článek

Kadmium v potravinách, tichý zabiják!


Kadmium, co o něm víme?Je to prvek, který patří mezi těžké kovy. Vyskytuje se vzácně ..
(celý článek)

Kadmium, co o něm víme?Je to prvek, který patří mezi těžké kovy. Vyskytuje se vzácně ...
Sdílejte obsah s přáteli



Kadmium, co o něm víme?
Je to prvek, který patří mezi těžké kovy. Vyskytuje se vzácně v zemské kůře, v mořské vodě, ale v přírodě ho najdeme jako příměs zinku a někdy i olova. Díky působení člověka – průmyslem a zemědělstvím, se kadmium dostává do ovzduší, do půdy i do vody. Jeho používání a produkce je regulována, ale planeta je již zamořena. Nejvíce kadmia v ovzduší je mapováno v Západní, Střední Evropě a v Japonsku. Právě v ovzduší je pro nás nejvíce škodlivé, jelikož je naším organismem nejjednodušeji přijímáno. Z potravy jej bohužel člověk umí také dobře přijímat, jelikož má podobné složení jako zinek, který je pro náš organismus důležitý. Kadmium proto dokáže snadno vstupovat do enzymatických reakcí místo zinku a měnit běžné procesy v těle. Kadmium tedy může způsobovat vážné zdravotní komplikace a postupně zabíjet. Nejhorší na tom je, že v těle kumuluje – nejvíce v ledvinách, játrech a mužů v prostatě. Obtížně se vylučuje a setrvává až desítky let. Důležité je zmínit, že kadmium z ovzduší vstřebáváme z 50% a z potravy 1-5%.

Co kadmium způsobuje?
Tímto jedem se trávíme dlouhodobě a postupně. Způsobuje u nás osteoporózu neboli řídnutí kostí, anémii neboli chudokrevnost, poškozuje ledviny, játra a zvyšuje riziko srdečních + cévních onemocnění a rakoviny. Je karcinogenní. Působí negativně na nervovou soustavu a způsobuje neplodnost u žen i u mužů.

V jakých potravinách je ho nejvíce?
Největší množství kadmia se nachází ve lněném, slunečnicovém semínku, houbách, celeru, bramborách, rýži, obilninách, olivách špenátu a máku. Ze semínek ho přijímá tělo snadněji, když jsou rozdrcena. Z živočišných potravin ho nejvíce obsahují vnitřnosti jako ledviny a játra skotu a vepřů. Kadmium se ve vysokém množství nachází v mořských živočiších, jako jsou krabi, ústřice, mořští raci a špatně vyvržené sépie. Bohužel se nachází i v čaji a kakau.


  • Kuchař: Dana F.
  • Publikováno:

Kategorie: Zdraví

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako Kadmium v potravinách, tichý zabiják!.
Nebo hledejte podobné podle části názvu kadmium potravinách, tichý zabiják! .

Naši partneři