článek

Libeček lékařský - aromatická bylina s antibakteriálními účinky...


Poslední teplé dny přímo vybízejí ke sběru léčivých bylinek. Jednou z nich může být také libeček lékařský až dvou metrová..
(celý článek)

Poslední teplé dny přímo vybízejí ke sběru léčivých bylinek. Jednou z nich může být také libeček lékařský až dvou metrová...


Poslední teplé dny přímo vybízejí ke sběru léčivých bylinek. Jednou z nich může být také libeček lékařský až dvou metrová aromatická bylina celerové vůně, která má antibakteriální a protizánětlivými účinky a bohatě ji můžete využít také v kuchyni.

Účinky na zdraví


Mezi účinnými látkami libečku je nutné jmenovat vitamíny, enzymy, organické kyseliny či silici terpineol. Libeček je zázračná bylina a má hned několik využití, působí močopudně, podporuje činnost jater a sleziny, tím velmi intenzivně čistí krev. Působí jako mírné rozpouštědlo žlučových a močových kamenů. Podporuje vylučování trávicích šťáv, mírní nadýmání, plynatost a snižuje podráždění střev.

Rovněž mírně stimuluje srdeční činnost a působí protirevmaticky. Má také uklidňující, protistresové účinky. Listy i oddenky se přidávají do koupelí při kožních onemocněních i pro osvěžení mysli. Celkově libeček posiluje organismus, hlavně nervovou soustavu a svalstvo, působí též jako mírné afrodiziakum. Ženy mohou libeček užívat při nepravidelné menstruaci.

Co z rostliny použít


Pro léčbu vašich neduhů můžete z libečku lékařského využít jak semena tak listy. Nejúčinnější je však kořen, který se vykopává brzy na jaře, ještě před vyrašením listů, nebo až na podzim, kdy jsou listy již suché. Čerstvý kořen musíme ihned nasekat a usušit.

Jako koření se využívá především v kuchyni. Aromatizuje polévky, omáčky, ochutí saláty i pečivo. Skvěle se hodí do nakládané zeleniny. Jako bylinku jej můžeme použít i v čajové směsi, rovněž se zpracovává do olejů.



Hovězí vývar

Hovězí vývar


Do velkého hrnce vložíme dobře omyté hovězí maso nakrájené na větší kusy.


Cuketové karbanátky

Cuketové karbanátky


Cuketové karbanátky jsou oblíbeným vegetariánským jídlem.


Kuřecí vývar se šťovíkem a kopřivami

Kuřecí vývar se šťovíkem a kopřivami


Jedinečný kuřecí vývar plný vitamínů, který vás postaví na nohy.


Cuketové palačinky s uzeným lososem

Cuketové palačinky s uzeným lososem


S palačinkami s lososem se můžete nejčastěji setkat ve skandinávských zemích.


Pomalu pečené kuře s brambory

Pomalu pečené kuře s brambory


Jedním z nejchutnějších způsobů přípravy kuřete je pomalu pečené kuře.


Cuketová pomazánka

Cuketová pomazánka


Zdravá a nápaditá pomazánka, díky které připravíte skvělou svačinu do práce nebo do školy.


Domácí chleba

Domácí chleba


Voňavý domácí chleba právě vytažený z trouby je pochoutka


Lasagne s cuketou

Lasagne s cuketou


Lasagne jsou původem z Neapole, ale staly se oblíbenou pochoutkou i u nás.


Salát z kuskusu s kuřecím masem a zeleninou

Salát z kuskusu s kuřecím masem a zeleninou


Salát z kuskusu s kuřecím masem a zeleninou je rychlé a lehké jídlo.


Zapečené kuře s čedarem

Zapečené kuře s čedarem


Zapečené kuře s čedarem je skvělé jídlo vonící sýrem a bylinkami.



  • Kuchař: Adéla S.
  • Publikováno:

Kategorie: Bylinky

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Naši partneři