článek

Jsou jáhly součástí vašeho jídelníčku?


Znáte je?Jáhly se řadí mezi jedny z nejvýživnějších surovin, které bychom měli mít na talíři minimálně dvakrát týdně. Ve ..
(celý článek)

Znáte je?Jáhly se řadí mezi jedny z nejvýživnějších surovin, které bychom měli mít na talíři minimálně dvakrát týdně. Ve ...


Znáte je?
Jáhly se řadí mezi jedny z nejvýživnějších surovin, které bychom měli mít na talíři minimálně dvakrát týdně. Ve skutečnosti se jedná o zrníčka prosa setého, které k nám bylo dovezeno při velkém stěhování národů z Asie. Původně bylo vyšlechtěno na území Mongolska a Číny. U nás se mu také dařilo a proso bylo tak běžnou součástí jídelníčku našich prababiček a pradědečků. Vyloupáním zrníček prosa setého se získávají jáhly, které jsou vhodné na přípravu kaší, placek a dříve se běžně používaly jako příloha. Později byly nahrazeny bramborami a rýží. Na polích proso vystřídala pšenice a žito - obiloviny, které méně podléhaly plísním, měly vyšší výnosy a byly méně náročné na pěstování. Je to věčná škoda, jelikož jáhly jsou mnohem snadněji stravitelné, jsou výživné a prakticky nespouštějí alergie.

Proč je vlastně konzumovat?
Odpověď je jednoduchá, obsahují tolik zdraví prospěšných látek, že to jen tak nenajdete. Obsahují minerální látky jako je hořčík, draslík, fosfor, měď, zinek a železo. Z vitamínů stojí za zmínku vitamíny skupiny B. Jáhly patří mezi zásadité potraviny, čímž vyrovnávají kyselost našeho organismu – většina z nás je tzv. „překyselená“. Dalším pozitivem je, že mají nízký glykemický index, proto jsou vhodné při redukční dietě. Jak již bylo zmíněno, nejsou alergenní, jelikož neobsahují lepek a tím se řadí na seznam bezlepkových potravin. Což ocení nejen lidé s celiakií, ale i maminky malých dětí.

Co z nich připravit?
Jestliže patříte mezi milovníky kaší, nejjednodušší je připravit z jáhel kaši. Důležité je vždy před vařením dvakrát až třikrát jáhly propláchnout vroucí vodou, čímž se zbavíme přirozené hořkosti. Poté rozvařit na kaši a přidat můžeme med, rozinky, sušené meruňky nebo švestky, brusinky, goji, atp. Vhodné je i čerstvé ovoce jako např. banán, hruška nebo jablko. Můžeme okořenit skořicí, vanilkou nebo kakaem.
Pokud kaše nemusíte, zkuste placičky, které jsou vhodné i pro děti (cca od 8 měsíců). Skvělé na svačinu! (U malých dětí placičky nesladíme a připravujeme pouze z jáhel vajíčka a trošky mouky – nebo bez ní.) Na placičky jáhly spaříme, uvaříme do měkka, slijeme, necháme řádně vykapat a vychladnout. Poté přidáme vejce, mouku, lžíci olivového oleje a přísady dle chuti – med, sušené ovoce, kokos, vlašské ořechy, slunečnicová nebo sezamová semínka, skořici, atp. Placičky pečeme v troubě na pečícím papíře dozlatova.
Vynikající je samozřejmě jáhelník nebo jáhly na slano, jáhlové placičky s pórkem posypané brynzou, atd.  


  • Kuchař: Dana F.
  • Publikováno:

Kategorie: Rady a tipy

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako Jsou jáhly součástí vašeho jídelníčku?.
Nebo hledejte podobné podle části názvu jsou jáhly součástí vašeho jídelníčku? .

Naši partneři