Kyselinotvorné a zásadité potraviny

Dana F.

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Co znamená překyselený organismus?
Možná už jste slyšeli o tom, že některé potraviny překyselují náš organismus, což není zdravé. Jde o to, že většina potravin, které konzumujeme, jsou kyselinotvorné a narušují acidobazickou rovnováhu v těle. Dlouhodobé překyselení zatěžuje náš organismus a narušuje se tak správná funkce některých orgánů. Dochází také k nadměrnému vyčerpávání minerálních látek a oslabení organismu. Na vině nejsou pouze potraviny, ale i způsob života. Škodlivý je hlavně stres, sedavá práce a nedostatek pohybu.

Potraviny, které nás překyselují
Možná byste se divili, které potraviny jsou silně kyselinotvorné. Ty bychom měli co nejvíce omezit nebo pokud to půjde, úplně vyřadit z našeho jídelníčku. (Jednoduché pravidlo zní, že bychom měli sníst 40% kyselinotvorných a 60% zásaditých potravin.) Patří sem – mléko, slazené mléčné výrobky, sýry, cukr a to co jej obsahuje – sušenky, koláče, slazené cereálie, čokoláda, dále také slazené nápoje, vepřové a hovězí maso, slanina, pšeničná mouka a výrobky z ní, alkohol. Méně kyselé pak jsou rýže, rýžové mléko, káva, víno, ječná a žitná mouka, sójový olej, sádlo, kuřecí a krůtí maso. Je dobré silně kyselinotvorné potraviny vyvážit/doplnit těmi zásaditými, klidně v jednom pokrmu.

Zásadité potraviny
Silně zásadité potraviny jsou například celer, tuřín, kořenová petržel, citrusy, mango, česnek, ale i medvědí česnek, cibule, brokolice, fenykl, zázvor, olivový olej, jablečný ocet a dýňová semínka. Méně zásadité jsou například maliny, ostružiny, jablka, banány, hrušky, meloun, jahody, listová zelenina, kapusta, hrášek, mrkev, ředkvičky, batáty, cuketa a dýně. Patří sem také mandle, pohanka, oves, čočka, lněný olej a zelený čaj.


Je tedy dobré myslet na to, co jíme a sestavit si vyvážený jídelníček. Vyzkoušet můžete například jáhelnou kaši s jablky, pak třeba dýňovou polévku s lněným olejem, ovocný salát s mandlemi, a nebo také lososa s grilovanou cuketou a bramborem.


Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Kyselinotvorné a zásadité potraviny, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako Kyselinotvorné a zásadité potraviny.
Nebo hledejte podobné podle části názvu: kyselinotvorné, zásadité, potraviny.

Kde najít informace



×