článek

Květen - čas černého bezu


Blíží se doba, kdy doslova na každém kroku můžeme vidět velká bílá květenství černého bezu. Tenhle zdánlivě obyčejný keř ..
(celý článek)

Blíží se doba, kdy doslova na každém kroku můžeme vidět velká bílá květenství černého bezu. Tenhle zdánlivě obyčejný keř ...


Blíží se doba, kdy doslova na každém kroku můžeme vidět velká bílá květenství černého bezu. Tenhle zdánlivě obyčejný keř patří mezi léčivé rostliny nejčastěji užívané na celém světě. Používali ho již staří Egypťané k hojení popálenin a dlouhá staletí se používá například k léčbě zánětů a infekcí.

Dnes si můžeme koupit výtažky z černého bezu jako doplněk stravy, zejména pro mírnění potíží při nachlazení a chřipce. Plody, bezinky, je možné uvařit a připravit z nich různé šťávy, sirupy, marmelády, džemy nebo třeba víno. Na květech si můžeme pochutnat, když je osmažíme obalené ve vejcích a mouce. Můžeme si květy i nasušit a připravovat z nich příjemně vonící čaj.

Měli bychom ale vědět o černém bezu i to, že může našemu zdraví při nesprávné přípravě i uškodit. Květy černého bezu příjemně voní a je možné je konzumovat jak v syrovém stavu, tak i tepelně upravené. Oproti tomu plody (bezinky), kůra a listy, jsou v syrovém stavu jedovaté a mohou způsobit žaludeční potíže.

Asi největší předností této léčivé rostliny je to, že obsahuje velké množství antioxidantů. A z lékařských výzkumů víme, že potraviny bohaté na antioxidanty nám pomáhají s ochranou před chronickými chorobami, jako je třeba diabetes druhého typu. Některé lékařské studie naznačují, že bezinková šťáva pomáhá snižovat cholesterol. Ovšem tyto studie byly prováděny na základě průmyslově vyráběných potravinových doplňků, kde je koncentrace výtažků z černého bezu mnohonásobně vyšší než u doma připravených a uvařených štáv a sirupů. Navíc domácí přípravou černého bezu klesá i obsah antioxidantů.

Přesto se černý bez může stát zdravou součástí našeho jídelníčku a zdrojem vitamínu C, antioxidantů a vlákniny. Můžeme ho přiměřeně konzumovat, ale žádné zvláštní zázraky od něj asi očekávat nemůžeme.

Kosmatice

Kosmatice


Jednoduché, levné a jarem vonící jídlo.


Bezinkový likér

Bezinkový likér


Skvělá chuť a vzpomínka na naše babičky, které ho každý rok vařily.



  • Kuchař: HanaRohlenová
  • Publikováno:

Kategorie: Bylinky

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako Květen - čas černého bezu.
Nebo hledejte podobné podle části názvu květen čas černého bezu .
Další recepty na Květen - čas černého bezu.

Naši partneři