článek

Nejneoblíbenější jídla aneb nad čím vším ohrnujeme nos


Žijeme v době, která přeje mlsným jazýčkům. Hlady v naší zemi trpí j..
(celý článek)

Žijeme v době, která přeje mlsným jazýčkům. Hlady v naší zemi trpí j...
Sdílejte obsah s přáteli



Žijeme v době, která přeje mlsným jazýčkům. Hlady v naší zemi trpí jen málokdo, a tak si můžeme dovolit být trochu vybíraví. Co nejčastěji odhrnujeme ze svých talířů?

Houby



Dalo by se říci, že jsme národem houbařů. To ovšem nemění nic na tom, že mnozí Češi ohrnují nad těmito lesními dary nos. Někoho odradí jejich chuť, jinému je odporná jejich rosolovitá konzistence. Někteří se vyhýbají jejich konzumaci, protože se bojí otravy.

Všichni tito se ovšem připravují o jedinečnou ingredienci, potravinu, která obsahuje velké množství vlákniny a zároveň je velmi dietní. Některé houby si mykologové cení také pro jejich léčivé účinky. Všeho však s mírou. Jich konzumaci by se měli vyhýbat lidé ze zdravotními problémy a ani ti ostatní by je neměli mít jako hlavní součást denního menu.

Brokolice, květák a kapusta



Tuhle nepopulární trojici košťálové zeleniny není třeba zdlouhavě představovat. Vybírají ji z talíře děti, ale i celá řada dospělých napříč vysokému obsahu minerálů a celé řady tělu prospěšných látek. Obsahují vápník, fosfor i nezbytné vitaminy. Přitom jsou všechny tyto plodiny vhodné i pro redukční diety a podle některých studií mají dokonce protirakovinné účinky. Bohužel odrazují svou specifickou chutí a často i odérem, který uvolňují při své přípravě.

Vnitřnosti



Játra, ledvinky nebo třeba mozek. Zkrátka vše to, co zbyde jako vedlejší produkt po porážce. Nad tím vším ohrnují nos nejen dospělí znalí jejich původu, ale i děti, které o něm nemají tušení. Napříč jejich neoblíbenosti se s nimi běžně setkáváme, mimo jiné ve školních jídelnách.

Některé se podávají běžně, jiné jsou spíše raritní. Klasikou v naší kuchyni zůstávají játrové knedlíčky do polévky nebo omáčky. Játra a ledvinky jsou vyzvedávány pro obsah vitaminu A. S ničím se to ovšem nemá přehánět, a proto je třeba i při jejich konzumaci dbát na vhodnou velikost porce. Vitamin A, který se v těle ukládá v tucích, je jedním z mála vitaminů, kterými se můžete předávkovat. Stává se to ovšem zřídka.

S mozkem jako součástí polední nabídky se setkáváme ojediněle, přitom i tato potravina obsahuje tělu prospěšné vitaminy B a C. Mnohým ovšem už jen z představy takové degustace nebo i z pouhého výčtu vnitřností, které lze připravit ke konzumaci naskakuje husí kůže. Představa, že by měli sníst plíce, slezinu či krev zvířete je pro ně naprosto odporná. Přitom mnozí přinejmenším střeva ze zvířat běžně konzumují. Používají se totiž jako jakýsi obalový materiál při výrobě uzenin. Před naplněním jsou však pečlivě vyprázdněna a vyčištěna.

Luštěniny



Fazole, hrášek stejně tak jako jejich kolegyně čočka jsou napříč vysokému obsahu bílkovin a vlákniny v nemilosti pro své nadýmavé účinky. Proč nadýmají? Obsahují nestravitelné oligosacharidy, které naše tělo nedovede rozložit. Ty se dostávají nezměněné až do tlustého střeva, kde se do nich pustí naše mikroflóra. Drobné organismy v našich střevech při svém hodování uvolňují řadu plynů, jakož i vodík, oxid uhličitý nebo metan. Ty jsou původci nelibého zápachu obtěžujícího naše čichové buňky.

Vyřadit tyto potraviny z jídelníčku úplně by byla chyba. Některé negativní efekty způsobené jejich konzumací lze odstranit vhodnou přípravou. Luštěniny namáčíme a proplachujeme a pozornost jim věnujeme i při vaření. Vhodné je připravovat je v kombinaci s vhodným kořením, například majoránkou nebo fenyklem. Nadýmavý efekt ruší také jejich naklíčení.

Další



Do seznamu potravinových vyděděnců najdete u nás také špenát, rajčata nebo cuketu. Zkrátka vše zelené a vše tomu příbuzné, o čem nám všichni od malička říkají, že je to zdravé. Velkou skupinu neoblíbených potravin tvoří exotické ingredience, na které si naše chuťové buňky ještě neosvojily. Mořské organismy, olivy nebo třeba mořské řasy neosloví každého. A v dnešní hodné době s možností výběru netřeba se do nich nutit. Můžeme zkrátka dopřát chuťovým buňkám to, co jim skutečně lahodí.


  • Kuchař: Tomáš Rohlena
  • Publikováno:

Kategorie: Rady a tipy

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Naši partneři