článek

Nejlepší domácí hranolky? Prozradíme vám, jak na ně


Nakrájet brambory a osmažit je? Kdepak. Příprava hranolek je tak trochu alchymie. Krátké blanšírování, zvolné předsmažení..
(celý článek)

Nakrájet brambory a osmažit je? Kdepak. Příprava hranolek je tak trochu alchymie. Krátké blanšírování, zvolné předsmažení...


Nakrájet brambory a osmažit je? Kdepak. Příprava hranolek je tak trochu alchymie. Krátké blanšírování, zvolné předsmažení, chladnutí a prudké smažení na konec. Výsledek ale za tu námahu stojí. Rozdíl mezi kupovanými hranolky a těmi domácími je totiž nepopsatelný. Jsou křupavé na povrchu, ale nadýchané uvnitř. Tak akorát mastné i slané. Prostě ty nejlepší hranolky na světě.

Na přípravu hranolek jsou ideální moučnaté brambory typu C, ze kterých jsou hranolky vláčné a kypré. Správná teplota oleje je pro správné předsmažení i finální smažení klíčová. Pokud nemáte fritovací hrnec, vezměte si k ruce alespoň kuchyňský teploměr.

1. krok: Krátké blanšírování


Na každou porci hranolek potřebujete dvě středně velké brambory. Oloupejte je a podélně nakrájejte na hranolky silné 1 cm. Prvním důležitým krokem je krátké blanšírování, které zbaví brambory přebytečného škrobu. Dejte vařit vodu a hranolky do ní ponořte na 30 vteřin. Brambory vyndejte, důkladně osušte utěrkou a nechte vychladnout.

2. krok: Pomalé smažení


V druhé fázi se hranolky pozvolna usmaží v oleji. Fritovací hrnec rozehřejte na 120 stupňů Celsia a hranolky smažte asi 8 minut. Jakmile budou měkké, rozložte je na plech s pečícím papírem a opět nechte vychladnout.

Tip: V tuto chvíli můžete předsmažené hranolky hodit do mrazáku a dosmažit je příště jako rychlou přílohu k večeři.

3. krok: Dozlatova usmažené a křupavé


A na konec vám prozradíme fígl na zlatavou a dokonale křupavou kůrku, která vašim hranolkům přinese nehynoucí slávu u stolu. Fritovací hrnec tentokrát rozehřejte na 180 stupňů Celsia. Studené předsmažené hranolky do něj vhoďte a zprudka smažte 5 minut. Vyjměte je na talíř vyložený kuchyňskými papírovými utěrkami, které je zbaví přebytečného tuku. Hranolky osolte a podávejte co nejdříve. Každá minuta jim totiž ubírá na jejich křupavosti a delikátnosti.


  • Kuchař: Redakce
  • Publikováno:

Kategorie: Rady a tipy

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Naši partneři