Luštěniny
Luštěniny se v našem jídelníčku neobjevují příliš často, přitom existuje mnoho vynikajících druhů a receptů na jejich přípravu. V Čechách máme několik tradičních receptů, které točíme stále dokola. Jde například o čočku s párkem, hrachovku, fazolovou polévku či fazole s párkem. Pravda je, že v posledních letech dochází k menší obrodě a lidé si začínají uvědomovat, jak zdravé luštěniny jsou. Mají vysoký obsah bílkovin, dále také minerální látky, vápník, vitaminy skupiny B, fosfor a železo. Bohužel jsou hůře stravitelné a způsobují nadýmání, proto se jim někteří lidé raději vyhýbají.
Stravitelnost luštěnin
Jak již bylo zmíněno, luštěniny jsou hůře stravitelné. Je to způsobeno složenými cukry, které náš trávicí systém neumí zpracovat. Poradí si s nimi až bakterie v tlustém střevě a to způsobuje nadýmání. Možná už vás napadlo – namáčení. Ano, luštěniny se právě proto namáčejí, aby se tyto cukry rozpustily ve vodě. Jsou pak stravitelnější. Každý druh luštěniny potřebuje jinou dobu namáčení, některé nenamáčíme vůbec. Platí jedno pravidlo, že vodu po namáčení vždy slijeme a vaříme v nové!
Namáčení
Luštěniny přebereme a vložíme do hrnce. Zalijeme dostatečným množstvím studené vody a necháme stát při pokojové teplotě. Pozor! Jestliže je v létě veliké horko, dáme raději do ledničky, aby nám luštěniny nezkysly. Pokud pospícháme a potřebujeme namáčení urychlit, přelijeme luštěniny dvakrát větším množstvím vroucí vody, zakryjeme a necháme přibližně dvě hodiny odstát. Poté zkontrolujeme, podle potřeby dolijeme vodou a vaříme doměkka.
Přibližná doba namáčení a vaření luštěnin
Druh luštěniny Doba namáčení Doba vaření
Čočka 2h. 30-40min.
Červená čočka - 15min.
Hrách celý 8-12h. 1h.
Hrách půlený - 30min.
Fazole červené, bílé 10-12h. 1h.
Fazole bílé velké 10-12h. 90min.
Sója 16h. 2,5h.
Dochucování luštěnin
Existuje jedno pravidlo u vaření luštěnin a to je solení až nakonec. Pokud bychom osolili luštěniny na začátku varu, změkly by za mnohem delší dobu a značně by se prodloužila doba přípravy. To samé platí o octu.