Které metody vaření ovládáte?

Článek byl publikován

Uvařím a je to
Samozřejmě, že klasické vaření není nic těžkého, ale možná chcete rozšířit své obzory a dozvědět se něco víc o technikách přípravy pokrmů. Některé metody možná používáte a dobře znáte, avšak netušíte, že mají takové či onaké pojmenování a různé zásady.


Restování, stir-fry a fritování
Víte vlastně co je to restování? Jedná se o krátké a prudké opečení surovin na nízké vrstvě tuku, která je dobře rozehřátá. Nejčastěji se používá k přípravě masa, které chceme mít rovnoměrně propečené s křupavou krustou. Jestliže pracujeme rychle a udržujeme stálou vysokou teplotu, neztrácíme tím výživovou hodnotu surovin. Pokud dáme větší množství oleje, jedná se již o smažení.
Metoda stir-fry probíhá také na malém množství velmi rozpáleného tuku. Je to však asijský způsob tepelného zpracování surovin, který probíhá na pánvi wok. Tento druh pánve nám umožňuje krátký čas přípravy a zachování stálé vysoké teploty během celého procesu. Výhodou je také velká plocha pánve.
Fritování je už klasika. Touto tepelnou úpravou dosáhneme křupavého povrchu surovin a jejich nadýchaného charakteru. Je však méně zdravá. Ideální teplota oleje je kolem 180°C, přičemž je nutné nezapomínat olej často vyměňovat.
Existuje také pošírování na oleji, což znamená pozvolné připravování větších surovin na pánvi, kdy potřebujeme delší čas na jejich změknutí. Teplota tuku by měla mít přibližně 80°C. Výhodou je, že tento způsob přípravy změní nepoživatelný kolagen v mase na želatinu, která je pro naše tělo snadněji využitelná.
Pak tady máme grilování, které probíhá bez oleje. Suroviny tepelně upravujeme nad žhavými uhlíky nebo na plotně na plynovém či elektrickém grilu.
Je jen na vás, který způsob přípravy pokrmů si vyberete. Hlavně ať se dílo vydaří a všem chutná.



Uvařím a je to Samozřejmě, že klasické vaření není nic těžkého, ale možná chcete rozšířit své obzory a dozvědět se něco víc o tech...

Sdílejte článek:

Recenze a hodnocení receptu


Napište vaší recenzi nebo komentář


Tento recept ještě nebyl okomentován
Které metody vaření ovládáte?

Autoři článku

Dana F.
Jak jsme zapojili děti do úklidu domácnosti

Jak jsme zapojili děti do úklidu domácnosti

Dítě, které se samo s chutí a bez domlouvání zapojuje do úklidu domácno...

Kopřiva dvoudomá, hnojivo pro naše tělo

Kopřiva dvoudomá, hnojivo pro naše tělo

Kopřiva dvoudomá roste všude kolem nás. Většinou kolem ní procházíme be...

Francouzské brambory

Francouzské brambory

Máte rádi francouzské brambory a hledáte recept na jejich přípravu? Potom jste na spr...

Top 10 smoothie

Top 10 smoothie

Od prvních slunečních paprsků na jaře, až do konce horkého léta, nám nápoje......

Heřmánek léčí nejen děti

Heřmánek léčí nejen děti

Heřmánek pravý se podává především dětem v podobě čaje na nadýmá...

Jak vařit rýži

Jak vařit rýži

Rýže a pokrmy z ní jsou každému notoricky známé a tak zabývat se teď tí...

Smoothie všeho druhu

Smoothie všeho druhu

Co je to vlastně smoothie? Jedná se o míchaný nápoj složený buď ze zeleniny, nebo ovo...

Jak vařit při cukrovce

Jak vařit při cukrovce

Cukrovka, neboli diabetes, je nemoc, při které náš organizmus nedokáže udržet správno...

Jak uvařit italské risotto

Jak uvařit italské risotto

Nebude v žádném případě řeč o vařené rýži, do které jsme přidali pytlík...

Jak vařit špagety

Jak vařit špagety

Špagety patří v naší kuchyni k nejoblíbenějším těstovinám. Zřejm...

Jak uvařit ledvinky

Jak uvařit ledvinky

  Leckdo z nás nad vnitřnostmi ohrnuje nos, ale v kuchyni některých zemí, například ve...

Grilování stylově

Grilování stylově

S létem začíná i grilovací sezóna. Letní grilování je jedn&...

Naši partneři

×

Váš recept je nyní uložen!

Zaregistrujte se, aby jste se k uloženým receptům později dostal/a.
Přihlásit se přes sociální sítě


Podmínky použití | Ochrana os.údajů