článek

Kimchi - korejský zázrak pro silný imunitní systém…


Tato tradiční korejská specialita by vám rozhodně neměla chybět ve spíži. Velmi zásadně povzbuzuje imunitní systém, zdrav..
(celý článek)

Tato tradiční korejská specialita by vám rozhodně neměla chybět ve spíži. Velmi zásadně povzbuzuje imunitní systém, zdrav...


Tato tradiční korejská specialita by vám rozhodně neměla chybět ve spíži. Velmi zásadně povzbuzuje imunitní systém, zdravé trávení a jeho pravidelná konzumace snižuje riziko vzniku rakoviny tlustého střeva.

Trocha historie


Fermentovaná zelenina se v Koreji připravovala již před 600-1000 let před našim letopočtem. Tehdy se kimchi nazývalo “dží” a na jeho přípravu se používala zásadně čerstvá zelenina a sůl. Výrazné barvy a chuti se dosáhlo přidáním dalších ingrediencí ve 12. století. Recept na tento probiotický zázrak tak jak ho známe dnes, se začal objevovat až na počátku 17. století s objevem chilli papričky.

Kimchi je pro korejce nejdůležitější složkou stravy, konzumují ho prakticky každý den a je podáváno jako přílohový salát skoro ke každému jídlu. Každá korejská rodina si doma připravuje své vlastní kimchi a vždy ho má pořádnou zásobu. Dnes je receptů na přípravu kimchi nespočet a můžete si ho připravit například z tradičního pekingského zelí, červené řepy, bíle ředkve či jarních cibulek. Hotová směs se nejčastěji ukládá do kameninových nádob, které jsou podobné českým nádobám na nakládané zelí a následně se nádoby zakopávají do země.

Probiotický zázrak


Dlouhá historie není jedinou předností tohoto zázraku. Zásadnější jsou živiny, které se v tomto salátu nacházejí. Vysoký obsah vlákniny, železa, sodíku, riboflavinu vitaminu B6 a K pomáhají udržovat správné fungování našeho organismu. Obrovským benefitem je bakterie Lactobacillus plantarum. Tato bakterie se řadí do skupiny probiotik, které zásadně ovlivňují obranyschopnost našeho organismu, protože působí jako antivirotikum.

Buď ho milujete nebo nenávidíte


Přes všechna tato pozitiva existuje velká skupina lidí, kteří se ke kimchi nechtějí přiblížit ani na metr. Důvodem je velmi specifická vůně, kterou tato fermentovaná pochoutka má. Je to zkrátka podobné jako se zrajícími sýry, buď je milujete nebo nenávidíte. Kimchi však rozhodně stojí za zkoušku, zejména v období kdy kolem nás poletuje tisíce virů. Připravte si tuto pochoutku jednoduše doma, nezabere vám to příliš času a váš organismus bude jásat radostí.

Kimchi

Kimchi


Pokud jste ještě o tomto chutném zázraku plném vitamínů a probiotik neslyšeli je na čase to změnit.


Kimchi z červené řepy

Kimchi z červené řepy


Kimchi je kvašená zelenina. Jedná se o prastarý způsob uchovávání zeleniny s obrovských zdravotním přínosem.


Kimchi z bíle ředkve

Kimchi z bíle ředkve


Grandiózní korejský salát, který má blahodárné účinky na naše zdraví.



  • Kuchař: Adéla S.
  • Publikováno:

Kategorie: Rady a tipy

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Naši partneři