článek

Křehké a šťavnaté maso z grilu - poradíme vám jak na to…


Také z grilování si můžete udělat pořádný kulinářský zážitek. Udržet maso během grilování šťavnaté je kumšt. Aby vše dopa..
(celý článek)

Také z grilování si můžete udělat pořádný kulinářský zážitek. Udržet maso během grilování šťavnaté je kumšt. Aby vše dopa...


Také z grilování si můžete udělat pořádný kulinářský zážitek. Udržet maso během grilování šťavnaté je kumšt. Aby vše dopadlo na výbornou, je potřeba znát pár fíglů. A my vám je prozradíme!

Pozvolné rozmražení


Maso vždy nechte přirozeně rozmrznout nejlépe přes noc při pokojové teplotě. Vyvarujte se použití mikrovlnky či jiných urychlovačů, maso by úplně změnilo chuť.

Marinujte


Bez marinády to zkrátka nejde. Připravte si domácí z čerstvých bylin ze zahrádky. Pozor, marináda by měla být jednoduchá, aby jen podtrhla chuť masa a přitom ji nepřebila.

Nechejte maso odpočinout


Maso marinujte ideálně 24 hodin, aby do sebe natáhlo vůni a chuťčerstvých bylin. Pokud grilujete neplánovaně, nechte maso marinovat alespoň tři hodiny.

Otřete marinádu


Marinádu je z masa jemně osušit ubrouskem. Pokud tak neučiníte, stékající marináda, vám bude prskat a připalovat se. Právě v připáleninách vznikají rakovinotvorné látky.

Solte při servírování


Solte vždy až při servírování. Posolené syrové maso bývá často tuhé, jelikož sůl vytahuje z masa vodu. Pozor! Mnoho již hotových grilovacích směsí sůl obsahuje, a proto je lepší si připravit marinádu vlastní.

Volte prorostlé maso


Vepřová krkovička je ideální na grilování. Maso totiž nebude vysušené, ale pěkně šťavnaté. Tloušťka masa je ideální kolem 1,5 cm. Pokud grilujete hovězí, steak by měl mít 2-3 cm.

Pozor, na teplotní šok


Maso vyndejte z ledničky zhruba dvě až tři hodiny před grilováním. Nedávejte ho na rošt studené, aby nedostalo teplotní šok. Když bude mít pokojovou teplotu, lépe se propeče a navíc se v něm stihnou rozvonět všechny složky marinády. Toto pravidlo neplatí pro ryby, které by se rozpadly.

Ne oheň, ale uhlíky


Maso grilujte nikoliv na přímém ohni, ale na teplu, které sálá z uhlíků. Ty proto nechte rozžhavit dopředu tak, aby na nich byla bílá vrstva. Vepřové a hovězí maso grilujte zhruba 5 až 10 minut, ryby a kuřecí prsa 10 minut, pstruh o dvě minuty více a nejdéle se připravují kuřecí stehna s kostí. Ty potřebují až 35 minut.

Grilovaná mexická ulice kukuřice (Elotes)

Grilovaná mexická ulice kukuřice (Elotes)


Grilovaná mexická ulice kukuřice (Elotes) je další z mnoha možností pro naše letní grilování.


Chilli omáčka na grilování

Chilli omáčka na grilování


Chilli omáčka na grilování je důležitou součástí grilovací sezóny.


Grilované kuře Nachos

Grilované kuře Nachos


Grilované kuře Nachos je rychlé jídlo na mexický způsob. Pikantní pokrm plný exotických chutí.


Grilovaný toust se sýrem a cibulí

Grilovaný toust se sýrem a cibulí


Grilovaný toust se sýrem a cibulí je rychlá chutná svačinka nebo snídaně.


Grilované hamburgery

Grilované hamburgery


Grilované hamburgery mají lehce sladkokyselou chuť a chutnají skvěle.



  • Kuchař: Adéla S.
  • Publikováno:

Kategorie: Grilování

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Naši partneři