článek

Marinády, grilovací omáčky a přelivy


Základním pilířem grilování jsou samozřejmě marinády. Marinování..
(celý článek)

Základním pilířem grilování jsou samozřejmě marinády. Marinování...
Sdílejte obsah s přáteli



Základním pilířem grilování jsou samozřejmě marinády. Marinování je nakládání masa do nálevu před grilováním, a to nejméně několik hodin předem. Některé druhy masa, jako je třeba zvěřina nebo hovězí, je nejlepší naložit do marinády a nechat v chladnu přes noc. U kuřecího masa, ryb nebo mořských plodů stačí dvě hodiny marinování, u vepřového masa také jen pár hodin. Při přípravě marinády máme spostu možností, použít můžeme různé druhy olejů, koření, zelených bylinek, můžeme maso nakládat do piva nebo vína, také můžeme použít med, hořčici nebo destiláty.

Samozřejmě je nutné vzít v úvahu druh masa, který budeme grilovat. Jinou marinádu použijeme u mladého jehněčího masa, jinou u staršího skopového. Prorostlá vepřová krkovička snese mnohem méně oleje, než třeba krůtí, králičí či kuřecí maso. Tam bychom s ním naopak šetřit neměli. Důležitým pravidlem při marinování je, že bychom jím nikdy neměli překrýt chuť marinované potraviny. Také příliš velké monožství různých druhů koření masu neprospívá, spíš bychom se měli snažit zachovat jeho charakter. Zvlášť u některých druhů masa, například u ryb, bychom neměli potlačit jeho původní chuť.

Důležitá věc! Maso před marinováním nikdy nesolíme. Pokud se kořeněné maso zdá někomu málo slané, dosolí si ho podle chuti až při jídle. Během marinování by měly být potraviny marinádou celé pokryté, je i vhodné je občas obrátit. Také platí pravidlo, že větší kusy masa marinujeme delší dobu, zatímco menším kouskům stačí doba kratší.

Jako přílohu ke grilovaným potravinám obvykle přidáme na stůl misku s grilovací omáčkou či přelivem. I těch je spousta druhů a slouží k dochucení a zvýraznění pikantnosti grilovaného jídla. Nebojme se využít svou fantazii a připravit si omáčku přesně podle své chuti. Samozřejmě jsou klasické a prověřené grilovací omáčky, jako třeba barbecue, chilli omáčka, sýrová nebo česneková. Záleží jen na vaší chuti jaké použijete koření a ostatní přísady a jakou omáčkou korunujete svou grilovanou pochoutku.

Nejen díky různým druhům masa, zeleniny a ostatních potravin nám grilování nikdy nezevšední. Nezastupitelnou úlohu mají právě marinády a grilovací omáčky. Právě jejich zásluhou bude každé vámi připravené jídlo originál. Tak se rozhodně nebojte zapojit svou kuchařskou fantazii a invenci.


  • Kuchař: HanaRohlenová
  • Publikováno:

Kategorie: Rady a tipy

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako Marinády, grilovací omáčky a přelivy.
Nebo hledejte podobné podle části názvu marinády, grilovací omáčky přelivy .

Naši partneři