Luštěniny

Článek byl publikován

Luštěniny se v našem jídelníčku neobjevují příliš často, přitom existuje mnoho vynikajících druhů a receptů na jejich přípravu. V Čechách máme několik tradičních receptů, které točíme stále dokola. Jde například o čočku s párkem, hrachovku, fazolovou polévku či fazole s párkem. Pravda je, že v posledních letech dochází k menší obrodě a lidé si začínají uvědomovat, jak zdravé luštěniny jsou. Mají vysoký obsah bílkovin, dále také minerální látky, vápník, vitaminy skupiny B, fosfor a železo. Bohužel jsou hůře stravitelné a způsobují nadýmání, proto se jim někteří lidé raději vyhýbají.


Stravitelnost luštěnin
Jak již bylo zmíněno, luštěniny jsou hůře stravitelné. Je to způsobeno složenými cukry, které náš trávicí systém neumí zpracovat. Poradí si s nimi až bakterie v tlustém střevě a to způsobuje nadýmání. Možná už vás napadlo – namáčení. Ano, luštěniny se právě proto namáčejí, aby se tyto cukry rozpustily ve vodě. Jsou pak stravitelnější. Každý druh luštěniny potřebuje jinou dobu namáčení, některé nenamáčíme vůbec. Platí jedno pravidlo, že vodu po namáčení vždy slijeme a vaříme v nové!


Namáčení
Luštěniny přebereme a vložíme do hrnce. Zalijeme dostatečným množstvím studené vody a necháme stát při pokojové teplotě. Pozor! Jestliže je v létě veliké horko, dáme raději do ledničky, aby nám luštěniny nezkysly. Pokud pospícháme a potřebujeme namáčení urychlit, přelijeme luštěniny dvakrát větším množstvím vroucí vody, zakryjeme a necháme přibližně dvě hodiny odstát. Poté zkontrolujeme, podle potřeby dolijeme vodou a vaříme doměkka.


Přibližná doba namáčení a vaření luštěnin


Druh luštěniny                                 Doba namáčení                                               Doba vaření
Čočka                                                   2h.                                                        30-40min.
Červená čočka                                 -                                                             15min.
Hrách celý                                          8-12h.                                                  1h.
Hrách půlený                                    -                                                             30min.
Fazole červené, bílé                      10-12h.                                                1h.
Fazole bílé velké                             10-12h.                                                90min.
Sója                                                      16h.                                                      2,5h.


Dochucování luštěnin
Existuje jedno pravidlo u vaření luštěnin a to je solení až nakonec. Pokud bychom osolili luštěniny na začátku varu, změkly by za mnohem delší dobu a značně by se prodloužila doba přípravy. To samé platí o octu.

Luštěniny se v našem jídelníčku neobjevují příliš často, přitom existuje mnoho vynikajících druhů a receptů na jejich příprav...

Sdílejte článek:

Recenze a hodnocení receptu


Napište vaší recenzi nebo komentář


Tento recept ještě nebyl okomentován
Luštěniny

Autoři článku

Dana F.
Jak jsme zapojili děti do úklidu domácnosti

Jak jsme zapojili děti do úklidu domácnosti

Dítě, které se samo s chutí a bez domlouvání zapojuje do úklidu domácno...

Kopřiva dvoudomá, hnojivo pro naše tělo

Kopřiva dvoudomá, hnojivo pro naše tělo

Kopřiva dvoudomá roste všude kolem nás. Většinou kolem ní procházíme be...

Francouzské brambory

Francouzské brambory

Máte rádi francouzské brambory a hledáte recept na jejich přípravu? Potom jste na spr...

Top 10 smoothie

Top 10 smoothie

Od prvních slunečních paprsků na jaře, až do konce horkého léta, nám nápoje......

Heřmánek léčí nejen děti

Heřmánek léčí nejen děti

Heřmánek pravý se podává především dětem v podobě čaje na nadýmá...

Jak vařit rýži

Jak vařit rýži

Rýže a pokrmy z ní jsou každému notoricky známé a tak zabývat se teď tí...

Smoothie všeho druhu

Smoothie všeho druhu

Co je to vlastně smoothie? Jedná se o míchaný nápoj složený buď ze zeleniny, nebo ovo...

Jak vařit při cukrovce

Jak vařit při cukrovce

Cukrovka, neboli diabetes, je nemoc, při které náš organizmus nedokáže udržet správno...

Jak uvařit italské risotto

Jak uvařit italské risotto

Nebude v žádném případě řeč o vařené rýži, do které jsme přidali pytlík...

Jak vařit špagety

Jak vařit špagety

Špagety patří v naší kuchyni k nejoblíbenějším těstovinám. Zřejm...

Jak uvařit ledvinky

Jak uvařit ledvinky

  Leckdo z nás nad vnitřnostmi ohrnuje nos, ale v kuchyni některých zemí, například ve...

Grilování stylově

Grilování stylově

S létem začíná i grilovací sezóna. Letní grilování je jedn&...

×

Váš recept je nyní uložen!

Zaregistrujte se, aby jste se k uloženým receptům později dostal/a.
Přihlásit se přes sociální sítě


Podmínky použití | Ochrana os.údajů