článek

Máte raději bílý, zelený nebo fialový chřest?


Chřestová sezóna trvá přibližně od poloviny dubna do konce června. V této době můžeme koupit tuhle přirozeně sladkou, kře..
(celý článek)

Chřestová sezóna trvá přibližně od poloviny dubna do konce června. V této době můžeme koupit tuhle přirozeně sladkou, kře...


Chřestová sezóna trvá přibližně od poloviny dubna do konce června. V této době můžeme koupit tuhle přirozeně sladkou, křehkou a šťavnatou zeleninu v obchodech se zeleninou nebo na farmářských trzích zcela jistě.

Chřest zobrazený na fresce z doby 3000 let před naším letopočtem je nejspíš první zmínkou o této zelenině, a zároveň doklad o tom, že si lidé na ní pochutnávají opravdu odedávna. Také v České republice pěstujeme chřest, a to převážně na Mělnicku. Ovšem největším světovým dovozcem chřestu je Čína a hned za ní Peru a Mexiko.

Zbarvení chřestových výhonků není věcí odrůdy, ale způsobem pěstování. Bílý chřest se pěstuje úplně bez přístupu slunce, zelený na slunci a fialový je sluci vystaven jen velmi krátce. Tyto druhy se pak liší nejen svou barvou, ale i chutí.

Bílý chřest má silnější výhonky, jemnější chuť a silnější slupku, kterou je dobré před vařením oloupat.

Fialový chřest je lehce nahořklý, má kořenitější chuť. Stejně jako chřest bílý, se používá hlavně v teplé kuchyni, na krémy, polévky atd.

Zelený chřest je více nahořklý, loupe se jen velmi lehce a má ze všech tří nejvyšší obsah vitamínu C. Hodně se používá do salátů a ve studené kuchyni.

Chřest výborně chutná třeba jen vařený a přelitý různými omáčkami. Velmi oblíbená a možná i notoricky známá je například holandská omáčka.

Z chřestu před vařením odlomíme dřevnatý konec (cca 2 až 3 cm). Bílý chřest oloupeme, fialový a zelený jen lehce nebo vůbec. Pak výhonky seřízneme na stejnou délku a svážeme je do svazečku potravinovým provázkem. Bílý chřest vaříme ve vroucí osolené vodě 5 až 8 minut, zelený 2 až 5 minut. Svazečky zeleniny postavíme ve vodě kolmo, aby hlavičky chřestu nebyly ponořené. Ty jsou tak křehké, že jim postačí jen horká pára. Po uvaření necháme chřest okapat a hned podáváme. Třeba jen jako přílohu, politý rozpuštěným máslem, nebo právě tou holandskou omáčkou.

Využijte období, kdy je k mání chřest čerstvý, a vyzkoušejte některý z receptů. Stojí to rozhodně za to.

Marinovaný chřest s nivou

Marinovaný chřest s nivou


Velmi jednoduchý recept na předkrm nebo na lehkou přílohu k masu.


Flambované kuře s chřestem

Flambované kuře s chřestem


Název možná vypadá složitě, ale je to přesně naopak. I nezkušený kuchař si s receptem hravě poradí.


Olivový chléb se sušenými rajčaty a chřestem

Olivový chléb se sušenými rajčaty a chřestem


Tenhle domácí chleba si zamilujete. A možná si ho nejlépe vychutnáte jen tak samotný.


Zapečený chřest se šunkou a rajčaty

Zapečený chřest se šunkou a rajčaty


Jídlo které báječně voní a je plné zdravé zeleniny.


Těstoviny s chřestem, lososem a fazolkami

Těstoviny s chřestem, lososem a fazolkami


Luxusní těstovinový salát jako lehký jarní oběd nebo večeře.


Zelené rizoto s chřestem

Zelené rizoto s chřestem


Samá zelená zelenina, kvalitní sýr a trochu vína. Je to lahůdka.


Slaný koláč s chřestem a houbami

Slaný koláč s chřestem a houbami


Jeden z těch výborných, lehce pikantních slaných koláčů, které máme rádi.


Pečený losos s chřestem

Pečený losos s chřestem


Zdravá mořská ryba a šťavnatá a křehká zelenina je ideální spojení chutí a vůní.


Krémová chřestová polévka

Krémová chřestová polévka


Delikátní, lahodná a jemná. Rozhodně ji vyzkoušejte.


Pizza s houbami, chřestem a čtyřmi druhy sýra

Pizza s houbami, chřestem a čtyřmi druhy sýra


Pizzu máme rádi všichni. Tahle voní všemi druhy sýra a jemnost jí dodá právě ten chřest.



  • Kuchař: HanaRohlenová
  • Publikováno:

Kategorie: Rady a tipy

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Nebo hledejte podobné podle části názvu máte raději bílý, zelený nebo fialový chřest? .

Naši partneři