článek

Jíte luštěniny? Jsou důležité pro naše zdraví…


Luštěniny zdravá pochoutkaV některých zemích světa, jako je například Mexiko, Austrálie a Indie, jsou luštěniny běžnou so..
(celý článek)

Luštěniny zdravá pochoutkaV některých zemích světa, jako je například Mexiko, Austrálie a Indie, jsou luštěniny běžnou so...


Luštěniny zdravá pochoutka
V některých zemích světa, jako je například Mexiko, Austrálie a Indie, jsou luštěniny běžnou součástí jídelníčku. Luštěniny byly od nepaměti pokrmem chudých, jelikož se snadno pěstovaly na polích a dobře se skladovaly. Maso se v dřívějších dobách jedlo poskromnu a tak byly luštěniny jeho plnohodnotnou náhradou. Obsahují totiž velké množství bílkovin. Z tohoto důvodu se doporučují vegetariánům, kteří maso odmítají.

Proč jsou tak zdravé?
Jak již bylo zmíněno výše, luštěniny obsahují velké množství bílkovin, které jsou nepostradatelné pro správné fungování našeho organismu. Bílkoviny zajišťují funkci našeho mozku a jsou základní stavební jednotkou svalů. Luštěniny jsou důležité i pro naše kosti a klouby, jelikož obsahují vápník a hořčík. Mimo to obsahují luštěniny také vitamíny skupiny B, jež blahodárně ovlivňují nervovou soustavu a mozek. Pomáhají také proti únavě, podráždění, stresu a jsou dobrým pomocníkem proti depresím. V luštěninách také najdeme velké množství zdraví prospěšné vlákniny, která je důležitá pro správné fungování střev. Někdo může namítnout, že luštěniny nadýmají a mohou způsobit spíše křeče v žaludku – ano to je pravda, ale to je způsobeno sacharidy, jež naše tělo neumí zpracovat. Proto je důležitá správná tepelná úprava. Málokdo také ví, že luštěniny obsahují zinek, který zajišťuje pevné nehty, zdravé vlasy a zdravou pleť.

Co z luštěnin připravit?
Receptů existuje opravdu mnoho. Záleží jen na tom, kolik máme času a jaké máme chutě. Mezi nejméně náročné na přípravu a nejlépe stravitelné luštěniny patří červená čočka. Chuťově je výborná a můžeme s ní zahušťovat různé zeleninové polévky či rizota. Z červené čočky jde také snadno vyrobit pomazánka. Oblíbenou luštěninou je i cizrna. Tu lze zobat místo chipsů či oříšků nebo z ní připravit oblíbený hommous. Luštěniny všeobecně, jsou také výborné do studených salátů. Samozřejmě za vyzkoušení stojí indická či mexická kuchyně.

Červená čočka se zeleninou, uzeným masem a volským okem

Červená čočka se zeleninou, uzeným masem a volským okem


Rychlý, vynikající oběd či večeře.


Čočkový salát

Čočkový salát


Výborný salát, který si prostě oblíbíte.


Pikantní čočkový rendlík s brambory a mrkví

Pikantní čočkový rendlík s brambory a mrkví


Pro všechny milovníky pálivého je tady pikantní čočkový rendlík. Dobrou chuť!


Čočkový salát s avokádem a sýrem feta

Čočkový salát s avokádem a sýrem feta


Zajímavá kombinace chutí, která vás dostane!


Cizrnový salát s tuňákem

Cizrnový salát s tuňákem


Delikatesní salát, který je velice zdravý.


Bezlepkové cizrnové karbanátky

Bezlepkové cizrnové karbanátky


Karbanátky tak trochu jinak, určitš stojí za vyzkoušení.



  • Kuchař: Dana F.
  • Publikováno:

Kategorie: Zdraví

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Naši partneři