článek

Masopust nezapomenutelná tradice spojená s oslavami jara …


Masopust je považován za jeden z nejstarších svátků, třídenní svátek,jakož i slavnostní období mezi Vánocemi a postní dob..
(celý článek)

Masopust je považován za jeden z nejstarších svátků, třídenní svátek,jakož i slavnostní období mezi Vánocemi a postní dob...


Masopust je považován za jeden z nejstarších svátků, třídenní svátek,jakož i slavnostní období mezi Vánocemi a postní dobou. Zatímco jeho počátek, který nastává po svátku Tří králů, má pevné datum, tak jeho konec na Popeleční středu je závislý na datu Velikonoc a končí tak v rozmezí od poloviny února do počátku března.

Masopustní zvyky sahají daleko do historie a tradice přetrvává více než 700 let. Pravděpodobně má svátek základ v oslavách jara, ve snaze zabezpečit nastávající úrodu a jeho bujarý průběh má důvod i v nastávajícím postním, duchovně zaměřeném a předvelikonočním období.

Podobně se slaví i v jiných slovanských zemích, třeba v Rusku se tento svátek nazývá maslenica a figurují v něm i některé podobné postavy jako v českém masopustu, například kobyla nebo medvěd. Jiný výklad původu masopustu vychází z římského náboženství, které s předjařím spojovalo vegetační božstva, jako je Bakchus.

Tradice na masopust

Většina lidí má v Česku masopust spojený především s tradičními maškarami. Maškarám ovšem patřilo především masopustní úterý, tedy poslední den před popeleční středou a začátkem postní doby. Oslavy ovšem začínaly o necelý týden dříve. Tradiční veselí začalo už na tučný čtvrtek. Ve čtvrtek v týdnu před popeleční středou si měl každý dopřát tolik tučného jídla a piva, kolik zvládl, aby se připravil na blížící se postní období.

Dalším významným dnem byla masopustní neděle, která patřila velkým zábavám. Neděli se říká také taneční. Muzika totiž začínala často hrát už po obědě a nepřestala až do rána. Na masopustní pondělí se také tancovalo. V tento den se ale do tance nemohl dát úplně každý. Konaly se takzvané mužovské bály. Na těch mohli tancovat pouze ženatí muži a vdané ženy.

Vrcholem oslav pak bylo masopustní úterý. Poslední den před začátkem postní doby vyrazily průvody maškar. Nejčastěji mohou lidé potkávat masky laufra, ženušky, turků, kobyl nebo medvěda.

Masopust skončil, začíná půst

Zatímco tradice oslav masopustu si v Česku získává stále větší popularitu, půst, který začíná takzvanou Popeleční středou, nemá prakticky žádný ohlas. Nanejvýš jej dodržují věřící křesťané, kteří ovšem tímto počínáním sledují spíše "očistu duše".

Pokud si člověk má něco vzít z období půstu, pak by se měl spíše zamyslet nad svým jídelníčkem, trochu jej odlehčit, odbourat uzeniny a přidat více zeleniny, ovoce, zakysaných mléčných výrobků a celozrnných výrobků.

Popeleční středa je první den postní doby, která trvá 40 dnů a končí Velkým pátkem. Doba postní je pro křesťany přípravou na velikonoční svátky. Podle tradice by měl půst pomoci k ozdravení jídelníčku po zimě, kdy člověk měl málo pohybu a jedl tučná jídla. Organismus by se měl vyčistit a připravit na jaro.

Pokud se člověk k tomuto omezení stravy odhodlá, pak by měl podle odborníků volit nízkotučná jídla a dobře stravitelné přílohy. Jídelníček by lidé měli obohatit například o brambory, rýži nebo těstoviny doplněné zeleninou, ovocem, obilovinami a luštěninami. Měla by to být jednoduchá, lehce stravitelná kuchyně. Jde o to vyloučit ze stravy nadměrné množství tučného masa, uzenin, tučných mléčných výrobků, koření a alkoholu.

Masopust je ideální čas pro setkání s přáteli a pobavení se po šedivé zimě. Velikonoční půst je zase skvělé období pro uvolnění toxinů z těla a připravení se na léto.

Zeleninový salát s ořechy a citronovou zálivkou

Zeleninový salát s ořechy a citronovou zálivkou


Zeleninový salát s ořechy a citronovou zálivkou je další variantou zdravých zelených salátů.


Malinový raw dort

Malinový raw dort


Nepečený oříškovo malinový dort je za chvilku hotový a potěší lahodnou chutí čerstvého ovoce.


Polévka z červené řepy na posílení imunity

Polévka z červené řepy na posílení imunity


Červená řepa obsahuje velmi málo kalorií, ale velké množství zdraví prospěšných vitamínů a minerálů.


Celerová pomazánka

Celerová pomazánka


Skvělá pomazánka na svačinu nebo studenou večeři.


Dýňová polévka s červenou čočkou

Dýňová polévka s červenou čočkou


Dýňová polévka s červenou čočkou je sytá a zdravá.


Gratinované brambory s celerem a sýrem feta

Gratinované brambory s celerem a sýrem feta


Gratinované brambory s celerem a sýrem feta je zdravé jídlo plné zeleniny.


Losos se zázvorem a medem

Losos se zázvorem a medem


Losos se zázvorem a medem je trochu neobvyklý, ale skvělý recept na přípravu této zdravé ryby.


Pečená zelenina s cizrnou, quinoa pestem

Pečená zelenina s cizrnou, quinoa pestem


Pečená zelenina s cizrnou a pestem je plná bílkovin a výborně chutná.


Salát z kuskusu s kuřecím masem a zeleninou

Salát z kuskusu s kuřecím masem a zeleninou


Salát z kuskusu s kuřecím masem a zeleninou je rychlé a lehké jídlo.


Zázvorová limonáda s  medem a citronem

Zázvorová limonáda s medem a citronem


Zázvorová limonáda s medem a citronem je velmi zdravý nápoj, který se hodí hlavně v období chřipek a při nachlazení.



  • Kuchař: Adéla S.
  • Publikováno:

Kategorie: Dieta

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Naši partneři