článek

Masopust v roce 2020


Začátek masopustu je každý rok stejný. Začíná hned po svátku Tři králové, takže 7 ledna. Jeho konec je ale pohyblivý, pro..
(celý článek)

Začátek masopustu je každý rok stejný. Začíná hned po svátku Tři králové, takže 7 ledna. Jeho konec je ale pohyblivý, pro...


Začátek masopustu je každý rok stejný. Začíná hned po svátku Tři králové, takže 7 ledna. Jeho konec je ale pohyblivý, protože závisí na datu Velikonoc. Masopust končí den před Popeleční středou, která je prvním dnem nadcházejícího půstu. Letos tedy masopust končí 3. března. Přísný půst pak trvá 40 dní.

Původ masopustu je zřejmě v předkřesťanských slovanských oslavách konce zimy. Původní smysl slova masopust je zřejmě „opuštění masa“, neboli „dát pryč maso“. Po dlouhé zimě a před půstem je třeba se důkladně najíst. Masopust tak představuje období zabíjaček, hodování a bouřlivého veselí. Pořádají se taneční zábavy a vepřové hody, posílají se výslužky. V poslední dny masopustu, tj. masopustní neděle, pondělí a úterý, se konají průvody masek, maškarní bály a taneční zábavy. Masopust je tedy svátek veselý, plný radovánek, legrace, velkého hodování.

Kromě starých zvyků, jako jsou ty maškarní průvody, bály a tancovačky, je nutné se i dosyta najíst. Samozřejmě už podle názvu základem masopustního hodování je maso. Převážně maso vepřové a výrobky z něj. Jitrnice, ovary, huspeniny, škvarky, jelita. Maso pečené z plece a bůčku, smažené vepřové řízky. Škvarkové pomazánky, zabijačkové guláše a třeba takové vepřo knedlo zelo doplněné dobrým pivem, to je klasická ukázka masopustního hodování. Škvarkové placky se zelím, pečené koleno a na konec jako sladká tečka – koblihy. Mastné sladké koblihy a nebo cukroví zvané „boží milosti“ milovali už naši předkové.

V některých vesnických regionech mají veselé průvody masek dlouhou tradici. Při cestě někdy vybírají do proutěného košíku vejce, slaninu, sladkosti, které pak všichni společně konzumují v místní hospodě, kde průvod masek samozřejmě končí. Většinou se tam koná i velká taneční zábava.

Ve městě asi málokdo o masopustu pořádá velkou zabijačku, ale obchody jsou plné surovin k přípravě těch správných masopustních pochoutek. Dlouhou zimu je třeba zahnat dobrým sytým jídlem a pitím a dopřát si ho co hrdlo ráčí. Vždyť po tom hodování nás všechny čeká přísný půst a jídla, jako třeba pečené brambory, sýr, chléb nebo čočka. Takže není na místě se o masopustu nějak odbývat. A přebytečné kalorie přece krásně odbouráme třeba tancem.

I v naší kuchařce najdete spoustu báječných jídel na kterých si můžete o masopustním veselí s přáteli pochutnávat.

Dobrá škvarková pomazánka

Dobrá škvarková pomazánka


Jednoduchá výborná pomazánka třeba na topinky.


Škvarkové placky

Škvarkové placky


Skvělá sytá snídaně při masopustním veselí. Jednoduché a rychle hotové.


Pečené vepřové koleno

Pečené vepřové koleno


Milovníci vepřových hodů ho jistě ocení. S křenem a sklenkou dobrého piva.


Hospodský vepřový guláš

Hospodský vepřový guláš


Jedinečná pochoutka. Knedlíky nebo čerstvé pečivo k tomu.


Vepřová  pečeně

Vepřová pečeně


Knedlík, zelí a nic víc není potřeba. Možná sklenice černého piva?


Domácí masopustní sulc

Domácí masopustní sulc


Pochoutka pro gurmány. A je to tak snadné!


Skořicové koblihy

Skořicové koblihy


Sladký zákusek nesmí chybět. A tenhle bude chutnat.


Segedínský guláš z vepřového masa

Segedínský guláš z vepřového masa


Typická nakyslá chuť segedínu je pro mnohé z nás neodolatelnou. Je čas si ho uvařit.


Šunka na sladko s pečeným hroznovým vínem

Šunka na sladko s pečeným hroznovým vínem


Chuť této šunky vás příjemně překvapí. Je jemná a lahodná.


Vepřová játra se slaninou

Vepřová játra se slaninou


Pikantní a šťavnaté jídlo podávejte se smaženými brambory nebo hranolky.



  • Kuchař: HanaRohlenová
  • Publikováno:

Kategorie: Rady a tipy

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako Masopust v roce 2020.
Nebo hledejte podobné podle části názvu masopust roce 2020 .
Další recepty na Masopust v roce 2020.

Naši partneři