Nabídka
Přidej
článek

Medvědí česnek: oblíbená jarní bylinka, která prospívá zdraví a obohatí kuchyni


Na jaře lesy dostanou nový zelený koberec a začnou vonět po česneku. Začíná sezona sběru medvědího česneku, vytrvalé byli..
(celý článek)

Na jaře lesy dostanou nový zelený koberec a začnou vonět po česneku. Začíná sezona sběru medvědího česneku, vytrvalé byli...


Na jaře lesy dostanou nový zelený koberec a začnou vonět po česneku. Začíná sezona sběru medvědího česneku, vytrvalé bylinky, která má jemně pálivou příchuť. Pestré využití má tato rostlina například v kuchyni a velmi prospěšná je i našemu organismu. Přinášíme vám několik tipů a zajímavostí o této zelené jarní bylince.

Roste především v lužních nebo listnatých lesích, kde je dostatek vlhkosti a medvědí česnek naleznete také při okrajích potoků nebo na úpatích svahů. Jeho krásně zelené listy na jaře zdobí probouzející se les v době než začnou kvést stromy a lákají zvěř i sběrače. 

Jarní životabudič


Již naši předkové doporučovali jíst v jarním období zelené rostliny a dobře věděli proč. Listy medvědího česneku jsou totiž nabité nejen chlorofylem, ale také vitamínem C, hořčinami nebo fytoncidy, které brání množení mikroorganismů. I proto se této bylině přezdívá přírodní antibiotikum

Látky obsažené v medvědím česneku prospívají srdci, trávení, pomáhají regulovat krevní tlak, mají protiplísňové i protiparazitální účinky, snižují cholesterol... Tinktura vyrobená z medvědího česneku dokáže ulevit při onemocnění dýchacích cest, při chřipce, nachlazení i angíně. 

Medvědí česnek v kuchyni


Listy této vytrvalé bylinky je dobré konzumovat v syrovém stavu. Sušením se totiž jeho účinky znehodnocují. Tento typ česneku se hodí jako přísada do pomazánek, polévek, salátů i omáček. Z medvědího česneku lze uvařit i špenát nebo z něj připravit domácí pesto.

Recept na domácí pesto z medvědího česneku:

větší svazek listů medvědího česneku

hrst piniových nebo kešu oříšků

3 - 4 lžíce olivového oleje

40 g parmezánu 

sůl

Postup při přípravě pesta je velmi jednoduchý. Ingredience dáme do mixéru, rozmixujeme a je hotovo. Tato omáčka se skvěle hodí například na těstoviny a pokud ji hned nespotřebujete, uložte ji do lednice, kde ještě pár dní vydrží čerstvá. 

Šetrně k přírodě


Sběr medvědího česneku je časově omezený, protože ke konzumaci se používají listy ještě předtím než bylina vykvete. I když se nejedná o rostlinu chráněnou, je třeba při sběru dodržovat určitá pravidla.  

Česnek nesbíráme v oblastech zákonem chráněných a z rostlinky trháme nejvýše dva listy, a to nejlépe tak, že je u země odstřihneme nůžkami. Pokud vyrazíte do lesa za účelem sběru, myslete také na to, že rostlinu byste měli sbírat jen pro osobní spotřebu, a to v malém množství, abyste místo výskytu nepoškodili.

Na co si dát pozor


Vlhké prostředí lesů a polostín nedělá dobře jen medvědímu česneku, ale také konvalince vonné, která má velmi podobné listy. Než rostliny vykvetou, jsou si velmi podobné, a proto hrozí záměna. Ta by mohla být fatální, protože konvalinka je narozdíl od česneku jedovatá.

Jak rostliny rozeznat? 

- konvalinka má listy bez vůně a z jednoho stonku vyrůstají proti sobě dva

- listy česneku po promnutí v ruce štiplavě voní a rostou každý samostatně 

Tip na závěr: Kdo chce eliminovat nepříjemný zápach z úst po konzumaci česneku, ten ať po jídle vypije sklenici vody se šťávou z citronu. 



Pesto z medvědího česneku

Pesto z medvědího česneku


Další tip na to jak vyrobit skvělé domácí pesto z této úžasné bylinky.


Špenát z medvědího česneku

Špenát z medvědího česneku


I když tepelná úprava některé blahodárné účinky této bylinky zmenší, stojí špenát z medvědího česneku rozhodně za vyzkoušení.


Rozhuda s čerstvým medvědím česnekem

Rozhuda s čerstvým medvědím česnekem


Tvarohová pomazánka se do jarního jídelníčku skvěle hodí, a když ji obohatíte o nasekané lístky medvědího česneku, půjde o super pokrm.


Špagety aglio olio e peperoncino

Špagety aglio olio e peperoncino


Také česnek setý tedy nám běžně známější má spoustu blahodárných účinků. V kombinaci se špagetami a olivovým oleje chutná báječně.


Bazalkové pesto

Bazalkové pesto


Báječnou omáčku na těstoviny lze vyrobit i z čerstvých lístků bazalky.



  • Kuchař: Alena B.
  • Publikováno:

Kategorie: Bylinky

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Naši partneři