Nabídka
Přidej
článek

Nakládaná a sušená zelenina jako nevyčerpatelný zdroj vitaminů


Nakládání a sušení zeleniny je perfektní příležitostí, jak se zbavit přebytečných kousků a zároveň je využít pro další ko..
(celý článek)

Nakládání a sušení zeleniny je perfektní příležitostí, jak se zbavit přebytečných kousků a zároveň je využít pro další ko...


Nakládání a sušení zeleniny je perfektní příležitostí, jak se zbavit přebytečných kousků a zároveň je využít pro další konzumaci. Touto úpravou dostane zelenina jiné kvality, mezi něž patří výraznější chuť a měkčí konzistence. Navíc se zde koncentrují veškeré vitaminy, což jistě oceníte během dlouhé zimy a jako každý rok během pomalého nástupu jara.

Zelenina sušená na slunci


Sušená rajčata jsou nejznámější zeleninou, která je sušená na slunci a kterou si běžně můžete koupit v obchodě. Sušení rajčat zintenzivňuje jejich chuť, to znamená, že zelenina je okázale sladká a lehce pikantní. Kdekoliv v jižní Itálii lze snadno narazit na rajčata sušená na slunci a nijak dál upravovaná, nicméně rajská jablíčka prodávaná v tuzemských obchodech jsou sušená strojově a potom naložená v oleji. To ale neubírá na atraktivitě tohoto pokrmu s univerzálním využitím.

Obvykle mají tmavě červenou barvu a díky oleji mají vláčnou konzistenci. Pokud s nimi chcete vařit, je dobré je namočit do horké vody, aby ještě trochu změkla. Konzumovat se však dají i jen tak, nebo je kombinovat s různými sýry. Například salátu sušená rajčata dodají potřebný šmrnc díky své jemně kořeněné chuti. Rajčatový olej z nich pak lze použít jako zálivku na vaření a dresing na saláty.

Sušený lilek neboli baklažán jsou tenké plátky, které se nepoužívají jako náhrada za čerstvé, ale používají se při vaření. Disponují klasickou zemitou chutí, pro kterou jsou velmi vyhledávané po celé Evropě. Je dobré je před použitím nechat 2 minuty ve vroucí vodě s kapkou vinného octa a potom naporcovat a přidat třeba do omáčky, nebo je jen tak osmažit na oleji.

Sušené papriky jsou velmi podobné sušeným rajčatům pro jejich tmavě červenou barvu, kterou získávají na slunci, a pro jejich kulinářské použití. Pokrmům dodávají mírně masitou chuť. Sušené papriky před jejich použitím omyjte v tekoucí studené vodě, osušte a nakrájejte na potřebnou velikost.

Zelenina v oleji


Zelenina v oleji je populární zejména v Itálii, kde se nakládá do olivového oleje, slunečnicového oleje nebo do jejich směsi. Některá zelenina se před vložením do oleje nejprve ogriluje, pak má luxusnější chuť. Běžně se nakládají volně rostoucí houby, jako jsou malé hříbečky, nebo artyčoky, červené a žluté papriky a lilky. Výborně se hodí k naloženému masu, nebo se jím dá ochutit salát či těstoviny. Srdíčka rozkrojených artyčoků jsou typická pro pizzu Čtyři roční období.

Nakládaná zelenina


Pro tento prastarý způsob konzervování zeleniny se používá sůl, slaný nálev nebo ocet. Nakládá se prakticky všechno – zelí, okurky, cibulky. K tomu se přidávají různé bylinky a také koření. Avšak po celém světě platí stejný princip nakládání, který se nemění.

Kapary jsou typické pro Středomoří a jejich sklízení je pěkně náročná práce, protože se musejí sklízet ručně, což kapary notně prodražuje. Kapary se sbírají malé a tvrdé, které jsou ještě nerozvité. Ty se pak nechají zvadnout a naloží se do soleného vinného octa, slaného nálevu nebo olivového oleje. Kapary mají slanou a zároveň kyselou chuť a díky této unikátní kombinaci jsou snadno rozpoznatelné. Před použitím je vždycky důkladně opláchněte a skladujte je ponořené v nálevu, protože by potom měly nepříjemnou chuť.

Nakládané okurky jsou patrně nejoblíbenější nakládanou zeleninou v České republice. Tuzemec ví nejlépe, k čemu se nakládané okurky hodí, ať už je to paštika, maso, majonéza nebo jen tak. V tomto případě se fantazii meze nekladou. Sladkokyselé nebo rychlokvašené okurky se nakládají z větších odrůd okurek, ale existují i menší a luxusnější verze, které nejsou tak kyselé.

Nakládané cibulky představují populární variantu přílohy ke studeným pečeným masům nebo například k sýrům. Všude po Evropě se vedle cibulek nakládají i šalotky a česnek, které se konzervují pomocí octa, koření a bylinek. Většinou se jedná o pikantní záležitost, a proto je radost je jíst.

Čalamáda pochází z Maďarska a z maďarského slova je i název odvozen. V zásadě jde o na nudličky nakrájenou zeleninu, což bývá zelí, papriky, cibulky, mrkve nebo cokoliv jiného. Typická chuť čalamády spočívá v nálevu, který zhotoven se výrazným kořením. Používá se jako příloha k pečeným masům nebo například do polévek.

Nakládané houby se zeleninou

Nakládané houby se zeleninou


Výborné naložené houby se skvěle hodí například k masům nebo do salátů.


Domácí sušená rajčata

Domácí sušená rajčata


Sušená rajčata si můžete připravit i doma. Zde je přehledný recept na sušená rajčata, který zvládne každý.


Olivová pomazánka s kapary

Olivová pomazánka s kapary


Olivová pomazánka s kapary je perfektním příkladem, jak nakládané kapary využít.


Nakládaný zelný salát

Nakládaný zelný salát


Zkuste nakládaný zelný salát jako nevyčerpatelný zdroj vitaminu C.



  • Kuchař: Lukáš Svítil
  • Publikováno:

Kategorie: Rady a tipy

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Naši partneři