Máte rádi sýr? A umíte ho správně používat v kuchyni a skladovat?

HanaRohlenová

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Všechny sýry se vyrábí srážením mléka kyselinou mléčnou nebo syřidlem. Tento mléčný výrobek pak obsahuje tuky, mléčnou kyselinu a všechny další složky obsažené v mléce. K výrobě sýra se používá nejčastěji mléko kravské, ale i ovčí, kozí a také mléko jiných savců, třeba velbloudí. Nejstarší sýr vyráběli naši předci již kolem r. 8000 př.n.l., a to z ovčího mléka. Od té doby se sýr stal součástí našeho jídelníčku, někde častěji, jinde méně často. Donedávna se tvrdilo, že ten, kdo jí velké množství sýra, tak tloustne, protože sýry většinou obsahují větší množství tuku a také, že může zvyšovat hladinu cholesterolu. Pokud patříte mezi labužníky, kteří sýr milují, tak pro vás máme dobrou zprávu. V nových studiích z několika zemí se uvádí, že konzumenti sýra jsou hubenější, než ti, co ho nejedí, a mají i nižší hladinu cholesterolu. Rozhodně to se sýrem asi není tak špatné, jak se tvrdilo. Každopádně i tady platí heslo zlaté střední cesty, tedy všeho s mírou.

Sýry rozdělujeme podle tvrdosti na :

čerstvé - vysočina, žervé, cottage apod.

měkké - brynza, smetanový sýr apod.


plísňové - brie, Camembert, Hermelín, Niva apod.

polotvrdé - eidam, gouda, ementál apod.

tvrdé – parmezán, pecorino apod.

tavené – vyrábí se z více druhů tvrdých i měkkých sýrů pomocí tavících solí. Jsou různě dochucované, třeba bylinkami nebo kořením.

Dále se sýry rozdělují podle způsobu srážení mléka a podle obsahu tuku v sušině. Od vysokotučných, s 60% tuku v sušině, až k nízkotučným, které mívají tuku jen kolem 10%.

V kuchyni můžeme sýry upravovat mnoha různými způsoby. Můžeme je vařit, péci, smažit i udit. Připravujeme z nich různé omáčky, polévky a mnohá další jídla. Také, a asi nejčastěji, používáme sýr za syrova.

Dnes lze koupit spoustu druhů kvalitních sýrů, a to i v prodejnách, které se právě na sýr specializují. Se skladováním sýrů doma to není úplně jednoduché. Podle druhu sýra některé uchováváme na chladném místě, jiné zase dozrávají při teplotách kolem 19 stupňů. Poučení prodavači vás ve speciální prodejně jistě budou rádi informovat. Kupujete-li sýr v běžných prodejnách potravin, bývá teplota skladování napsaná na štítku obalu. Takže častý názor, že sýr patří do ledničky, není tak úplně správný. Rozhodně platí, že měkké a čerstvé sýry mají být uloženy ve větším chladu než ty tvrdé, ty naopak snesou i vyšší teploty.

Sýr dozrává uprostřed, a tam je také nejjemnější a nejchutnější. Při krájení postupujeme tedy stejně, jako když třeba krájíme dort, aby každý dostal stejně kvalitní kousek. Velmi dobré jsou speciální nože na sýr, protože se na ně při krájení nelepí. Podáváme-li svým hostům sýry v syrovém stavu, můžeme je servírovat na speciálním prkénku s poklopem. Pod ním bychom měli nabídnout několik druhů sýrů, alespoň tři.

Existuje mnoho receptů na přípravu sýrových jídel. A to i pro opravdové labužníky. Pár jich tu máme pro vaši inspiraci.

 

Sýrová omáčka

Sýrová omáčka


Podle druhu použitého sýra může být pokaždé trochu jiná. Můžete ji připravit třeba k těstovinám místo obvyklého kečupu.


Zapečená brokolice s houbami a sýrem

Zapečená brokolice s houbami a sýrem


Je to lahodné, zdravé a voňavé jídlo. Pokud máte raději květák, zkuste to s ním. Nemůžete nic zkazit.


Sýrové vdolky

Sýrové vdolky


Touhle netradiční přílohou své strávníky určitě nadchnete. Vdolečky jsou pikantní, voní česnekem a sýrem, a klidně je můžete jíst i samotné.


Sýrová polévka po italsku

Sýrová polévka po italsku


Je velmi jednoduchá a rychlá. Také potřebných surovin je jen pár. Přesto s ní budete mít u milovníků sýrů jistě úspěch.


Sýrové noky

Sýrové noky


Skvělá příloha k masu. Usmažte jich pro jistotu hodně, po smažených sýrových koulích se jen zapráší.


Slané sýrové sušenky

Slané sýrové sušenky


Použijte kvalitní pikantní sýr a budete sklízet jen obdiv. Toto slané pečivo se žádným kupovaným krekrům prostě nevyrovná.


Klobása, krevety ,  papriky a sýrová polenta

Klobása, krevety , papriky a sýrová polenta


Exotické jídlo se sýrem, které vám rozhodně zachutná. Ten čas věnovaný vaření se tu vyplatí.


Brambory zapečené se sýrem

Brambory zapečené se sýrem


Dva druhy výborného sýra, brambory a pár nezbytných přísad. Báječný pokrm z jednoho pekáčku.


Pórková polévka se sýrem

Pórková polévka se sýrem


Jednoduchá a levná polévka. Přidáme k ní třeba nasucho opečenou topinku a hned máme lehkou večeři.


Makarony se sýrem

Makarony se sýrem


Jednoduché a oblíbené jídlo nejen pro děti. Dva druhy sýra z něj udělají delikatesu.



Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Máte rádi sýr? A umíte ho správně používat v kuchyni a skladovat?, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Nebo hledejte podobné podle části názvu: máte, rádi, sýr?, umíte, správně, používat, kuchyni, skladovat?.

Kde najít informace



×