článek

Nastávající podzim hlásí čas dýní


Celý rok opomínaná zelenina se s prvními podzimními záchvěvy počasí dostává na přední příčky pozornosti dospělých, ale př..
(celý článek)

Celý rok opomínaná zelenina se s prvními podzimními záchvěvy počasí dostává na přední příčky pozornosti dospělých, ale př...


Celý rok opomínaná zelenina se s prvními podzimními záchvěvy počasí dostává na přední příčky pozornosti dospělých, ale překvapivě také malých dětí. Je to samozřejmě díky anglosaskému svátku Halloween, který v podstatě představuje pokračování svátku Všech svatých z dob starého Říma. A svatí jsou už mrtví. Ale pojďme se teď podívat na různé skupiny těchto plodů řazených do čeledi tykvovitých.

Dýně existují v různých velikostech a tvarech. Nejznámějším druhem hojně prodávaným i u nás je dýně hokkaidó. V nejběžnější verzi měří 10 až 30 centimetrů, ale může vážit až několik desítek kilogramů. A jenom pro zajímavost: největší dýni na světě vypěstoval v roce 2016 Mathia Willermijn z Německa. Vážila naprosto neuvěřitelných 1 190 kilogramů a není bohužel známo, na co byla použita. My tipujeme zahradní domek.

Dýně hokkaidó


Dýně hokkaidó patří mezi nejznámější druhy dýní a mezi tuzemskými hospodyňkami a kuchaři se těší veliké oblibě. Původ dýně hokkaidó je trochu zastřen, ale lze se domnívat, že pěstování této odrůdy začalo na Dálném východě, nejspíš na japonském ostrově Hokkaidó.

Na rozdíl od klasické dýně nedorůstají obrovských rozměrů. Dýně má v průměru většinou 10–30 centimetrů, nejedná se tedy o stejný druh jako v úvodu zmíněná dýně vhodná na oslavu Halloweenu. Dýně hokkaidó překvapí jemnou nasládlou oříškovou chutí a jednoduchostí přípravy. Navzdory obecnému mínění se nemusí loupat. Při vaření slupka krásně změkne, a tak nepřijdete o spoustu vitamínů, které se v největší míře ukrývají právě pod slupkou. Jako každá zelenina obsahuje mnoho vlákniny a má nízkou energetickou hodnotu. Potěší vysoký obsah betakarotenu a vitamínů A, B, C.

Dýně hokkaidó se hodí k přípravě omáček, polévek, moučníků nebo je skvělou a chutnou přílohou třeba vařená s bramborami.
Dýně hokkaidó je sezonní zelenina a v průběhu podzimu ji koupíte i z českých zdrojů. Jinak se vozí zejména z Francie. Velcí fanoušci si ji můžou celoročně objednat v Jižní Americe, ale něco to stojí. Její cena se pohybuje okolo 150 korun za kilo. Dýni hokkaidó lze i jednoduše a dlouhodobě skladovat.

Muškátová dýně


Francouzskou dámou mezi dýněmi můžeme pro její výraznou chuť považovat dýni muškátovou, i když její původ leží v Mexiku. Slupka, která vyniká velkou tvrdostí, a je tak velmi odolná, může být žlutá, oranžová nebo zelená. Charakteristické je výrazné žebrování. Muškátová dýně váží nejčastěji kolem 6 kilo a dužinu má velmi hutnou. Vzhledem a chutí se nejvíce podobá melounu a také možnost konzumovat ji syrovou dělá muškátovou dýni velmi oblíbenou.

Hodí se k přípravě koláčů, zavařenin nebo jen tak na sladko. Výborné jsou z ní i marmelády.

Máslová dýně


Máslová dýně nepostrádá zajímavý původ. Její chuť a praktické využití oslovily staré Inky a její tvar zase inspiroval prastaré řemeslníky k výrobě nejrůznějších nádob. Máslovou dýni oproti předchozímu druhu musíme tepelně upravovat. Výborného efektu dosáhnete tím, že vyplníte její vydlabaný střed masem, jinou zeleninou nebo různými sýry. Máslová dýně má o něco sladší chuť než dýně hokkaidó, a tak se z ní dají nádherně vyrobit marmelády, džusy nebo chutné kompoty. Perfektně se hodí i jako nádivka do drůbeže nebo jiného masa.

Špagetová dýně


Dýně špagetová patří svým vzhledem k těm obyčejnějším druhům dýní, ale svojí chutí a vlastnostmi se řadí naopak mezi nejzajímavější odrůdy této zeleniny. Hladká tvrdá slupka, která je často žíhaná, má sytě žlutou barvu a vyniká velkou tvrdostí. Chcete-li ji vařit vcelku, doporučuje se slupku nejprve na několika místech propíchat.

Chuť špagetové dýně není tak výrazná a sladká jako u máslové nebo muškátové dýně. Špagetová dýně se tím však hodí například k masitým pokrmům. Špagetová dýně má ještě jednu zajímavou vlastnost. Po uvaření její dužina změní tvar na jakési nudle nebo špagety. Dužinu pak lze použít místo těstovinové přílohy či jako nudle do polévky.

Zapečená dýně se sýrem

Zapečená dýně se sýrem


Použijte dýni hokkaidó nebo máslovou dýni k přípravě tohoto receptu a vykouzlíte super večeři.


Krémová dýňová polévka

Krémová dýňová polévka


Kdo by odolal krémové dýňové polévce s kousky nivy a pokapané olivovým olejem!


Dýňový koláč

Dýňový koláč


Na dýňový koláč použijte celozrnnou mouku a máte skvělý americký sladký desert oblíbený na celém světě.


Dýňová marmeláda

Dýňová marmeláda


Potěšte sebe i děti lahodnou sladkou marmeládou, která není složitá na přípravu.


Těstoviny s dýňovým pyré a parmezánem

Těstoviny s dýňovým pyré a parmezánem


Dýňové pyré můžete udělat s jakéhokoli druhu dýně. Dýně hokkaidó, muškátová dýně nebo máslová dýně ale budou nejlepší.



  • Kuchař: Lukáš Svítil
  • Publikováno:

Kategorie: Rady a tipy

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako Nastávající podzim hlásí čas dýní.
Nebo hledejte podobné podle části názvu nastávající podzim hlásí čas dýní .

Naši partneři