článek

Koření každé jídlo posune o několik stupínků dále


Mluvíme-li o jídle, o kulinářství a o gastronomii vůbec, mluvíme také o koření. Věděli jste, že původně se koření používa..
(celý článek)

Mluvíme-li o jídle, o kulinářství a o gastronomii vůbec, mluvíme také o koření. Věděli jste, že původně se koření používa...


Mluvíme-li o jídle, o kulinářství a o gastronomii vůbec, mluvíme také o koření. Věděli jste, že původně se koření používalo k zakrytí zápachu zkažených potravin? Dnes už ho samozřejmě používáme z úplně jiných důvodů. Za prvé dodává jídlu zvláštní a osobitou chuť. Také může nový druh koření dodat potravině zcela novou chuť a vůni, která jí není vlastní. Některé druhy koření třeba napomáhají změkčování masa, jiné zase zabraňují rozvaření ryb. Pikantní druhy koření zvyšují chuť k jídlu. Některé druhy zase prodlužují trvanlivost jídla. Jiné zkracují dobu vaření. A v neposlední řadě kořením zvyšujeme přitažlivost jídla, ať už jde o barvu nebo o vůni. Zkrátka bez používání koření bychom se o hodně připravili, nehledě na to, že bychom si asi moc nepochutnali.

Koření se vyrábí z čerstvých nebo sušených částí rostlin. Bez koření bychom se také připravili o látky pro naše tělo důležité. Koření například zlepšuje a usnadňuje trávení (paprika, pepř, zázvor), některé druhy zase působí jako přírodní antibiotikum a zpomalují rozvoj škodlivých bakterií (česnek, křen). Některé tyto rostliny jsou také používány jako léčivé byliny, vzpomeňme třeba na babky kořenářky, které byly prvními přírodními léčitelkami.

Je pravda, že každé koření má svou typickou a příjemnou chuť a vůni. Ale také je pravda, že některé druhy nám třeba moc nevoní, je to do značné míry velmi individuální záležitost. Dnes už můžeme zjišťovat jaké, pro nás exotické koření se ve světě používá, a ochutnat tak všechny světové kuchyně. Některé nám chutnají tak, že si je zamilujeme, některé ne. A na tom má také právě velký podíl koření.

Používáme koření čerstvé, koření usušené, koření tekuté, jednotlivé druhy zvlášť, nebo už připravené kořenící směsi. Existuje například kořenící směs speciálně na ryby, na pizzu, na guláš atd. Nejznámější a nejpoužívanější směsi koření jsou například: kari, worcestrová omáčka, tabasco, barbecue, grilovací koření, kečup, chutney, harissa apod.

Asi každý kuchař už ví, jaké koření použít na svíčkovou, že vařit brambory je dobré s kmínem nebo zelenou petrželkou, že bramborák bez česneku a bramboračka bez majoránky nemohou být. A což teprve taková dobrá koprová omáčka. Bez kopru by to prostě byl jen bešamel. Bez koření bychom si tedy vůbec nepochutnali.

Důležité je také správné skladování koření, aby neztratilo své charakteristické vlastnosti nebo se nezkazilo. To sušené uchováváme na suchém a dobře větraném místě. Tekuté omáčky, různá pesta nebo čerstvé zelené bylinky skladujeme nejlépe v lednici, eventuelně je můžeme i zamrazit.

Možná pro tohle všechno navštěvujeme na svých cestách trhy s exotickým kořením a u nás vyhledáváme malé krámky, kde to voní skořicí a tymiánem a všemi těmi omamujícími vůněmi. Protože bez koření by to nešlo. Koření je prostě důležité.


  • Kuchař: HanaRohlenová
  • Publikováno:

Kategorie: Rady a tipy

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Naši partneři