Káva

Článek byl publikován

Dáte si kávu?“ To je věta, kterou můžete dnes slyšet kdekoliv.


Slovem káva označujeme jak horký nápoj připravený z plodů kávovníku, tak i pražená semena či namletý prášek, který se k přípravě tohoto nápoje používá. Protože dnes se pije káva v podstatě po celém světě, je to hned po ropě nejprodávanější komodita.


Pravlastí kávy, tedy spíše kávovníku, je Etiopie, kde podle legendy pasáček koz našel jednu zaběhlou kozu jak okusuje plody zvláštního keře. Protože se mu zdálo, že je plná energie, zanesl tyto bobule svatému muži. Jelikož ale pro islám byly tyto změny stavu mysli problém, rozhněvaný svatý muž hodil bobule do ohně. Ale omamná vůně, kterou pak ucítil, ho donutila svůj názor přehodnotit. A tak od té doby se prý káva praží.


Ale to jsou legendy. V každém případě se z Etiopie káva dostala do Arábie, která je nazývána kolébkou kávy. Káva se tak stala alkoholem arabského světa. Díky muslimům se káva dostala i do Evropy. Přesto však to ani tady neměla káva snadné. Mnozí vládci a panovníci tento nápoj zakazovali, dlouho neprošla ani u ortodoxní církve. A zdá se být dnes velmi zajímavé, že například anglický král zakázal v roce 1675 provozovat kavárny, protože tam podle něho spiklenci plánovali jak ho připraví o trůn. Ale protože nakonec káva zachutnala i těmto vládcům a autoritám, zákazy byly zrušeny.


U nás se setkáváme se dvěma nejčastějšími druhy plodů kávovníku - Coffea arabica a Coffea robusta. Káva arabica má menší obsah kofeinu, její chuť je jemná a lahodná a je náročnější na pěstování a teplotu při pražení. Robusta obsahuje dvakrát více kofeinu, její chuť je zemitější a její pěstování je méně náročné. Na trhu u nás dostaneme kávu, která je většinou směsí z více druhů zrn. A její kvalita závisí právě na správné kombinaci těchto druhů.


Než se dostaneme k vlastní přípravě kávy a k druhům tohoto nápoje, je dobré si něco říci o některých pověrách týkajících se právě kávy.


To že „káva je hořká“, je jednou z nich. Ve své podstatě je káva ovoce a její chuť je při správné přípravě harmonická a nasládlá. Hořkost je způsobena například dlouhým louhováním, nebo velkým procentem levné kávy robusta ve směsi.


Instantní káva je kvalitníje také trochu zavádějící tvrzení. Instantní káva je vyrobena z podřadných druhů kávy a je to vlastně usušený prášek z již jednou připravené kávy.


Tvrzení že „espresso je velmi bohaté na kofein“ není tak docela pravda. Správné espresso, krátce louhované a s nevysokým obsahem robusty ve směsi, obsahuje méně kofeinu než jiné druhy kávy.


Skořice patří na cappucino. Tak to už vůbec ne. Skořice maskuje chuť mléka a kávy a nemá na pěně z mléka co dělat. A když už jsme u pěny, velké mléčné bubliny jsou úplně špatně. Správná pěna by měla být husté hladké konzistence bez bublin.


Že „namletá káva vydrží čerstvá několik dní“, tomu snad už dávno nevěří žádný milovník tohoto nápoje. Káva se prostě musí umlít těsně před přípravou nápoje. A jen tolik, kolik jí hned spotřebujeme. Jedině tak si na kávě opravdu pochutnáme.


Ani tvrzení, že „drahý espresso kávovar musíme doma mít, jinak nepřipravíme dobrou kávu“, není správné. Naprosto stačí jednoduché vybavení pro filtrovanou kávu a kvalitní ruční mlýnek.


Až do začátku devatenáctého století se káva vařila na plotně v hrnku s vodou. Pak ve Francii vynalezli první kávovar na překapávanou kávu, v roce 1901 v Itálii vymysleli kávovar na espresso, který se postupem doby stále vylepšoval. V roce 1972 v USA přišel na trh první přístroj na překapávanou kávu. A nesmíme zapomenout na džezvu, nádobu na přípravu turecké a arabské kávy, která se používá dodnes.


Způsobů přípravy kávy je hodně. V Čechách a na Slovensku dříve tak oblíbená turecká káva, což je káva namletá na prach, zalitá vařící vodou a louhující se v té vodě tak dlouho, dokud nápoj nevypijeme, nemá s dobrou kávou nic společného. Louhováním se uvolňují nepříjemné chuťové složky včetně tříslovin, takže má nakyslou chuť. Naproti tomu turecká mokka, připravená v džezvě, je asi jednou z nejsilnějších káv co se týče obsahu kofeinu. Připravuje se zároveň s cukrem a třeba i se skořicí nebo s kardamomem, a její chuť je velmi kultivovaná. Podle způsobu přípravy a použitých přísad známe Cappucino, Espresso, Moccacino, Moka, Café au lait, Caffé crema, Vídeňskou, Irskou, Holandskou nebo Alžírskou kávu.


A někteří z nás pili i kávu Kopi Luwak, takzvanou cibetkovou kávu, jež je vzácná, drahá a její chuť má tóny čokolády a karamelu. Pochází z Indonézie, kde kunovitá šelmička cibetka žije ve volné přírodě a živí se kromě jiného kávovými plody. Ty projdou neporušené jejím trávicím traktem a domorodci je pak posbírají z jejích výkalů. Zvláštní chuť kávových zrn je způsobena chemickými procesy v žaludku zvířete. Pokusy chovat cibetky právě pro tyto účely ztroskotaly na tom, že chytrá cibetka se v zajetí odmítá živit plody kávovníku.


Mnozí pijeme kávu bez kofeinu, doporučuje se pro pacienty trpící vysokým tlakem a kardiaky vůbec. Kofein v těchto kávových směsích je snížen o více než 90 %.


Kávou obvykle začíná náš den. Někteří si už ani nedovedeme ráno bez hrnku pořádné silné kávy představit. A měli bychom si dopřát kávu opravdu dobrou. Ať už doma nebo v příjemné kavárně, kde se znalci kávy pečlivě starají o své kávovary a baristé nám připraví skvělý nápoj hodný toho jména.


Káva má být černá jako peklo, silná jako smrt a sladká jako láska“, jak praví turecké přísloví.

„Dáte si kávu?“ To je věta, kterou můžete dnes slyšet kdekoliv. Slovem káva označujeme jak horký nápoj připravený z plodů kávovn&ia...

Sdílejte článek:

Recenze a hodnocení receptu


Napište vaší recenzi nebo komentář


Tento recept ještě nebyl okomentován
Káva
Káva Káva Káva Káva

Autoři článku

Hana R.
×

Váš recept je nyní uložen!

Zaregistrujte se, aby jste se k uloženým receptům později dostal/a.
Přihlásit se přes sociální sítě


Podmínky použití | Ochrana os.údajů