článek

Několik rad pro zavařování


Zavařování není vědaZavařovat doma je krok dobrým směrem, jelikož víte, co do toho dáváte. Na rozdíl od kupovaných produk..
(celý článek)

Zavařování není vědaZavařovat doma je krok dobrým směrem, jelikož víte, co do toho dáváte. Na rozdíl od kupovaných produk...


Zavařování není věda
Zavařovat doma je krok dobrým směrem, jelikož víte, co do toho dáváte. Na rozdíl od kupovaných produktů, které mohou obsahovat příliš mnoho konzervačních látek, cukru, ale také pesticidů a hnilobných látek z nedobře protříděného ovoce. Navíc si můžete udělat svou směs, která bude jedinečná.

Od začátku až do konce
Jedna z nejdůležitějších rad zní, dodržujte čistotu. Sklenice, které budete plnit, předem vyvařte nebo dejte na hygienu v myčce. Poté nechte uschnout, neutírejte použitou utěrkou, stejně tak víčka. Při plnění vezměte čistou naběračku nebo lžíci. Pokud ji olíznete, už jí nepoužívejte a opět umyjte. Pokud tak neuděláte, může se vám výrobek zkazit.
Nevařte ovoce na prudkém ohni a příliš dlouho. Nejlepší je ovoce pocukrovat den předem, cca po 12-ti hodinách slít šťávu, tu povařit a poté přidat ovoce. To povařte jen tu nejnutnější dobu. Zachová si tím co nejvíce živin a svou chuť.
Cukru dávejte podle své chuti a šetřete s ním. Nikdy totiž nevíte, jak sladké je ovoce. Univerzální recept není zárukou. Během přípravy jednoduše ochutnávejte a přisypávejte.
Znáte citrusový pektin? Je to přírodní náhrada želírovacího cukru, který není zdravý. Citrusový pektin je vyroben z citrusů a poslouží stejně dobře. Je k sehnání ve zdravých výživách.
Zavařovat nutně nemusíte. Jelikož zavařováním se ovoce opět zahřívá a může přijít o další vitamíny a minerály. Stačí po naplnění sklenic horkou směsí uzavřít víčkem a ihned obrátit dnem vzhůru. Vznikne tak podtlak a máte hotovo. Po vychladnutí můžete obrátit zpět a uskladnit.

Nebojte se experimentovat
K ovoci se hodí bylinky, vyzkoušejte to. Výborná je například meruňková marmeláda s levandulí nebo meduňkou. Nebo také jahodová s mátou. Dále třeba sirup z bezového květu s mátou nebo meduňkou. Fantazii se meze nekladou.


  • Kuchař: Dana F.
  • Publikováno:

Kategorie: Rady a tipy

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako Několik rad pro zavařování.
Nebo hledejte podobné podle části názvu několik rad pro zavařování .
Další recepty na Několik rad pro zavařování.

Naši partneři