článek

Konec prázdnin si oslaďte burčákem


Čas vinobraní a také čas burčáku je tu, tak jako každý rok. Jako taková malá náplast na to, že pomalu končí léto a většin..
(celý článek)

Čas vinobraní a také čas burčáku je tu, tak jako každý rok. Jako taková malá náplast na to, že pomalu končí léto a většin...


Čas vinobraní a také čas burčáku je tu, tak jako každý rok. Jako taková malá náplast na to, že pomalu končí léto a většinou také naše dovolená. Děti zasednou do školních lavic protože prázdniny definitivně skončily, a o jejich vzdělávání se zase podělíme s patřičnými institucemi. Náš život snad zapadne do starých kolejí.

Ale k tomu burčáku. Je to oblíbený meziprodukt při výrobě vína, který je určen ke konzumaci po několika dnech od začátku kvašení moštu. Správný okamžik, kdy burčák „vaří“, je ten, kdy má optimální poměr obsahu cukru, alkoholu a kyselin. Zkušení vinaři na tu správnou hodinu čekají mnohdy třeba do noci.

Právě pro kvasinky, přírodní cukr a také spoustu vitamínů, včetně vitamínů skupiny B, vyhledávají burčák lidé s trávicími potížemi. Samozřejmě ale nejen oni. Burčák v přiměřeném množství svědčí našemu srdci, naší pokožce i našim nervům. Obliba tohoto nápoje je u nás veliká. Většinou se vyrábí z bílých hroznů. Má okrovou barvu s nádechem do hněda a bývá zkalen vinným kalem. Na stěnách sklenice i na jejím dně se může usazovat jemná usazenina.

Existuje také burčák z modrých hroznů, který má červenou barvu, ale na trhu ho vidíme jen zřídka. Podle Českého vinařského zákona smí k prodeji burčáku u nás docházet pouze v období od 1. srpna do 30 listopadu. Musí být také vyroben pouze z letošních tuzemských hroznů révy vinné. Burčák má mít v ten správný okamžik pro konzumaci asi 4 až 6 procent alkoholu a vyváženou a harmonickou chuť.

Při přepravě burčáku v lahvi nezapomeňte čas od času povolit uzávěr, aby vám nakonec neexplodovala. A pozor, i když se mnohdy zdá, že je snadné tohoto zdravého nápoje vypít jakékoliv množství, je to velký omyl. Tady rozhodně neplatí, čím více, tím lépe. Burčák může být totiž také velmi zrádný, a zvlášť když to s jeho množstvím přeženeme. Dovede velmi nepěkně potrápit naše trávicí ústrojí. Takže všeho s mírou, burčáku obzvlášť.

Nelze popřít, že správný burčák je pro náš organizmus vítaným dodavatelem prospěšných látek, a že pokud budeme pít kvalitní nápoj a v přiměřeném množství, můžeme ho klidně považovat za zdravý nápoj. A tak nezapomeňte, jeho čas je tu a rychle se krátí.


  • Kuchař: HanaRohlenová
  • Publikováno:

Kategorie: Rady a tipy

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako Konec prázdnin si oslaďte burčákem.
Nebo hledejte podobné podle části názvu konec prázdnin oslaďte burčákem .

Naši partneři