článek

Kari - indické zlato, které dodá vašemu jídlo tu správnou chuť a šmak


Víte, jaké má kari zdraví prospěšné účinky? Z čeho se skládá či jaké je jeho využití v kuchyni? Pokud alespoň něco z toho..
(celý článek)

Víte, jaké má kari zdraví prospěšné účinky? Z čeho se skládá či jaké je jeho využití v kuchyni? Pokud alespoň něco z toho...


Víte, jaké má kari zdraví prospěšné účinky? Z čeho se skládá či jaké je jeho využití v kuchyni? Pokud alespoň něco z toho nevíte, přečtěte si následující řádky a získejte více informací o tomto „indickém zlatu“. Najdete zde několik zajímavostí o jedné z nejznámějších směsí koření nejen Indie, ale dnes již téměř celé Asie – kari (anglicky curry). Kari má však významů více než jen jeden. Kromě koření je toto slovo používáno i pro známou hustou žlutou omáčku a v neposlední řadě pro lístky indické rostliny. A co kari vůbec obsahuje?

Kari – koření mnoha přísad

Složení nemusí být u všech kari, která v obchodech najdete stejná. Ba naopak, většinou z nich se významně liší. U všech směsí je součástí kurkuma, která díky barvivu zvanému kurkumin koření dodává typickou žlutou barvu. Dále pak může směs obsahovat zázvor, muškátový ořech, hřebíček, skořici, koriandr, pepř, sušený česnek, chilli, kmín, kardamom apod. Některé varianty mají v sobě až 25 druhů jednotlivých koření. Složení pak samozřejmě ovlivňuje i pálivost, vůni a chuť. Kromě známého indického kari existuje i kari thajské, anglické, africké a mnoho dalších druhů. Tato variabilita vám tak umožňuje namíchat si své vlastní domácí kari dle chuti, a to pomocí hmoždíře, s kterým koření rozdrtíte. Některé přísady však mohou být těžko k dostání, což dělá přípravu celkem složitou.

Jak kari pomáhá našemu zdraví?

Díky svému bohatému složení je kari plné zdraví prospěšných látek. V první řadě jsou to omega-3 a omega-6 mastné kyseliny. Nechybí však ani vitamíny skupiny A, B, C, E a K a minerály jako je železo, draslík, hořčík, vápník apod. Záleží však na přesném složení směsi.

Nejprospěšnější látkou, která nesmí chybět v žádném kari, je však právě kurkuma, která napomáhá v boji proti Alzheimerově chorobě, rakovině a kardiovaskulárním nemocem. Má také antibakteriální a protizánětlivé účinky a prospívá dokonce i našim kostem. V neposlední řadě pak podporuje správné trávení a celkově buduje silnější imunitní systém. Pokud tedy nezařazujete kari do svého jídelníčku, měli byste se pokusit využít alespoň kurkumu.

Kari koření v kuchyni

Kromě světově známého a stejně zvaného pokrmu jako koření samo existují i další jídla, do kterých se kari skvěle hodí. Nejčastěji se používá do směsí masa, ryb, hub a zeleniny, které se podávají především s rýží, nicméně v indických restauracích k němu často dostanete i tzv. indický chléb. V následujících řádcích najdete recept na veganskou variantu již několikrát zmiňovaného kari. Uvidíte, že si pochutnáte i na bezmasé variantě.


  • Kuchař: Redakce
  • Publikováno:

Kategorie: Rady a tipy

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:


Naši partneři