Medvědí česnek: oblíbená jarní bylinka, která prospívá zdraví a obohatí kuchyni
Na jaře lesy dostanou nový zelený koberec a začnou vonět po česneku. Začíná sezona sběru medvědího česneku, vytrvalé bylinky, která má jemně pálivou příchuť. Pestré využití má tato rostlina například v kuchyni a velmi prospěšná je i našemu organismu. Přinášíme vám několik tipů a zajímavostí o této zelené jarní bylince.
Roste především v lužních nebo listnatých lesích, kde je dostatek vlhkosti a medvědí česnek naleznete také při okrajích potoků nebo na úpatích svahů. Jeho krásně zelené listy na jaře zdobí probouzející se les v době než začnou kvést stromy a lákají zvěř i sběrače.
Jarní životabudič
Již naši předkové doporučovali jíst v jarním období zelené rostliny a dobře věděli proč. Listy medvědího česneku jsou totiž nabité nejen chlorofylem, ale také vitamínem C, hořčinami nebo fytoncidy, které brání množení mikroorganismů. I proto se této bylině přezdívá přírodní antibiotikum.
Látky obsažené v medvědím česneku prospívají srdci, trávení, pomáhají regulovat krevní tlak, mají protiplísňové i protiparazitální účinky, snižují cholesterol... Tinktura vyrobená z medvědího česneku dokáže ulevit při onemocnění dýchacích cest, při chřipce, nachlazení i angíně.
Medvědí česnek v kuchyni
Listy této vytrvalé bylinky je dobré konzumovat v syrovém stavu. Sušením se totiž jeho účinky znehodnocují. Tento typ česneku se hodí jako přísada do pomazánek, polévek, salátů i omáček. Z medvědího česneku lze uvařit i špenát nebo z něj připravit domácí pesto.
Recept na domácí pesto z medvědího česneku:
větší svazek listů medvědího česneku
hrst piniových nebo kešu oříšků
3 - 4 lžíce olivového oleje
40 g parmezánu
sůl
Postup při přípravě pesta je velmi jednoduchý. Ingredience dáme do mixéru, rozmixujeme a je hotovo. Tato omáčka se skvěle hodí například na těstoviny a pokud ji hned nespotřebujete, uložte ji do lednice, kde ještě pár dní vydrží čerstvá.
Šetrně k přírodě
Sběr medvědího česneku je časově omezený, protože ke konzumaci se používají listy ještě předtím než bylina vykvete. I když se nejedná o rostlinu chráněnou, je třeba při sběru dodržovat určitá pravidla.
Česnek nesbíráme v oblastech zákonem chráněných a z rostlinky trháme nejvýše dva listy, a to nejlépe tak, že je u země odstřihneme nůžkami. Pokud vyrazíte do lesa za účelem sběru, myslete také na to, že rostlinu byste měli sbírat jen pro osobní spotřebu, a to v malém množství, abyste místo výskytu nepoškodili.
Na co si dát pozor
Vlhké prostředí lesů a polostín nedělá dobře jen medvědímu česneku, ale také konvalince vonné, která má velmi podobné listy. Než rostliny vykvetou, jsou si velmi podobné, a proto hrozí záměna. Ta by mohla být fatální, protože konvalinka je narozdíl od česneku jedovatá.
Jak rostliny rozeznat?
- konvalinka má listy bez vůně a z jednoho stonku vyrůstají proti sobě dva
- listy česneku po promnutí v ruce štiplavě voní a rostou každý samostatně
Tip na závěr: Kdo chce eliminovat nepříjemný zápach z úst po konzumaci česneku, ten ať po jídle vypije sklenici vody se šťávou z citronu.
Špenát z medvědího česneku
I když tepelná úprava některé blahodárné účinky této bylinky zmenší, stojí špenát z medvědího česneku rozhodně za vyzkoušení.
Rozhuda s čerstvým medvědím česnekem
Tvarohová pomazánka se do jarního jídelníčku skvěle hodí, a když ji obohatíte o nasekané lístky medvědího česneku, půjde o super pokrm.
Špagety aglio olio e peperoncino
Také česnek setý tedy nám běžně známější má spoustu blahodárných účinků. V kombinaci se špagetami a olivovým oleje chutná báječně.