článek

Kaki neboli Diovo ovoce


Sladké ovoce výjimečné chutiKaki nebo také churma či tomel, je plod ovocného stromu t..
(celý článek)

Sladké ovoce výjimečné chutiKaki nebo také churma či tomel, je plod ovocného stromu t...
Sdílejte obsah s přáteli



Sladké ovoce výjimečné chuti
Kaki nebo také churma či tomel, je plod ovocného stromu tomelu japonského a pochází z jihovýchodní Asie. V dnešní době už se pěstuje v subtropickém pásu po celém světě a do České republiky se nejčastěji dováží ze Španělska. Kaki má oranžovou někdy až sytě červenou barvu a je o něco větší než kiwi. U nás bývá k dostání většinou nezralé (kvůli dovozu), a proto je dobré ho nechat doma na míse dojít, při pokojové teplotě. Kaki je zralé, když je měkké. Jeho slupka se loupe podobně jako u kiwi. A jak vlastně chutná? To se popisuje celkem těžko. Chuť má opravdu specifickou, někomu připomíná kombinaci hrušky s broskví, s jemnými tóny žlutého melounu, někomu chuť mrkve a dýně.

Je vynikající pro naše zdraví
Kaki je pro naše zdraví prospěšné, ale pozor na nadměrnou konzumaci nedozrálých plodů. Taniny obsažené v nezralém ovoci mohou způsobovat žaludeční potíže. Ale teď už se vraťme k těm zdravým látkám. Kaki obsahuje velké množství vitaminu C, dále také beta karoten, železo, hořčík, vápník, draslík, mangan a měď. Díky svému obsahu vitaminu A se doporučuje těhotným ženám, má pozitivní vliv na zdraví embrya. Vláknina obsažená v tomto šťavnatém ovoci napomáhá ke správnému trávení. Dále v něm najdeme pektin, který pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi. Kaki je také prospěšné pro naši imunitu, srdce a pevné zdravé kosti. Určitě stojí za vyzkoušení.

Čerstvé, ale i tepelně upravené
Kaki je výborné čerstvé, dá se použít do různých ovocných salátů, ale i do zeleninových, do bílého jogurtu nebo rozmačkané s jiným ovocem jako svačina pro naše nejmenší. Výborné je na dochucení různých kaší, ať už ovesných nebo jáhlových či rýžových. Můžete také vyzkoušet kuskus na sladko s kaki a dochutit ho oříšky, sušeným ovocem a skořicí. Pokud máte rádi kombinaci sladkého a masa, doporučujeme kaki s kuřecím masem a rýží. Jednoduše osmahnete cibulku na oleji, přidáte maso a poté nadrobno nakrájené kaki. Dochutíte kari kořením, koriandrem, trochou nastrouhaného zázvoru a zalijete smetanou a prohřejete. Dobrou chuť!


  • Kuchař: Dana F.
  • Publikováno:

Kategorie: Rady a tipy

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako Kaki neboli Diovo ovoce.
Nebo hledejte podobné podle části názvu kaki neboli diovo ovoce .
Další recepty na Kaki neboli Diovo ovoce.

Naši partneři