Karob, zdravější varianta čokolády

Článek byl publikován

Karob nebo čokoláda?
Možná už jste se s ním setkali ve zdravých výživách či v potravinách, jako polevou na různých sladkostech. Na pohled jí od čokolády skoro nerozeznáte, ale chuťově už ano. Čokoláda je prostě čokoláda a nahradit se nedá. Ale pokud přemýšlíte nad svým zdravím a nad tím, co jíte, karob je jednoznačně dobrá volba. Chuťově je také vynikající. A pro děti určitě vhodnější, jelikož nezpůsobuje alergie, obsahuje pouze 7% tuku (kakao 23%) a až 48% přírodního cukru (kakao pouze 5%, proto se uměle přislazuje). V karobu ještě ke všemu najdeme mnoho zdraví prospěšných látek – bílkoviny, aminokyseliny, vlákninu, vitamíny a minerály. Bohatě je zastoupen hořčík, vápník, dále také železo, nikl, fosfor a vitamíny A, D a B.


Co to vlastně je?
Karob se vyrábí z prášku, který se získává z plodů stromu Rohovníku obecného (latinsky Ceratonia siliqua). Tyto plody se také nazývají svatojánské chlebíčky. Rohovník pochází ze Středomoří, kde hojně roste, ale byl zatažen i do severní Afriky, Australie, na západní pobřeží USA, do Střední Ameriky a Chile, ale můžete se s ním setkat i v Jihoafrické republice. Karob neboli svatojánské chlebíčky se jedí a zpracovávají sušené, jsou velice sladké a chutné. Zajímavostí je, že ve Středomoří se používají jako krmivo pro dobytek.


Účinky na naše zdraví
Bylo dokázáno, že karob snižuje hladinu cholesterolu v krvi a podporuje trávení. Jak již bylo zmíněno výše, nezpůsobuje alergie, a proto se používá i jako náhrada mouky při bezlepkové dietě. Na rozdíl od čokolády nevyvolává po požití zrychlený tep, poruchy spánku a hyperaktivitu. Proto se doporučuje jako zdravější varianta pro děti. Karob je také vhodný pro ty, kteří jsou alergičtí na kravské mléko. Ještě je důležité zmínit, že karob oproti kakau neobsahuje kofein.

Karob nebo čokoláda?Možná už jste se s ním setkali ve zdravých výživách či v potravinách, jako polevou na různých sladkostech. Na pohl...

Sdílejte článek:

Recenze a hodnocení receptu


Napište vaší recenzi nebo komentář


Tento recept ještě nebyl okomentován
Karob, zdravější varianta čokolády

Autoři článku

Dana F.
Velikonoční recepty - kuchařka ke stažení

Velikonoční recepty - kuchařka ke stažení

Připravili jsme pro vás nový velikonoční ebook, s trochou receptů, návodů, rad a postřehů....

Jak jsme zapojili děti do úklidu domácnosti

Jak jsme zapojili děti do úklidu domácnosti

Dítě, které se samo s chutí a bez domlouvání zapojuje do úklidu domácno...

Kopřiva dvoudomá, hnojivo pro naše tělo

Kopřiva dvoudomá, hnojivo pro naše tělo

Kopřiva dvoudomá roste všude kolem nás. Většinou kolem ní procházíme be...

Francouzské brambory

Francouzské brambory

Máte rádi francouzské brambory a hledáte recept na jejich přípravu? Potom jste na spr...

Top 10 smoothie

Top 10 smoothie

Od prvních slunečních paprsků na jaře, až do konce horkého léta, nám nápoje......

Heřmánek léčí nejen děti

Heřmánek léčí nejen děti

Heřmánek pravý se podává především dětem v podobě čaje na nadýmá...

Jak vařit rýži

Jak vařit rýži

Rýže a pokrmy z ní jsou každému notoricky známé a tak zabývat se teď tí...

Smoothie všeho druhu

Smoothie všeho druhu

Co je to vlastně smoothie? Jedná se o míchaný nápoj složený buď ze zeleniny, nebo ovo...

Jak vařit při cukrovce

Jak vařit při cukrovce

Cukrovka, neboli diabetes, je nemoc, při které náš organizmus nedokáže udržet správno...

Jak uvařit italské risotto

Jak uvařit italské risotto

Nebude v žádném případě řeč o vařené rýži, do které jsme přidali pytlík...

Jak vařit špagety

Jak vařit špagety

Špagety patří v naší kuchyni k nejoblíbenějším těstovinám. Zřejm...

Jak uvařit ledvinky

Jak uvařit ledvinky

  Leckdo z nás nad vnitřnostmi ohrnuje nos, ale v kuchyni některých zemí, například ve...

Naši partneři

×

Váš recept je nyní uložen!

Zaregistrujte se, aby jste se k uloženým receptům později dostal/a.
Přihlásit se přes sociální sítě


Podmínky použití | Ochrana os.údajů