článek

Letní zahrada plná ovoce – nevyčerpatelná zásobárna vitamínů, minerálů i stopových prvků


Léto je na spadnutí a naše zahrádky se pomalu plní třešněni, jahodami, rybízem, angreštem, meruňkami, broskvemi, malinami..
(celý článek)

Léto je na spadnutí a naše zahrádky se pomalu plní třešněni, jahodami, rybízem, angreštem, meruňkami, broskvemi, malinami...


Léto je na spadnutí a naše zahrádky se pomalu plní třešněni, jahodami, rybízem, angreštem, meruňkami, broskvemi, malinami, ostružinami, letními jablky, leckde i borůvkami a brusinkami. A to nepočítáme různé ryngle, žluté i červené špendlíky, švestky a další ovoce, které nám pravidelně obohacuje jídelníček od léta do podzimu. A kdo má jen malou nebo dokonce žádnou zahrádku, ten taky nepřijde nijak zkrátka. Protože už od jara fungují ve městech trhy, farmářské i jiné. Kromě všeho jiného jsou plné i letního ovoce, jehož druhy s ubývajícími měsíci stále přibývají.

Je logické, že s příchodem teplých letních dní se změní i náš jídelníček. Sytá a hutná jídla, která nás mají i vnitřně zahřát, abychom ve zdraví přečkali zimní mrazy a fujavice, už teď prostě nepotřebujeme. Tělo si samo řekne a s radostí uvítá čerstvé syrové ovoce plné osvěžující šťávy. Takže můžeme knedlíky s omáčkami vyměnit za rozmanité ovocné saláty, bublaniny z třešní, koláče s meruňkami nebo lehké tvarohové ovocné knedlíky.

Domácí ovocné sirupy, kompoty, marmelády a džemy z letního ovoce obohatí snídaně a svačiny naše i našich dětí nejen v létě, ale zavařené nás potěší vzpomínkou na uplynulé léto i příští zimu. Doma přesně podle naší chuti vyrobené ovocné dřeně a zmrzliny nám budou v parných dnech rozhodně chutnat. A co teprve smoothie z jahod, malin či borůvek.

Letní ovoce nám ale kromě potěšení ze svěžích gurmánských zážitků přináší další, pro náš organizmus důležité, benefity. V létě můžeme díky letním plodům načerpat zásobu potřebných vitamínů, minerálů, ovocných kyselin a dalších pro zdraví nezbytných látek. A až nastane podzimní a zimní nečas, bude naše imuntita posílená a hned tak nás nějaké viry a bacily neskolí.

Třeba právě třešně jsou bohatým zdrojem vitamínů a minerálů. Obsahují hořčík, jód, železo, vápník, fosfor, zinek i draslík. Z vitamínů jsou to hlavně vitamíny A,B, C a E. Třešně chrání tělo proti zánětům, artritidě a paradentóze. Jsou doporučovány i při hubnutí, protože podporují vylučování.

Jahody, plody obsahující 87% vody, jsou plné především vitamínu C a jsou zdrojem organických kyselin, jako je kyselina jablečná, citronová, šťavelová. Obsahují draslík, zinek, hořčík, vápník, fluor. Působí proti vzniku močových kamenů a příznivě působí při léčbě nemocí srdce.

Meruňky obsahují beta-karoten, takže prospívají našemu zraku, posilují naši imunitu, připraví naši kůži na letní opalování. Také se o nich ví, že snižují množství škodlivého cholesterolu, takže chrání naše srdce. Blahodárně působí na náš trávicí trakt. Pročišťují a zklidňují střeva. Draslík v meruňkách obsažený snižuje krevní tlak.

Černý rybíz je takový rostlinný antioxidant. Kromě vysokého obsahu vitamínu C obsahuje vitamín P a hlavně bioaktivní flavonoidy, stejně jako ostružiny, maliny a rakytník.

Červený rybíz obsahuje mnoho kyselin a je hlavně zdrojem vlákniny a vitamínu C. Podporuje trávení a příznivě působí při střevních chorobách.

Díky obsahu bioflavonoidů patří ostružiny mezi ovoce, jehož konzumaci bychom vzhledem ke zdravé výživě a svému zdraví vůbec měli rozhodně zvýšit. Plody obsahují jablečnou, vinnou a citronovou kyselinu, pektin, draslík, hořčík, železo a další. Pro náš organizmus jsou nanejvýš prospěšné a zdravé.

Buchty, knedlíky, koláče, povidla nebo dokonce slivovice. To vše máme spojené se švestkami. Obsahují draslík, fosfor, vápník, železo, organické kyseliny a třísloviny. Kromě jiného. Jsou nápomocné při léčbě ledvin, srdce a cév. Že pomáhají při zácpě a střevních potížích je asi dostatečně známé.

O dalším ovoci se už nebudeme rozepisovat, ale je jasné, že letní ovoce je velmi zdravé a jeho konzumace nám jen prospívá. Nejlépe je jíst ovoce čerstvé, třeba v salátech nebo nápojích. Ale existuje i spousta receptů na lehká jídla s letním ovocem, která nám v létě rozhodně přijdou vhod. Můžeme si letní ovoce i správně zamrazit, a tak si na ovocných knedlících a koláčích můžeme pochutnávat i pokud už budou stromy a keře dávno zasypány sněhem. O ovocných kompotech, sirupech a džemech nemluvě. Takže ať už s marmeládou nebo meruňkovicí, budeme jistě v příští zimě s láskou vzpomínat na uplynulé léto.

 

Bublanina

Bublanina


Oblíbený koláč s výborným ovocem. Snadný a rychlý.


Švestkové knedlíky z odpalovaného těsta

Švestkové knedlíky z odpalovaného těsta


Kdo by nemiloval švestkové knedlíky. Je to klasika.


Ovocný kompot s rebarborou

Ovocný kompot s rebarborou


Pikantní kompot s lehce navinulou chutí pro gurmány.


Jablečný štrůdl

Jablečný štrůdl


Další klasika, kterou nemůžete nic pokazit a bude chutnat všem.


Meruňkové kynuté knedlíky

Meruňkové kynuté knedlíky


Meruňkové knedlíky prostě nesmí v našem letním jídelníčku chybět. Lahodné a sladké pochutnání.


Jahodová zmrzlina

Jahodová zmrzlina


Studená a osvěžující pochoutka je v létě nezbytností. Hlavně pro děti, ale nejen pro ně.


Limonáda z malin a borůvek

Limonáda z malin a borůvek


Pitný režim budeme milovat s touhle domácí limonádou plnou vitamínů.


Borůvkový koláč

Borůvkový koláč


Nasbírané borůvky jsou výborné samy o sobě. Ale jistě nějaké zbudou na skvělý moučník.


Rybíz ala brusinky

Rybíz ala brusinky


Bude se hodit nejen ke svíčkové omáčce. Snadný a rychlý recept.


Malinovo - třešňová sněhová roláda

Malinovo - třešňová sněhová roláda


Luxusní a lehký moučník kterým pohostíte své přátele s dobrou kávou třeba. Bude jim chutnat.



  • Kuchař: HanaRohlenová
  • Publikováno:

Kategorie: Rady a tipy

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:


Naši partneři