Kouzlíme s jablky v kuchyni

Článek byl publikován

S pomalu nastupujícím podzimem se také přibližuje čas, kdy budeme ze stromů sbírat naši úrodu - jablka. Ještě je nemáme v košíku, ale v hlavě už pomalu spřádáme plány, na co všechno jablka použijeme. Pojďme si v krátkosti připomenout, proč jsou jablka pro lidský organismu tak moc důležitá.


Jablkem proti stárnutí
Jablko patří mezi nejrozšířenější ovoce v oblasti střední Evropy. Dříve bývalo snad v každé užitkové zahradě na vesnici. Ta se však mění, zahrady s ovocnými stromy nahrazují zelené anglické trávníky a jehličnany. Možná je to i škoda, protože jablka jsou nositeli mnoha zdraví prospěšných látek, které náš organismus potřebuje. Jednou z nich je i vitamín C, na který jsou jablka obzvláště bohatá. Vitamín C přitom patří k významným antioxidantům, které zpomalují proces stárnutí.


Říká se, že denně by se mělo sníst alespoň jedno jablko. Proč také ne, když jablka posilují imunitní systém, srdce a krevní oběh, snižují krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi. A nejen to. Jablka pročistí střeva, a to díky vláknině a pektinu, které obsahují.


Pod slupkou je toho nejvíce
Chcete-li z jablek získat co nejvíce, jezte je neoloupaná. Nejbohatším zdrojem zdraví prospěšných látek je totiž samotná slupka. Obsahuje železo, fosfor, draslík, hořčík, vápník, vitamin C, karoten, nenasycené mastné kyseliny a vlákninu. Jablka vám pročistí i ledviny, protože jsou bohatá na draslík, jenž správnou funkci ledvin podporuje.


Jablko zkonzumejte v pevném i v tekutém stavu
S jablky si můžete vyhrát - sníst je jen tak v syrovém stavu, usušit na křížaly, nebo z nich upéct klasický tažený štrúdl, či je odšťavnit na mošt a ten nechat zkvasit a následně vypálit v pálenici na calvados. Mimochodem calvados, neboli česky jablkovice, je velmi starý druh alkoholu, jehož počátek používání sahá až do 16. století.


Jáhly zapečené s jablky, skořicí a hrozinkami
Pro příznivce zdravé výživy máme přichystaný jeden recept, k jehož výrobě je třeba jablek. Pro 4 osoby si připravte asi 200 g jáhel, 3 – 4 jablka, hrozinky, skořici, cukr, mléko a 3 vajíčka.


Nejprve horkou vodu spařte jáhly a propláchněte ještě vodou studenou. Pak jáhly povařte v dvojnásobném množství vody po dobu 8 minut a dejte i s pokličkou do tepla. Třeba pod deku, kde v klidu nabobtnají, zvětší trošku svůj objem a hlavně změknou. Mezitím si přichystejte jablka, která nakrájíte, zbavíte jadřinců a nahrubo nastrouháte. Jakmile jsou jáhly měkké, přidejte do nich 3 celá vejce a asi půl čtvrtlitrového šálku mléka. Zamíchejte a polovinu z této směsi nalijte do tukem vymazaného hlubšího plechu nebo pekáčku. Jáhly poklaďte rovnoměrně postrouhanými jablky, posypte skořicí a horkou vodou propláchnutými hrozinkami a nakonec na to přidejte další vrstvu jáhel. Vše ještě poklaďte několika lupínky čerstvého másla a dejte zapéci do trouby na 180 °C po dobu asi 30 – 40 minut. Hotový pokrm na talířku pocukrujte a podávejte.







S pomalu nastupujícím podzimem se také přibližuje čas, kdy budeme ze stromů sbírat naši úrodu - jablka. Ještě je nemáme v košíku, ...

Sdílejte článek:

Recenze a hodnocení receptu


Napište vaší recenzi nebo komentář


Tento recept ještě nebyl okomentován
Kouzlíme s jablky v kuchyni
Kouzlíme s jablky v kuchyni Kouzlíme s jablky v kuchyni

Autoři článku

Tomáš Rohlena

Naši partneři

×

Váš recept je nyní uložen!

Zaregistrujte se, aby jste se k uloženým receptům později dostal/a.
Přihlásit se přes sociální sítě


Podmínky použití | Ochrana os.údajů