Leden měsíc polévek. Která vás postaví na nohy?
Polévka je grunt! Tak znělo heslo z dob našich babiček a pravdou je, že hlavně v zimním období umí horká polévka organismus krásně zahřát a zasytit. I z tohoto důvodu je první měsíc roku označován za měsíc polévek a my vám přinášíme něco málo z historie tohoto pokrmu plus tip na dokonalý vývar.
Historie polévek vůbec není nudná a sahá až do doby pár tisíc let před naším letopočtem. Lidé doby kamenné vařili jídlo podobné polévce v kožených vacích a vodu ohřívali za pomoci horkých kamenů. S vynálezem hliněných nádob se způsob přípravy tohoto pokrmu o dost zjednodušil.
Dokonalejší verzi polévky mají na svědomí staří Římané, které napadlo kombinovat horkou vodu a nejrůznější ingredience. Právě z latinského potare nebo-li pít, vzniklo francouzské le potage, čili polévka. Podle podobné logiky nejspíš vznikl i český název, který se odvozuje od slovesa polévat.
Co má společného polévka a vznik restaurací?
I slovo restaurace vděčí za svůj původ tomuto jídlu. Poprvé bylo použito přibližně před třemi sty lety ve Francii, a to v souvislosti s konzumováním levné, vydatné polévky, která se prodávala na ulicích a jež byla inzerována jako lék proti vyčerpání.
O několik desetiletí později, roku 1765, byl v Paříži otevřen podnik specializující se na polévky a slovo restaurace se od té doby ujalo jako označení moderního stravovacího zařízení.
Potrava i lék
V zimě se dvojnásob doporučuje posilovat imunitu a udržovat tělo v teple. Tato kritéria skvěle splňuje hovězí vývar, který se i v dobách minulých používal jako lék, který dodával sílu.
Tajemství dokonalého vývaru?
Nespěchat! Kdo má pomalý hrnec, ten bude téměř bez práce. Příprava vývaru je totiž snadná, postačí k tomu jen pár ingrediencí, je ale časově náročnější. Aby vývar získal dostatečnou sílu, je ho třeba nechat probublávat na plotně minimálně tři hodiny. V pomalém hrnci ho lze vařit i šest hodin.
Jak na to:
Do hrnce naskládejte omyté morkové kosti nebo oháňku a zalijte je studenou vodou. Když se voda zahřeje, lze přidat maso a cibuli. Pokud ji předtím rozkrojíte a nasucho opečete na pánvi, bude barva vývaru dokonalá.
Klíč k úspěchu dobrého vývaru? Voda v hrnci nesmí vřít, ale jen probublávat, a to je třeba pohlídat. Během prvních desítek minut se bude na hladině tvořit bílá pěna, kterou je dobré odebrat lžící. A kdo chce mít polévku se zeleninou, ten ať na poslední půlhodinu přidá očištěnou kořenovou zeleninu, vývar osolí a je hotovo.