článek

Kozlík lékařský: Ideální bylina do sychravého počasí…


Kouzelná bylina, která pomáhá zejména těm, které trápí bezesné noci, stres a úzkosti. Kozlík lékařský je přírodní lék a v..
(celý článek)

Kouzelná bylina, která pomáhá zejména těm, které trápí bezesné noci, stres a úzkosti. Kozlík lékařský je přírodní lék a v...


Kouzelná bylina, která pomáhá zejména těm, které trápí bezesné noci, stres a úzkosti. Kozlík lékařský je přírodní lék a vytrvalá tuzemská rostlina, která vám může pomoci se vyrovnat se složitým životním obdobím.

Historie Kozlíku lékařského


Jedny z prvních dochovaných informací pocházejí již z dob moudrých Inků, kteří ho používali při magických obřadech a masážích. Ve starém Řecku se Kozlík využíval zejména jako tonikum na nervy. Ve střední Evropě měli lidé za to, že velmi silná a aromatická vůně Kozlíku odežene čarodějnice od jejich příbytků. S jistotou však můžeme potvrdit, že Kozlík se nejčastěji používal pro zklidnění mysli.

Užívání


Kozlík se sbírá se na podzim a nejčastěji se používá oddenek s kořeny, ze kterého se potom vyrábí tinktura. Pokud trpíte dlouhodobě nespavostí, tento problém můžete jednoduše vyřešit přírodní cestou, protože Kozlík narozdíl od prášků na spaní nemá žádné vedlejší účinky. Dejte si však pozor na pravidlo užívání bylin a nepoužívejte kozlík déle než-li 3-4 týdny, protože vám na něm může vzniknout závislost a bylina ztratí svůj účinek. Dobré je bylinu vynechat zhruba na 14 dní.

Kozlík se nejčastěji využívá také při stavech deprese či hysterie. Díky jeho zklidńujícím účinkům vám také může pomoci při žaludeční neuróze, bušením srdce a časté bolesti hlavy. Dobré je Kozlík lékařský používat také jako prevenci proti mozkové mrtvici a pokud trpíte silnou menstruací.

Složení


Bylina obsahuje flavonoidy, třísloviny, hořčiny, cukry, valepotriáty, mono a seskviterpenty, alkaloidy a kyselinu kozlíkovou. Směsice těchto látek poté způsobuje již výše zmíněné účinky.

Asijský pečený bůček

Asijský pečený bůček


Vyzkoušejte tento asijský recept na pečený bůček, po kterém se vám budou sbíhat sliny.


Kuře na smetaně s houbami

Kuře na smetaně s houbami


Kuře na smetaně s houbami podáváme buď s dušenou rýží nebo s houskovými knedlíky.


Tuřínové pyré

Tuřínové pyré


Skvělá dietní příloha, které se skvěle hodí k tučnějšímu masu.


Houbová polévka z lišek obecných

Houbová polévka z lišek obecných


Pochutnejte si na smetanové polévce z kulinářsky velmi ceněné houby.


Pečený tuřín

Pečený tuřín


Vyzkoušejte tuto neobvyklou a velmi lahodnou přílohu.


Karbanátky se sýrem a hráškem

Karbanátky se sýrem a hráškem


Karbanátky se sýrem a hráškem podáváme třeba s bramborovou kaší.


Sýrová polévka s pórkem

Sýrová polévka s pórkem


Sýrová polévka s pórkem je rychlá a pikantní.



  • Kuchař: Adéla S.
  • Publikováno:

Kategorie: Bylinky

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Naši partneři