článek

Malý průvodce světem čajů


Čaj se tradičně připravuje louhováním listů čajovníku v horké vodě. Co čajem není a j..
(celý článek)

Čaj se tradičně připravuje louhováním listů čajovníku v horké vodě. Co čajem není a j...
Sdílejte obsah s přáteli



Čaj se tradičně připravuje louhováním listů čajovníku v horké vodě. Co čajem není a jak poznat ten skutečně kvalitní?

Co čaj je (a co ne)
Jak již bylo řečeno, z rostliny zvané čajovník (nejčastěji druhy Camelia Sinensis nebo Camelia Assamica) se vyrábějí čaje bílé, zelené, černé, případně ještě ne úplně známé čaje polozelené. V ostatních případech se taktéž pro výsledný nálev užívá označení čaj, byť to není zcela přesné. Tradiční jsou v našich podmínkách zejména výluhy z bylin, oblíbené pro svoje léčebné účinky.

Jak poznám kvalitní čaj
Pokud hovoříme o čajích v pravém slova smyslu, ty bychom vždy měli nakupovat ve specializovaných obchodech. Preferujeme čaje sypané, nikoli sáčkové, rozhodně bychom měli zapomenout na prodej čajů v supermarketech. O výsledné chuti rozhoduje sklízení, způsob zpracování i místo původu. To bychom měli najít na obalu každého výrobku. Obecně platí, že výraznější chuť mají čaje pocházející z vysokohorských oblastí.

Zásadní vliv na jejich kvalitu má rovněž způsob skladování. Nejvhodnější jsou uzavřené nádoby, pokud možno neprůhledné. Vždy je potřeba zamezit přístupu vlhkosti, světla i vzduchu. Jakmile čajovou směs vyndáme z obalu, všimnout bychom si měli tvaru lístků. Měl by zůstat co nejvíce v původní podobě, to znamená, že nesmějí být rozlámané.

Udělejte si chvilku na čaj!

Správná příprava nápoje
V okamžiku, kdy si čaj připravíte, sledujte barvu nálevu. Opět můžeme tvrdit, že čím intenzivnější, tím lépe. Proto se doporučuje servírovat jej v průhledném skle, případně v šálku bílé barvy. Jen tak se vyhneme tomu, že barva bude opticky zkreslená. Pozor, například některé japonské čaje mohou vytvářet na dně sediment, aniž by to značilo nekvalitu výsledného produktu.

Záleží i na vůni, která musí působit přirozeně. Jak již bylo řečeno, čaj je velmi náchylný na správné skladování. Cítíte-li jakékoli jiné pachy, víte, že v tomto směru mu nebyla věnována náležitá péče. Zamířit bychom proto vždy měli k prověřeným prodejcům. Dobrý obchod s čajem poznáte i tak, že vám s výběrem ochotně poradí.


  • Kuchař: Tomáš Rohlena
  • Publikováno:

Kategorie: Rady a tipy

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako Malý průvodce světem čajů.
Nebo hledejte podobné podle části názvu malý průvodce světem čajů .
Další recepty na Malý průvodce světem čajů.

Naši partneři