článek

Které metody vaření ovládáte?


Uvařím a je to Samozřejmě, že klasické vaření není nic těžkého, ale možná chce..
(celý článek)

Uvařím a je to Samozřejmě, že klasické vaření není nic těžkého, ale možná chce...
Sdílejte obsah s přáteli



Uvařím a je to
Samozřejmě, že klasické vaření není nic těžkého, ale možná chcete rozšířit své obzory a dozvědět se něco víc o technikách přípravy pokrmů. Některé metody možná používáte a dobře znáte, avšak netušíte, že mají takové či onaké pojmenování a různé zásady.

Restování, stir-fry a fritování
Víte vlastně co je to restování? Jedná se o krátké a prudké opečení surovin na nízké vrstvě tuku, která je dobře rozehřátá. Nejčastěji se používá k přípravě masa, které chceme mít rovnoměrně propečené s křupavou krustou. Jestliže pracujeme rychle a udržujeme stálou vysokou teplotu, neztrácíme tím výživovou hodnotu surovin. Pokud dáme větší množství oleje, jedná se již o smažení.
Metoda stir-fry probíhá také na malém množství velmi rozpáleného tuku. Je to však asijský způsob tepelného zpracování surovin, který probíhá na pánvi wok. Tento druh pánve nám umožňuje krátký čas přípravy a zachování stálé vysoké teploty během celého procesu. Výhodou je také velká plocha pánve.
Fritování je už klasika. Touto tepelnou úpravou dosáhneme křupavého povrchu surovin a jejich nadýchaného charakteru. Je však méně zdravá. Ideální teplota oleje je kolem 180°C, přičemž je nutné nezapomínat olej často vyměňovat.
Existuje také pošírování na oleji, což znamená pozvolné připravování větších surovin na pánvi, kdy potřebujeme delší čas na jejich změknutí. Teplota tuku by měla mít přibližně 80°C. Výhodou je, že tento způsob přípravy změní nepoživatelný kolagen v mase na želatinu, která je pro naše tělo snadněji využitelná.
Pak tady máme grilování, které probíhá bez oleje. Suroviny tepelně upravujeme nad žhavými uhlíky nebo na plotně na plynovém či elektrickém grilu.
Je jen na vás, který způsob přípravy pokrmů si vyberete. Hlavně ať se dílo vydaří a všem chutná.


  • Kuchař: Dana F.
  • Publikováno:

Kategorie: Rady a tipy

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako Které metody vaření ovládáte?.
Nebo hledejte podobné podle části názvu které metody vaření ovládáte? .

Naši partneři