Nabídka
Přidej
článek

Konec dubna patří preclíkům! Jak upéct tohle báječné pečivo?


Preclíky jsou oblíbené po celé Evropě, ale pochutnávají si na nich i v Americe, zejména  v Pensylvánii. Proč právě tam? H..
(celý článek)

Preclíky jsou oblíbené po celé Evropě, ale pochutnávají si na nich i v Americe, zejména  v Pensylvánii. Proč právě tam? H...


Preclíky jsou oblíbené po celé Evropě, ale pochutnávají si na nich i v Americe, zejména  v Pensylvánii. Proč právě tam? Historie tohoto zakrouceného pečiva je pestřejší než by se mohlo zdát a dokonce si vysloužilo i svůj vlastní mezinárodní den, který připadá na 26. dubna. 

Teorie o tom, kdy byl upečen první preclík, se trochu rozcházejí. Jedni objev tohoto pečiva spojují s italskými mnichy, kteří měli na počátku 7. století péct pečivo zakroucené do tvaru sepjatých rukou. Tím se údajně snažili ostatní farníky motivovat ke větší zbožnosti. 

Další teorie přisuzuje objev preclíků také mnichům, ale tentokrát francouzským. Jiní tvrdí, že preclíky jsou vynálezem chudých německých pekařů, kteří odešli ze své vlasti a usadili se za mořem, v Pensylvánii. Zajímavostí je, že právě v tomto americkém státě je spotřeba preclíků největší z celé země.

Neohrožení pekaři


S tímto druhem pečiva jsou dokonce spojeny i téměř hrdinské skutky. V 16. století prý vídeňští mniši zachránili město před vpádem osmanských vojsk, protože v noci pekli preclíky, a přitom zaslechli jak se nepřítel snaží prokopat do města. Na základě toho zburcovali obyvatelstvo a metropole byla zachráněna. 

O původu preclíků lze plamenně debatovat, ale na čem se lze dohodnout, je jejich křesťanská souvislost. Ve středověku byly symbolem štěstí a zbožnosti. Pekly se o významných svátcích a chudým sloužily nejen jako zdroj jídla, ale také jako duchovní útěcha.  

Preclíky dnes


Popularita tohoto křupavého pečiva přetrvala věky a oblíbené je i dnes. Připravit se dá naslano i nasladko, naplnit ho lze uzeninou, rybou i zeleninou a nejpopulárnější je asi jako příloha k pivu. Co by byl mnichovský svátek piva Oktoberfest bez preclíků?!

Jejich příprava a pečení není nic složitého a určitě bude bavit i malé strávníky. Vyzkoušejte i vy recept na toto báječné pečivo!

Recept na louhované preclíky


Ingredience pro těsto: 

1 kostka čerstvého droždí

150 ml vody

150 ml mléka

500 g mouky

50 g másla

1 čajová lžička soli

1 čajová lžička cukru

hrubá sůl na posypání


Ingredience pro louhovou lázeň:

1 l vody

3 polévkové lžíce jedlé sody


Postup: 

Z kvasnic a cukru umícháme kašičku. Přilijeme zbytek tekutin, přidáme mouku, rozpuštěné a lehce vychladlé máslo, sůl a vypracujeme hladké těsto. To zakryjeme utěrkou a necháme alespoň hodinu kynout. 

Vykuté těsto lehce propracujeme a rukama z něj vyválíme dlouhý váleček. Ten rozdělíme na deset stejně dlouhých kousků - základů pro motání preclíků. Každý základ opět vyválíme na asi 30 cm dlouhý provázek, který bude uprostřed o něco silnější než u konců. Oba konce chytneme, překřížíme je a upevníme ve středu preclíku. 

Vytvarované pečivo uložíme na plech vyložený pečícím papírem a necháme asi 10 - 15 minut odpočinout. Troubu předehřejeme na 220 °C a nyní přichází na řadu louhová lázeň. 

Ve větším plochém hrnci přivedeme vodu k varu, přisypeme jedlou sodu, sundáme hrnec z plotny a každý preclík ponoříme do lázně asi na 30 sekund. Nejlépe to jde za pomoci obracečky s otvory. "Vykoupané" preclíky položíme zpět na plech, posypeme solí nebo semínky a pečeme asi 20 minut. 



Domácí chleba

Domácí chleba


Pečivo vyrobené doma prostě nemá konkurenci. Vedle preclíků lze vyzkoušet také recept na domácí chléb.


Rohlíky

Rohlíky


Další populární kousek pečiva, který lze připravit vlastními silami.


Zdravá Nutella

Zdravá Nutella


Preclíky se dají jíst i nasladko, třeba pomazané doma vyrobenou nutellou.


Uzený losos s citrusovou zálivkou

Uzený losos s citrusovou zálivkou


A co takhle naplnit preclíky uzeným lososem? Vznikne tak například skvělá večeře nebo vydatná svačina!


Domácí housky bez kynutí

Domácí housky bez kynutí


Kdo spěchá, může doma upéct tyto housky, u nichž lze přeskočit dobu kynutí.



  • Kuchař: Alena B.
  • Publikováno:

Kategorie: Z redakce

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Naši partneři