Nabídka
Přidej
článek

Maso, či nemaso? Odpovědi na hamletovskou otázku


Na světě přibývá lidí, kteří mají chuť maso, a tak přibývá zvířat, které je potřeba nakrmit, a tak přibývá orné půdy, kte..
(celý článek)

Na světě přibývá lidí, kteří mají chuť maso, a tak přibývá zvířat, které je potřeba nakrmit, a tak přibývá orné půdy, kte...


Na světě přibývá lidí, kteří mají chuť maso, a tak přibývá zvířat, které je potřeba nakrmit, a tak přibývá orné půdy, kterou je třeba získat na úkor lesa. Nepřibývá však světa, a tak musíme omezit konzumaci masa. Jedním z východisek se staly takzvané rostlinné náhražky masa.

Čas grilování nastal a s ním i fláky masa, které je potřeba si pořádně vychutnat. Někteří z nás grilují i zeleninu nebo sýry, ale kus krávy nebo vepře je bez jakékoliv ironie stále nejlepší volbou. Nebo ne? V poslední době k nám totiž přichází nový trend v podobě rostlinných alternativ masa. Klasické maso je výborným a spolehlivým zdrojem plnohodnotných bílkovin a dobře využitelného železa. Na druhou stranu obsahuje látky, které při nadměrné konzumaci mohou vést k různým civilizačním chorobám. V dalším článku se podíváme na přínosy i rizika spojená s konzumací červeného masa, jak je zjistili na Jihočeské univerzitě.

Zejména mladší spotřebitelé už dávají poměrně výrazně přednost výrobkům podobajícím se masu, ale samotné živočišné maso neobsahují. Je to i proto, že na českém trhu v současnosti existuje celé řada těchto výrobků. Nabídka tedy je. Vyrobeny jsou například z vaječného bílku, sóji, jiných luštěnin, pšenice nebo jiných obilovin. Jako každý výrobek mají i náhražky masa odlišné nutriční hodnoty. Jak si tedy vybrat ty správné produkty, které z výživového hlediska zastoupí normální maso?

Co to je – maso?


Nezáživná užší definice zní – kosterní svalovina savců a ptáků. Díky zastoupení esenciálních aminokyselin je maso plnohodnotný zdroj bílkovin, tedy základního stavebního kamene našich fyzických já. Jejich úkolem je růst a obnova svalové hmoty a tvorba enzymů a aminokyselin. Rovněž poskytují některé významné vitaminy a řadu minerálních látek, především železo.

Sójové náhražky masa


Náhražka je strašné slovo, evokující, že náhražka je vždycky o něco méně než originál. Nebude to trvat dlouho a český jazyk si najde ten správný výraz pro nemaso. Nyní lze místo náhražky používat slova jako varianta nebo alternativa, chcete-li.
Náhražky ze sóji jsou asi nejrozšířenější variantou. Díky světlé barvě připomínají spíše kuřecí maso než červené. Textura je ale odlišná.

Při výrobě tofu se sráží sójové nápoje, stejně jako srazí mléko při výrobě sýra. Podobně jako maso obsahuje velké množství bílkovin, které mohou být uměle obohacené o různé vitaminy nebo vápník. Z tofu se vyrábějí karbanátky nebo burgery.

Tempeh se získává fermentací celých sójových bobů. Na rozdíl od tofu má pevnější konzistenci a vedle vlákniny obsahuje i více tuku, takže energetická nálož je v tomto případě o něco vyšší. Nejčastěji tempeh dostanete v uzené nebo smažené podobě.

A konečně sójové maso, neboli pro chytré hlavy texturovaný sójový protein. Sójové maso neobsahuje skoro žádný tuk a velké množství bílkovin. Vyrábí se z odtučněné sójové mouky a v obchodech koupíte mnoho produktů ze sójového masa.

Obilné varianty masa


ROBI maso je postavené na pšeničné bílkovině, která se mísí s červenou řepou. Ve shodě s ostatními masovými alternativami obsahuje velké množství bílkovin, oproti ostatním alternativám však obsahuje i velké množství sacharidů. Pochutnáte si například na ROBI burgeru.

Pšeniční maso alias seitan. Jedná se vlastně o koncentrovaný pšeničný lepek, který se postupným a pomalým vymýváním škrobu získává z pšeničné mouky. Strukturou se nejvíce podobá masu.

Klaso – náhražka z pšenice a jiných rostlinných součástí.

Šmakoun představuje zajímavou českou potravinu, která se vyrábí z čistých vaječných bílků. Výhody – žádný cholesterol, žádný tuk, hromada bílkovin.

Vegeburgery jsou už poměrně rozšířenou platformou pro ty, kteří chtějí omezit konzumaci masa, ale tak úplně se ho vzdát nechtějí. Veggie, sójový, čočkový, u Turků falafel (cizrna, sójové boby), halloumi burger nebo jackfruit burger – to jsou různé možnosti, jak si vychutnat burger bez masa. Kdekoliv je uvidíte prodávat, zkuste je, protože nové věci se mají vyzkoušet.

Na českém trhu už také existuje několik nadějných výrobců (bistro Mooi, NeMaso, Optimistic), kteří vám mohou nabídnout zajímavé věci pro to, abychom nemuseli naši Zemi nafukovat.

Zeleninový salát s tofu

Zeleninový salát s tofu


Recept na zeleninový salát s tofu poslouží jako super veggie varianta pro letní horké dny.


Sójová majonéza

Sójová majonéza


Tento recept vám přinese dobrý pocit, který se jmenuje sójová majonéza.


Vegetariánské karbanátky

Vegetariánské karbanátky


Recept na vegetariánské karbanátky můžete připravit i ze sójových nebo obilných variant.



  • Kuchař: Lukáš Svítil
  • Publikováno:

Kategorie: Zdraví

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Nebo hledejte podobné podle části názvu maso, nemaso? odpovědi hamletovskou otázku .

Naši partneři