článek

Kaki neboli Diovo ovoce


Sladké ovoce výjimečné chutiKaki nebo také churma či tomel, je plod ovocného stromu tomelu japonského a pochází z jihovýc..
(celý článek)

Sladké ovoce výjimečné chutiKaki nebo také churma či tomel, je plod ovocného stromu tomelu japonského a pochází z jihovýc...


Sladké ovoce výjimečné chuti
Kaki nebo také churma či tomel, je plod ovocného stromu tomelu japonského a pochází z jihovýchodní Asie. V dnešní době už se pěstuje v subtropickém pásu po celém světě a do České republiky se nejčastěji dováží ze Španělska. Kaki má oranžovou někdy až sytě červenou barvu a je o něco větší než kiwi. U nás bývá k dostání většinou nezralé (kvůli dovozu), a proto je dobré ho nechat doma na míse dojít, při pokojové teplotě. Kaki je zralé, když je měkké. Jeho slupka se loupe podobně jako u kiwi. A jak vlastně chutná? To se popisuje celkem těžko. Chuť má opravdu specifickou, někomu připomíná kombinaci hrušky s broskví, s jemnými tóny žlutého melounu, někomu chuť mrkve a dýně.

Je vynikající pro naše zdraví
Kaki je pro naše zdraví prospěšné, ale pozor na nadměrnou konzumaci nedozrálých plodů. Taniny obsažené v nezralém ovoci mohou způsobovat žaludeční potíže. Ale teď už se vraťme k těm zdravým látkám. Kaki obsahuje velké množství vitaminu C, dále také beta karoten, železo, hořčík, vápník, draslík, mangan a měď. Díky svému obsahu vitaminu A se doporučuje těhotným ženám, má pozitivní vliv na zdraví embrya. Vláknina obsažená v tomto šťavnatém ovoci napomáhá ke správnému trávení. Dále v něm najdeme pektin, který pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi. Kaki je také prospěšné pro naši imunitu, srdce a pevné zdravé kosti. Určitě stojí za vyzkoušení.

Čerstvé, ale i tepelně upravené
Kaki je výborné čerstvé, dá se použít do různých ovocných salátů, ale i do zeleninových, do bílého jogurtu nebo rozmačkané s jiným ovocem jako svačina pro naše nejmenší. Výborné je na dochucení různých kaší, ať už ovesných nebo jáhlových či rýžových. Můžete také vyzkoušet kuskus na sladko s kaki a dochutit ho oříšky, sušeným ovocem a skořicí. Pokud máte rádi kombinaci sladkého a masa, doporučujeme kaki s kuřecím masem a rýží. Jednoduše osmahnete cibulku na oleji, přidáte maso a poté nadrobno nakrájené kaki. Dochutíte kari kořením, koriandrem, trochou nastrouhaného zázvoru a zalijete smetanou a prohřejete. Dobrou chuť!


  • Kuchař: Dana F.
  • Publikováno:

Kategorie: Rady a tipy

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako Kaki neboli Diovo ovoce.
Nebo hledejte podobné podle části názvu kaki neboli diovo ovoce .
Další recepty na Kaki neboli Diovo ovoce.

Naši partneři