článek

Kdy začít s příkrmy a co připravit?


Miminko je připravenoVe starších příručkách, kterými se řídily všechny ..
(celý článek)

Miminko je připravenoVe starších příručkách, kterými se řídily všechny ...
Sdílejte obsah s přáteli



Miminko je připraveno
Ve starších příručkách, kterými se řídily všechny maminky v post komunistické éře, se dočteme, že ideálním obdobím pro zavádění příkrmů u kojence je šestý měsíc. To nikdo nepopírá, avšak v dnešní době se objevují názory, že lze začít dříve, pokud kojenec jeví evidentní zájem o stravu. Jestliže miminko, sleduje každé vaše sousto, otevírá pusinku a zdá se, že by rádo ochutnalo, to co jíte, je už připravené příkrmy vyzkoušet. Samozřejmě to automaticky neznamená, že mu budou chutnat! Příkrmy se také doporučují zavádět dříve u miminek, které nejsou kojené. Pokud miminko přijímá pestrou stravu, lze umělé mléko v půl roce vyřadit úplně nebo ho dávat na vyžádání. Jestliže maminka plně kojí, začíná s příkrmy tak, že dá připravený příkrm a poté nakojí, opět dle potřeb miminka. Pozor! Pokud miminko příkrm odmítá, nenuťte ho a vyzkoušejte opět další den. Nebo můžete udělat i na několik dní pauzu.

První sousta
Nejdříve je dobré začít se zeleninou a volit v bio kvalitě, samozřejmě úplně nejlépe ze zahrádky nebo od farmáře. Začneme pouze s jedním druhem a cca po čtyřech dnech přidáme další druh. Je to z toho důvodu, abychom rozpoznaly případné alergické reakce nebo problémy se zažíváním. Volíme například mrkev, dýni, cuketu, špenát, mangold, brambory, atp. S ovocem začínáme přibližně o měsíc až dva později, opět nejprve volíme jeden druh, později zařazujeme další. První sousta by měla být rozmixována na jemno a mít kašovitou nebo polévkovou konzistenci. Zeleninu, kterou jsme zvolili, připravujeme nejlépe na páře nebo vaříme ve vodě s kapkou kvalitního oleje. Olej na sebe váže vitamíny, příkrm je pak lépe stravitelný a předcházíme díky němu zácpě. Je také zdrojem energie a omega-3 mastných kyselin. Volit můžeme konopný, vlašskoořechový, dýňový, sezamový, avokádový. Všechny by měli být za studena lisované. Pozor! Přidáváme i malé množství másla nebo sádla, jelikož kojenci a batolata potřebují i živočišné tuky.


  • Kuchař: Dana F.
  • Publikováno:

Kategorie: Rady a tipy

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako Kdy začít s příkrmy a co připravit?.
Nebo hledejte podobné podle části názvu kdy začít příkrmy připravit? .

Naši partneři