bychom neměli jíst maso připečené nebo spálené. Dejme na to pozor hlavně při smažení, grilování nebo pečení. Pro správné trávení je vhodné mít společně s masem na talíři i dostatečné množství vlákniny. Proto konzumujme maso například se zeleninou.

Rozhodně našemu organizmu prospěje, když si třeba dvakrát do týdne dopřejeme ryby. Mořské či sladkovodní, i tady se ale musíme snažit vyhnout rybám ze znečištěných řek a moří.

Takže je jasné, že ačkoliv je maso v naší stravě důležité, platí stejně jako u jiných potravin to, že záleží především na kvalitě, a že bychom i u masa měli dbát pravidla - všeho s mírou.

 

Krůtí přírodní řízečky

Krůtí přírodní řízečky


Rychlé a zdravé maso připravené v troubě. Přílohou může být třeba jen zelený salát.


Pikantní kuřecí stehna s česnekovou rýží

Pikantní kuřecí stehna s česnekovou rýží


Kdo má rád pikantní jídla, ten si opravdu pochutná. Kdo si nedá rýži, může k masu třeba nasucho v troubě opéci bramborové hranolky.


Koprová omáčka s hovězím masem

Koprová omáčka s hovězím masem


Libové hovězí maso a naše česká klasika. Spousta z nás ji miluje.


Králík pečený na zelí

Králík pečený na zelí


Králičí maso je libové a jemné, skoro dietní. K tomu zelí z čerstvé hlávky, rozhodně si pochutnáte.


Losos s bylinkovou omáčkou

Losos s bylinkovou omáčkou


Rychle připravená oblíbená ryba. Jídlo voní petrželkou a bazalkou a jako příloha stačí vařené brambory.


Marinovaný kapr  a salát s červenou řepou

Marinovaný kapr a salát s červenou řepou


Kapra nemusíme jíst jen o Vánocích. Tento způsob přípravy je pikantnější a zase trochu jiný než jsme zvyklí.


Grilovaný pstruh s koprem a citronem

Grilovaný pstruh s koprem a citronem


Je to zdravé, lehké a dietní jídlo. A ani jeho příprava vám příliš času nezabere.


Dušené telecí řízky

Dušené telecí řízky


Jemné telecí maso se vám bude rozplývat na jazyku. Ať už jako přílohu vyberete brambory nebo rýži, vždy si pochutnáte.


Vepřová panenka se smetanovou omáčkou

Vepřová panenka se smetanovou omáčkou


Tento druh vepřového masa je téměř bez tuku a používáme ho hlavně na přípravu minutek. Toto je jedna z nich.


Jehněčí kýta s pečenými rajčaty

Jehněčí kýta s pečenými rajčaty


Občas je dobré dopřát si něco neobvyklého. A tím je i tento recept. Dobrou chuť.



Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Jíst maso je zdravé, ale záleží na druhu, množství a správné úpravě, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Nebo hledejte podobné podle části názvu: jíst, maso, zdravé,, ale, záleží, druhu,, množství, správné, úpravě.

Kde najít informace



×