Nabídka
Přidej
článek

Kluci v akci připravili luxusní víkendové snídaně. Inspiraci čerpali v Evropě


Místo dlouholetého kolegy Filipa Sajlera, který z pořadu odešel, se nyní objevují po boku Ondřeje Slaniny hosté. Do neděl..
(celý článek)

Místo dlouholetého kolegy Filipa Sajlera, který z pořadu odešel, se nyní objevují po boku Ondřeje Slaniny hosté. Do neděl...


Místo dlouholetého kolegy Filipa Sajlera, který z pořadu odešel, se nyní objevují po boku Ondřeje Slaniny hosté. Do nedělního dílu si Slanina přizval na pomoc kolegu z Karlových Varů, kuchaře Ondřeje Korába a společně představili recepty, které jsou jako stvořené pro volná víkendová rána. Při přípravě luxusních snídaní se inspirovali evropskou kuchyní a uvařili dva sladké a jeden slaný recept. Nechte se inspirovat i vy!

Francouzské toasty s karamelizovanými jablky


Jde o klasickou snídaňovou lahůdku, která se podává v zemi galského kohouta. S toasty namočenými ve smetaně, ovoněnými vanilkovým cukrem, skořicí a opečenými v rozpuštěném másle, den nemůže špatně začít. 

10 plátků toastového chleba nebo sladké briošky

150 ml smetany

8 vajec

1 lžička skořice

40 g vanilkového cukru

troška rumu

150 g másla


3 jablka

200 g krupicového cukru

5 cl koňaku


250 g husté zakysané smetany

vanilkový cukr

V hlubokém talíři rozšleháme vejce se smetanou, přidáme vanilkový cukr, skořici a trošku rumu. Plátky toastového chleba ponoříme do směsi, aby se pečivo nasáklo. Nesmíme ho tam ale nechat příliš dlouho, maximálně tak 10 vteřin. Na pánvi rozehřejeme máslo a pečivo z bobu stran 10 - 15 vteřin opékáme dozlatova. V menším kastrůlku necháme zkaramelizovat krupicový cukr, jablka oloupeme, nakrájíme na měsíčky, obalíme v karamelu a zastříkneme rumem. Hotové toasty zdobíme jablky a zakysanou smetanou s vanilkovým cukrem. 


Vafle s uzeným kuřecím stehnem, kari majonézeou a rukolou


Druhým receptem byly wafle inspirované belgickou kuchyní. Oblíbený ranní pokrm kuchaři tentokrát připravili na slano a ozdobili ho kousky uzeného kuřete zalitého voňavou kari majonézou. 


Na těsto: 

300 g hladké mouky

25 g kukuřičného škrobu (Maizeny)

3 lžičky kypřícího prášku do pečiva s vinným kamenem

½ lžičky jedlé sody

½ lžičky soli

300 ml kefíru

4 vejce

75 g másla


Na ozdobu: 

1 uzené kuřecí stehno

stroužek česneku

1 červená cibule

olej

sůl


Zálivka:

75 ml majonézy

2 g kari koření

1 lžička oleje

sůl

rukola na ozdobu

Pro přípravu těsta smícháme v míse suché ingredience, poté vlijeme rozpuštěné máslo, kefír a vejce. Těsto naléváme na pláty vaflovače a připravujeme dle návodu. Mezitím rozhřejeme na pánvi olej, přidáme na proužky nakrájenou cibuli, na plátky nakrájený česnek, natrhané kousky kuřecího masa, osolíme a chvíli restujeme. Suroviny vyndáme z pánve a odstavíme stranou. Zahřátý olej poprášíme kari kořením, krátce zahřejeme a pak necháme vychladnout. Vychladlý prášek přimícháme do majonézy. Hotové vafle zdobíme masovou směsí a nakonec majonézou.

Mandlové lívance se smetanovým tvarohem a borůvkami


Další tradiční snídaňový sladký pokrm, tentokrát netradičně z mandlové mouky a mléka. Kuchař Ondřej Koráb tentokrát hledal inspiraci v japonské kuchyni.


Těsto:

2 hrnky mandlové mouky

1 hrnek mandlového mléka

5 vajec

20 g vanilkového cukru

citronová kůra

1 lžička kypřícího prášku do pečiva s vinným kamenem

špetka soli

olej na opečení


Na ozdobu:

250 g polotučného měkkého tvarohu

250 g smetany ke šlehání

30 g moučkového cukru

20 g vanilkového cukru

150 g čerstvých nebo mražených borůvek

Žloutky oddělíme od bílků. V míse vyšleháme žloutky s cukrem a citronovou kůrou, z bílků ušleháme tuhý sníh. Mouku smícháme s kypřícím práškem, přidáme žloutkovou směs a mandlové mléko. Nakonec vmícháme opatrně sníh a lívance smažíme na trošce oleje z obou stran dozlatova. Smetanu vyšleháme, smícháme s cukrem. Lívance zdobíme ochucenou šlehačkou a borůvkami.


Foto: reprofoto Česká televize

Vydatná snídaně do misky

Vydatná snídaně do misky


Snídaně je grunt! To je pravda odvěká a vydatná snídaně zasytí na velkou část dne.


Americké lívance

Americké lívance


Oblíbené sladké placičky tentokrát inspirované zámořskou kuchyní.


Muffiny s kousky čokolády

Muffiny s kousky čokolády


I muffiny jsou vděčným pokrmem vhodným pro začátek dne.


Tvarohová buchta na plech

Tvarohová buchta na plech


Ráno lze klidně začít sladce, třeba báječnou buchtou s tvarohem.


Míchaná vejce vařená v páře s uzeným lososem

Míchaná vejce vařená v páře s uzeným lososem


Kdo neholduje sladkým pokrmům, ten si může pochutnat třeba na míchaných vejcích s lososem.



  • Kuchař: Alena B.
  • Publikováno:

Kategorie: Televize

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Naši partneři