Nabídka
Přidej
článek

Klíčíme ke krásné figuře a pevnému zdraví…


Klíčky dávají našemu tělu životodárnou energii a přesně to co potřebuje. Posilují imunitní systém i psychiku a v neposled..
(celý článek)

Klíčky dávají našemu tělu životodárnou energii a přesně to co potřebuje. Posilují imunitní systém i psychiku a v neposled...


Klíčky dávají našemu tělu životodárnou energii a přesně to co potřebuje. Posilují imunitní systém i psychiku a v neposlední řadě i krásu. Začněte si doma klíčit, je to jednoduché a velmi efektivní. V tomto článku se dozvíte proč je klíčení tak zdravé a jak na to.

Proč je klíčení tak zdravé?


Spolu s přicházejícím jarem se vše probouzí k životu a my potřebujeme doplnit vitamíny. Proto je jaro nejlepší období pro domácí klíčení semínek. Klíčky jsou výtečnou pochoutkou plnou vitamínů a minerálů, která se hodí do salátů, pomazánek i dalších jídel. Naklíčená semínka nebo luštěniny jsou obrovskou zásobárnou vitamínů, minerálů a jsou zároveň velmi bohatá na bílkoviny a enzymy. Obrovskou výhodou klíčků je, že jsou lehce stravitelné a dávají vám pocit sytosti, a proto se vyplatí klíčit, když držíte redukční dietu. Oproti vařeným luštěninám ty naklíčené nenadýmají, a proto se nemusíte bát nepříjemných pocitů. Konzumace syrových klíčků se doporučuje například při léčbě cukrovky a srdečních onemocnění.

Co vše se dá klíčit?


Klíčit se dá v podstatě cokoliv a například nejvhodnější plodiny na klíčení jsou luštěniny (čočka, mungo fazolky, hrách, cizrna). Jednoduše doma můžete naklíčit i různá semínka (řeřicha, hořčice či vojtěška). Vyzkoušejte další level a naklíčte si také obiloviny, jako jsou špalda, oves, žito, ječmen, pohanka nebo dokonce slunečnicová semínka. Vyhnout byste se naopak měli klíčení fazolí, obsahují totiž látky, které jsou pro nás ve větší míře jedovaté. Ty se spolehlivě ničí varem, proto je konzumujte pouze vařené.

Jak klíčit doma?


Nádoba:
Pro naklíčení luštěnin a obilovin vám postačí větší zavařovací sklenice nebo plastová láhev. Nejdříve semena propláchněte a nechte na noc odležet ve vodě. Druhý den semena propláchněte a dejte do nádoby, kterou nakonec umístěte do do tmavé místnosti a nechte semínka klíčit. Důležité je, aby semínka nebyla ponořena ve vodě, ale byla stále vlhká. Denně je prolejte čistou studenou vodou, vodu opět vylijte a nádobu uschovejte zpět do místnosti. Takto celý proces opakujte dokud semena nezačnou klíčit. Důležité je nezapomenout semínka pravidelně proplachovat pod proudem vody, aby neplesnivěla. V zimě minimálně dvakrát denně, při velkém teplu až 4 krát. Nikdy nedávejte semínka na přímé slunce, aby se neuvařila.

Nakličovací miska:
Jedná se o nejjednodušší způsob klíčení. Nakličovací miska je spojena ze čtyř plastových plat. Tři z nich jsou určeny ke klíčení, do zbylého pak odtéká přebytečná voda z klíčků. Díky tomu jsou klíčky neustále v čistotě a nemusíte se o ně tolik starat. Po zhruba třech dnech by měly být klíčky dostatečně velké a s maximálním množstvím živin. Před servírováním klíčky vždy důkladně propláchněte.
Pozor: Dbejte na kvalitu semen, ideálně volte ta v bio kvalitě a určená na klíčení. Ostatní semena a luštěniny mohou být ošetřena pesticidy, které vás mohou negativně ovlivnit. Plodiny ke klíčení jednoduše seženete v obchodě se zdravou výživou.

Raw mungo salát s mátou a koriandrem

Raw mungo salát s mátou a koriandrem


Osvěžující salát, který vás zbaví toxinů a dodá vašemu tělu vše potřebné.


Polévka z mungo fazolí

Polévka z mungo fazolí


Pokud trpíte diabetem, rozhodně byste měli do svého jídelníčku zařadit tuto polévku.


Čočka na kyselo

Čočka na kyselo


Tradiční český oběd nebo večeře, kterou miluje celá rodina.


Čočková polévka s anglickou slaninou

Čočková polévka s anglickou slaninou


Zaručený obsah bílkovin v jedné porci této lahodné polévky s křupavou slaninou



  • Kuchař: Adéla S.
  • Publikováno:

Kategorie: Dieta

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Nebo hledejte podobné podle části názvu klíčíme krásné figuře pevnému zdraví… .

Naši partneři